Distrugătorul britanic Defender, protagonistul recentului incident din Marea Neagră, stă în coasta Rusiei. Unde se află acum?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugatorul britanic  HMS Defender
Distrugatorul britanic  HMS Defender

Distrugătorul britanic HMS Defender, care a provocat furia Rusiei navigând prin apele din largul peninsulei Crimeea, a andocat sâmbătă în portul georgian Batumi de la Marea Neagră, transmite Reuters.

Comandantul navei Defender, Vince Owen, a afirmat că marina militară britanică este angajată în "a oferi garanţii şi securitate în regiune şi în descurajarea celor care încearcă să submineze securitatea globală"

Distrugătorul a vizitat porturile Istanbul din Turcia şi Odesa din Ucraina în cadrul misiunii care va duce grupul său naval, prin Canalul Suez, până în estul Asiei.

Potrivit comandantului Owen, Marea Britanie şi aliaţii şi partenerii săi precum Georgia - care aspiră să adere la NATO - sunt hotărâţi să asigure "securitatea, stabilitatea şi prosperitatea regională a Mării Negre şi integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei'.

Conform Moscovei, un avion Su-24 şi nave ruseşti au tras tiruri de avertisment miercuri în direcţia unui distrugător britanic care ar fi intrat în apele teritoriale ruse în Marea Neagră, în largul Crimeii, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Marea Britanie a confirmat că distrugătorul HMS Defender a navigat prin ape aparţinând Ucrainei, dar a respins descrierea de către Rusia a incidentului. Potrivit Londrei, focurile de armă ar fi fost parte a unui "exerciţiu de artilerie" rus anunţat în prealabil şi nu au vizat distrugătorul.

Kremlinul a calificat „incursiunea“ distrugătorului britanic HMS Defender drept o „provocare deliberată şi pregătită“ în apele din apropierea peninsulei Crimeea din Marea Neagră.

Rusia a transferat trei avioane strategice de patrulare maritimă şi de luptă antisubmarin Tupolev Tu-142, din cadrul Forţelor aeriene ale marinei ruse, în oraşul Eisk, situat pe ţărmul golfului Taganrog (regiunea Krasnodar, sudul ţării), relatează vineri publicaţia rusă Moskovski komsomoleţ, citând mai multe site-uri specializate în urmărirea traficului aerian.

Portalul Avia.pro, apropiat armatei ruse, precizează că cele trei Tu-142 au fost trimise în sudul Rusiei de la baza aeriana Kipelovo a Flotei Nordului.

Transferul acestor avioane la Eisk, situat lângă Marea Azov, poate fi considerat un răspuns la incidentul din 23 iunie în largul coastei Crimeii cu un distrugător britanic, notează ziarul citat.

În plus, săptămâna viitoare urmează să înceapă exerciţiile NATO - Sea Breeze 2021 - în Marea Neagră, iar cele trei Tu-142 vor putea să supravegheze zona de desfăşurare a manevrelor Alianţei, conform aceluiaşi ziar.

Unele publicaţii ucrainene, care au preluat informaţia, subliniază că oraşul Eisk, unde au fost trimise avioanele de patrulare pe distanţe mari, se află la numai 70 de km de portul ucrainean Mariupol.

Tu-142 este destinat distrugerii submarinelor nucleare. În marina rusă, acest tip de avioane este utilizat în principal pentru recunoaştere vizuală şi electronică, precum şi în operaţiuni de căutare şi salvare. Viteza sa maximă poate atinge 855 km/ oră, iar raza sa de acţiune este de aproximativ 5.200 km.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite