De ce nu-şi revine Europa din criza economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile mari din energie şi reticeţa multor state europene faţă de exploatarea gazelor de şist reprezintă principalele cauze pentru care economia europeană nu şi-a revenit atât de repede din criza economică , aşa cum s-a întamplat în cazul Statelor Unite, este de părere Jurgen Fitschen, unul din cei doi directori executive ai Deutsche Bank, citat de CNBC.

Preţurile la energie a fost unul dintre factorii care au stimulat ritmul de creştere în Statele Unite. Acesta este un lucru nu poate fi reprodus cu uşurinţă în Europa“, a subliniat Fitschen.

Preţurile gazelor în Statele Unite au scăzut cu 2,2% în 2013 faţă de 2012, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie. În acelaşi interval, preţurile au urcat cu 7,8% în Spania, în timp ce în Marea Britanie au crescut cu  7,7%. Bancherul german a mai adăugat şi revoluţia gazelor de şist din SUA care a condus la scăderea preţurilor. Exploatarea gazelor de şist nu a fost bine primită însă, în perioada aceasta în Europa, a subliniat directorul executive al Deutsche Bank.

Birocraţia şi productivitatea

Potrivit unui raport recent al Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), citat de „Financial Times“, preţurile mult mai mari ale gazului natural şi electricitaţii în UE, în raport cu cele din SUA, vor afecta, şi în următorii 20 de ani, competitivitatea unor industrii importante ale bătrânului continent, care au circa 30 milioane de angajati. La aceste două cauze,  Jurgen Fitschen mai adaugă birocraţia, educaţia şi productivitatea scăzută din multe state europene.

Creştere economică slabă, inflaţie scăzută

Şi Yves Mersch, membru al Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene, a avertizat că, zilele trecute, că economia din zona euro este într-o situaţie „critică” din cauza ritmului slab de creştere şi a inflaţiei scăzute.

„Situaţia economică este critică. Creşterea economică este slabă, iar inflaţia este extraordinar de scăzută“, a spus Merch în timpul unui eveniment bancar organizat in oraşul german Herrenberg, citat de „Wall Street Journal“.

Stabilizarea preţurilor de consum este o „condiţie indispensabilă“ pentru impulsionarea economiei, dar nu este suficientă pentru ca zona euro să înregistreze un ritm susţinut de creştere economică, a afirmat Mersch, care a adăugat că statele din zonă trebuie să-şi îmbunătăţească gradul de competitivitate. 

BCE a anunţat recent noi măsuri pentru sprijinirea economiei din zona euro, printre care acordarea de împrumuturi ieftine pentru băncile comerciale şi programe pentru achiziţii de obligaţiuni şi de titluri garantate cu active.

Potrivit lui Mersch, BCE va demara săptămâna viitoare achiziţiile de titluri garantate cu active. 

 Comentariile lui Mersch au fost făcute la mai puţin de o săptămână după decizia BCE de a menţine rata dobânzii de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%.Inflaţia anuală din zona euro a accelerat nesemnificativ la 0,4% în octombrie, de la 0,3% în luna precedentă, dar a rămas cu mult sub ţinta BCE pe termen mediu, de 2%. BCE a anunţat recent noi măsuri pentru sprijinirea economiei din zona euro, printre care acordarea de împrumuturi ieftine pentru băncile comerciale şi programe pentru achiziţii de obligaţiuni şi de titluri garantate cu active.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite