Marea Britanie: trei femei au fost obligate să trăiască în sclavie în ultimii 30 de ani. Suspecţii au fost eliberaţi pe cauţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia britanică a decis să-i elibere pe cauţiune pe cei doi vârstnici acuzaţi de tratament inuman. FOTO: AFP
Poliţia britanică a decis să-i elibere pe cauţiune pe cei doi vârstnici acuzaţi de tratament inuman. FOTO: AFP

Marea Britanie este zguduită de un caz recent de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului, în care sunt implicaţi doi sexagenari ce au ţinut captive trei femei timp de peste 30 de ani. Victimele au trăit în condiţii de sclavie într-o casă din sudul Londrei, una dintre ele fiind captivă încă de la începutul vieţii. Acesteau au fost eliberate în octombrie şi se află în custodia poliţiei, însă suspecţii au fost eliberaţi pe cauţiune.

Cele trei femei sechestrate şi eliberate luna trecută sunt o malaesiană în vârstă de 69 de ani, o irlandeză în vârstă de 57 de ani şi o britanică în vârstă de 30 de ani, care şi-a petrecut întreaga viaţă în sclavie într-o casă din  sudul Londrei. Acestea au fost eliberate luna trecută, după ce femeiea de origine irlandeză a apelat la ajutorul Aneetaei Prem, fondatoarea fundaţiei Freedom Charity, pe care au văzut-o de mai multe ori la televizor.

„Femeile m-au văzut la mai multe canale de ştiri în timpul verii, când desfăşuram o campanie despre căsătoriile forţate şi persoanele dispărute. Ele au spus că au căpătat încredere în mine pentru că m-au văzut la televizor”, a spus Prem.

Irlandeza a contactat-o pe Prem pe 18 octombrie şi i-a spus că este ţinută împotriva voinţei ei de mai bine de 30 de ani şi că mai sunt două femei în aceeaşi situaţie ca ea. După un prim apel „traumatizant şi foarte dificil” către personalul Freedom Charity, Prem a stabilit o întâlnire şi a demarat „negocieri secrete” pentru a le reda libertatea.

„Am făcut totul într-un ritm foarte lent pentru a le câştiga încrederea, pentru că după 30 de ani de captivitate în condiţii foarte dificile, cu siguranţă nu am vrut să creăm o traumă şi mai mare”, a explicat salvatoarea femeilor.

Întâlnire de grad zero

Directorul executiv al fundaţiei, Vineeta Thornhill, şi femeia britanică s-au întâlnit pe 25 octombrie cu membrii fundaţiei, iar ulterior s-au întors pentru a o salva şi pe malaeziană. Poliţia a întârziat arestarea cuplului suspectat de sechestrarea femeilor, pentru a colabora îndeaproape cu ele şi pentru a stabili datele acestui caz.

„I-am cerut să descrie situaţia în care se afla şi ce putea face ca să o ajut. Însă nu se deschidea, îi era pur şi simplu prea frică şi nu voia să spună nimic. Nu a spus nimic despre coerciţie şi violenţă. Tot ce voiau era să scape”, a relatat Thornhill primul contact cu irlandeza.

Femeile „sunau atunci când puteau. Am avut nevoie de timp pentru a le obţine încrederea. Nu erau sigure dacă puteau fi descoperite că dădeau aceste apeluri. Erau apeluri pe ascuns şi se întâmpla, evident, atunci când stăpânii nu erau acolo să le asculte. Noi am încercat să le asigurăm că le vom scoate de acolo”, a continuat Thorhill.

Sclavia, problemă de actualitate

Poliţia şi activiştii au spus că existenţa unui astfel de caz cutremurător scoate în lumină problema tot mai gravă a sclaviei practicată în Marea Britanie.

„Am avut cazuri de sclavie în care oameni au fost reţinuţi împotriva voinţei lor timp de zece ani, dar niciodată ceva de această amploare”, a subliniat detectivul Kevin Hyland.

Cei doi suspecţi, în vârstă de 67 de ani, care nu au cetăţenie britanică, au fost arestaţi joi, însă au fost eliberaţi pe cauţiune, a anunţat poliţia britanică vineri dimineaţa. Aceştia se vor bucura de libertate cel puţin până în ianuarie, în aşteptarea unor informaţii complementare, a precizat Scotland Yard într-un comunicat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite