Cutremurul din Italia a avut loc după ce o bucată de scoarţa terestră s-a scufundat cu jumătate de metru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cutremurul de săptămâna aceasta, din centrul Italiei, a avut loc după ce o bucată de scoarţa terestră cu o lungime de 18 kilometri, o lăţime de 10 kilometri şi o grosime de 9 kilometri s-a scufundat cu jumătate de metru, explică La Repubblica, afirmând că acest lucru a făcut ca seismul să producă pagube foarte mari.

Potrivit publicaţiei, o parte a bucăţii, cea dinspre sud, s-a scufundat pe 24 august. Acest lucru a făcut ca bucata să rămână înclinată, cu partea dinspre nord în sus.

Seismologii italieni, care au verificat situaţia tectonică după cutremurul de la Amatrice, au avertizat că bucata de scoarţă se va îndrepta la un moment dat, ceea ce va duce la un nou seism.

Acest tip de cutremure, când solul are o mişcare descendentă, face ca toate construcţiile din zona afectată să îşi piardă susţinerea şi să se prăbuşească.

La seismele când mişcarea este ascendentă, provocate de regulă când două plăci tectonice se apropie una de cealaltă, pagubele sunt mai mici, afirmă experţii citaţi de La Repubblica.

De asemenea, seismologii au avertizat că replicile cutremurului de miercuri vor continua în următoarele săptămâni, dar, de la o zi la alta, vor fi mai puţine şi mai slabe ca intensitate.

Experţii italieni citaţi de La Repubblica au explicat că orice cutremur puternic destabilizează întregul sistem geologic al unei zone.

Astfel, cutremurul din august, de la Amatrice, a avut loc ca urmare al celui de la L’Aquila, din 2009. Iar seismele de miercuri au avut loc din cauză că cel de la Amatrice a provocat, la rândul său, dezechilibre.

O persoană a murit şi mai mulţi oameni au fost răniţi, printre care un copil în stare gravă, în urma seismelor care au afectat marţi după-amiază şi în noaptea de marţi spre miercuri centrul Italiei, relatează La Repubblica.

Un al treilea cutremur, cu magnitudinea 4,6, s-a produs la ora locală 23.42 (00.42 ora României), la două ore şi jumătate după cel cu magnitudinea 5,9 şi la 5 ore şi jumătate după primul, cu magnitudinea 5,4.

Cutremurul a fost resimţit puternic în tot centrul Italiei, inclusiv la Roma, unde sediul Ministerului de Externe şi alte clădiri guvernamentale au fost evacuate.

Numeroase clădiri istorice s-au prăbuşit sau au suferit probleme structurale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite