„Dacă nici imaginea asta nu va schimba atitudinea Europei faţă de refugiaţi, atunci ce o va schimba?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul britanic „The Independent” a publicat pe prima pagină a ediţiei de astăzi o fotografie cu trupul unui copil sirian aşa cum a fost adus pe o plajă din Turcia, după ce barca pe care se afla cu familia s-a scufundat. Ultimele zile au adus ample dezbateri pe tema unor astfel de imagini. Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, a şters fotografii similare.

Copilul avea trei ani. Sub fotografia publicată pe întreaga primă pagină, jurnaliştii „The Independent” au scris „Copilul cuiva”. 

Valul disperat de oameni care caută siguranţă în Europa creşte. Printre victimele de ieri se numără şi acest băiat sirian, care s-a înecat alături de familia sa în timp ce încercau să ajungă din Turcia în Grecia. UE este blocată. Premierul nostru este în stare de negare. O catastrofă umanitară se desfăşoară. Chiar credem că nu este problema noastră? The Independent
image

Într-un articol-manifest, jurnaliştii britanici explică şi de ce au publicat fotografia, în contextul în care mari organizaţii de presă au fost acuzate că se folosesc de astfel de imagini în goana după senzaţional. 

„Dacă nici aceste fotografii extraordinar de puternice nu vor schimba atitudinea Europei faţă de refugiaţi, atunci ce o va face?”, încep aceştia. „The Independent a luat decizia de a publica aceste imagini pentru că, printre cuvintele seci despre criza imigranţilor, este foarte uşor să uităm realitatea şi situaţia disperată cu care se confruntă mulţi refugiaţi”, explică jurnaliştii. 

image

Săptămâna trecută, Facebook a înlăturat un album cu fotografii similare, încărcate de Khaled Barakeh, un fotograf sirian. În 24 de ore, albumul fusese distribuit de peste 90.000 de alţi utilizatori. La scurt timp după aceea, Facebook a şters fotografiile.

„Cineva a trimis astăzi o notificare cu privire la ceea ce am postat. Sunt şocat de numărul de oameni care găsesc fotografiile tulburătoare din motive incorecte. Mi-au zis că fotografiile sunt dezgustătoare, nepotrivite şi neplăcut de văzut. Ei bine, cu siguranţă că sunt neplăcute, dar sunt reale, asta se întâmplă acum. Aceşti copii martirizaţi merită respect şi publicitate, exact precum copiii din Rwanda, Trang Bang, Sudan şi alţii care au fost fotografiaţi pentru ca lumea întreagă să-i vadă. Poţi alege să te uiţi în cealaltă parte, dar nu vei opri astfel devoalarea adevărului”, a scris un utilizator care distribuise fotografiile. 

Liderii europeni, impresionaţi de băieţelul înecat 

Fotografia băieţelului sirian de numai trei ani înecat în naufragiul unei ambarcaţiuni cu imigranţi - care încerca să ajungă Grecia - a generat reacţii în mai multe capitale europene, de la Paris, la Madrid şi Strasbourg, relatează media internaţionale.

Astfel, premierul francez, Manuel Valls, a declarat că o „acţiune este urgentă“, potrivit AFP. „El avea un nume: Aylan Kurdi. Este nevoie de o acţiune urgentă. O mobilizare europeană este urgentă“, menţionează Valls într-o postare pe Twitter, publicând o fotografie cu un poliţist turc care duce în braţe trupul neînsufleţit al copilului. 

„Este greu de suportat“, a reacţionat ministrul francez al educaţiei, Najat Vallaud-Belkacem, într-o intervenţie la televiziunea iTele. „Unii se întreabă dacă este pertinent să difuzezi astfel de fotografii. Mi se pare că este necesar să se facă acest lucru, desigur“, a declarat ministrul francez. „Pentru că noi trebuie să deschidem ochii, să fim lămuriţi în privinţa realităţii acestor imigranţi, a acestei mizerii, a acestei situaţii teribile care îi împinge pe imigranţi să plece la drum cu copiii lor, riscându-şi viaţa“, a spus ea. 

„Eu chiar sper că aceste imagini devastatoare şi sfâşietoare îi vor trezi în sfârşit pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi pe şefii de stat europeni“, a scris într-o postare pe Facebook liderul Grupului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European, Guy Verhofstadt. 

În acelaşi timp, şeful guvernului spaniol a estimat joi că soluţia la criza refugiaţilor în Europa trece printr-o acţiune în Siria, denunţând situaţia „dramatică“ şi „scandaloasă“ precum cea a copilului sirian al cărui corp neînsufleţit adus de valuri pe o plajă a făcut înconjurul mass-media. 

„Eu nu sunt în măsură să spun dacă este bine sau nu să se folosească trupe la sol. Ceea ce ştiu este că situaţia din Siria este sursa multor probleme acute cu care ne confruntăm în Europa“, a spus joi dimineaţă Mariano Rajoy la postul de radio privat Cope. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite