Cum vrea Martin Schulz să o detroneze pe Angela Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Parlamentului European Martin Schulz a intrat în cursa pentru postul de cancelar al Germaniei din partea social-democraţilor, în care o va înfrunta pe şefa executivului de la Berlin.

Lupta pentru câştigarea alegerilor federale legislative din Germania, care vor avea loc pe data de 24 septembrie, a câştigat în intensitate odată cu intrarea în cursa pentru postul de cancelar federal a social-democratului Martin Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European.

Un personaj politic cu o cotă destul de ridicată de popularitate în Germania, proeuropean convins, dar şi cu un trecut tumultuos, Martin Schulz a fost considerat de actualul lider al Partidului Social Democrat german (SPD), Sigmar Gabriel, cea mai bună soluţie pentru a creşte şansele formaţiunii în alegeri, în contextul în care social-democraţii stagnează în sondaje în jurul valorii de 20%, în timp ce conservatorii conduşi de Angela Merkel întrunesc circa 38% din intenţiile de vot.

Gabriel chiar a declarat într-un interviu acordat revistei „Stern“ că dacă ar candida, ar eşua, iar odată cu el ar eşua şi SPD-ul. Ba mai mult, el a anunţat că se va retrage şi de la şefia partidului, precum şi din postul de ministru al Economiei, ce i-a revenit în cadrul Marii Coaliţii de la Berlin, vizând postul de ministru de Externe, care ar urma să rămână liber în martie în contextul în care actualul şef al diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, are toate şansele să devină preşedinte. 

Decizia social-democraţilor privind persoana care va candida pentru postul de cancelar a fost aşteptată cu mare interes după ce, în noiembrie, Martin Schulz şi-a anunţat retragerea de la şefia Parlamentului European, cu intenţia de a se implica în politica germană.

Dar „aşteptarea s-a dovedit rentabilă“, apreciază Deutsche Welle într-un editorial semnat de Dagmar Engel, care conduce studioul de la Berlin. „SPD a început anul electoral 2017 cu o lovitură măiastră de imagine. (...) SPD are acum în sfârşit, în premieră în ultimul deceniu, un şef de partid nou şi candidat la funcţia de cancelar federal care este apropiat în ceea ce priveşte nivelul popularităţii de doamna Merkel“, adaugă aceasta.

Bătălia dintre Schulz şi Merkel, care va încerca să obţină al patrulea mandat consecutiv de cancelar, nu va fi uşoară pentru niciunul dintre cei doi. Iar fostul preşedinte al Parlamentului European va acţiona pe mai multe planuri pentru a o detrona pe actuala şefă a Executivului de la Berlin, consideră Politico.eu.

SPD, configurat pe modul „luptă“

Ultimii patru ani au fost frustranţi pentru SPD, cel mai vechi partid din Germania, care a fost perceput mai degrabă ca un simplu asociat în Marea Coaliţie de la Berlin. În ciuda faptului că a reuşit să-şi impună, în general, obiectivele politice, reuşitele au fost asociate mai mult cu Angela Merkel şi cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU). Iar SPD a încept să pălească în sondaje. 

Însă Martin Schulz, un foarte bun orator, cunoscut pentru spiritul său combativ, ar urma să inducă un nou suflu în partid. „Avem o şansă mai bună cu Martin Schulz în aceste vremuri“, a declarat parlamentarul SPD Karl Lauterbach la WDR, adăugând că este dezamăgit de Marea Coaliţie şi că vrea un început nou.

Iar Schulz a dat de înţeles că lucrurile se vor schimba. „SPD este un partid curajos şi vrem ca încrederea noastră rezultată în urma discuţiilor noastre să se transfere la nivelul societăţii“, a afirmat el, marţi seară la Berlin, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Sigmar Gabriel.

Unirea stângii

Deşi, în momentul de faţă, blocul conservator pare imposibil de învins, SPD ar putea încerca să construiască o coaliţie de guvernare „Roşu-Roşu-Verde“, adică împreună cu Die Linke (Stânga) şi cu Verzii. În calcul ar putea fi luat chiar şi Partidul Liber Democrat (FDP).

Asta înseamnă, consideră Politico.eu, că Martin Schulz ar trebui să păstreze deschise canalele de comunicare cu polticienii moderaţi din cadrul stângii. Mai ales că sunt şanse ca politicienii de stânga să vină spre el dacă stânga va dori o şansă de a simţi gustul puterii şi dacă el va şti să evidenţieze ce deosebeşte SPD de CDU.

Evitarea subiectului migraţiei

Un subiect foarte sensibil va fi însă cel legat de migraţie, mai ales că electoratul SPD, de altfel întotdeauna greu de definit, este divizat. Dacă unii alegători vor ca statul să fie dur în privinţa migranţilor, ceilalţi sunt de acord cu politica uşilor deschise. 

Anul trecut, Schulz a afirmat că vrea un cadru legal în UE prin care să nu se mai acorde azil celor care nu sunt victime ale persecuţiei politice. Dar nu vrea sub nicio formă să audă de ură la adresa minorităţilor şi a afirmat în repetate rânduri că îi va înfrunta pe populişti şi pe antidemocraţi.  

La fel ca Merkel, Schulz va încerca în campanie să evite chestiunea migraţiei, iar când acest lucru se va dovedi imposibil, va încerca să îndrepte discuţia spre soluţiile europene în lucru. 

Dar cum în contextul fluxului migrator care a lovit Germania nu puţini sunt cei care încep să aibă nelinişti de natură economică, iar populiştii de dreapta din Alternativa pentru Germania (AfD) câştigă teren, Schulz va trebui să atragă de partea sa şi o parte a acestui electorat. 

De altfel, în interviurile acordate în ultima perioadă, Schulz a lăsat să se întrevadă câteva elemente ale strategiei sale electorale pe acest palier. Social-democratul a declarat că va sta cât mai mult de vorbă cu oamenii pentru a-i convinge că munca lor, faptul că îşi plătesc taxele şi faptul că se conformează regulilor vor fi răsplătite. Adică traiul lor în Germania va fi unul bun, la fel şi viitorul copiilor lor.

Un trecut tumultuos

În acest timp, criticii lui Schulz nu ezită să amintească faptul că acesta nu are experienţă în politica germană în afara anilor în care a fost primar al oraşului Würselen, localitatea sa natală, situată în apropiere de Aachen, în landul Renania de Nord - Westfalia. Şi chiar vorbesc aproape dispreţuitor despre cei 23 de ani pe care Schulz i-a petrecut în Parlamentul European. 

În plus, Martin Schulz nu se înscrie deloc în peisajul german în care majoritatea politicienilor nu uită nicio secundă să scoată în evidenţă faptul că au doctorate în diverse domenii. Schulz nu şi-a dat examenul de bacalaureat şi, ca urmare, nici nu are studii superioare. A urmat o formare profesională şi şi-a deschis apoi o librărie la Würselen. 

La vârsta de 18-19 ani a încept să bea, a devenit alcoolic, dar a învins acest viciu, o luptă pe care a dus-o cu ajutorul fratelui său, de profesie medic. De la vârsta de 24 de ani, spune el, a decis să fie abstinent.

Unele voci atrag atenţia şi că Schulz a ştiut să se folosească de poziţia sa de cel mai influent german de la Bruxelles şi a apărut adesea în emisiuni televizate, profitând de mai toate ocaziile apărute pentru a-şi creşte notorietatea.

Un sondaj realizat la sfârşitul anului trecut arăta că 25% din germani nu au auzit de Martin Schulz, notează Politico.eu, adăugând însă că acest lucru înseamnă că trei sferturi dintre ei au auzit.

Potrivit unui alt barometru de opinie, publicat de ARD în luna decembrie, în cazul unei alegeri directe a cancelarului, Merkel ar beneficia de 43% din voturi, în timp ce Schulz ar obţine 36%. 

Cancelarul Germaniei este ales prin vot secret de Bundestag (camera inferioară a legislativului german), după ce noii deputaţi germani îşi preiau mandatele în urma alegerilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite