Cum gestionează guvernul maghiar devalorizare forintului, care a ajuns la un prag psihologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Devalorizarea forintului îi afectează pe ungurii  care au credite în valută
Devalorizarea forintului îi afectează pe ungurii  care au credite în valută

Problema datornicilor în valută care nu mai sunt în stare să-şi plătească ratele afectează grav echilibrul financiar şi situaţia sistemului bancar din Ungaria, lipsa de transparenţă şi puţinele informaţii despre negocierile dintre Banca Naţională şi guvern determinând în urmă cu două zile ca euro să ajungă la pragul psihologic de 300 de forinţi.

Măsurile propuse  de guvern pentru a-i sprijini într-un fel pe datornici, respectiv de a transforma în forinţi datoriile lor, ar duce la pierderi de sute de miliarde de forinţi pentru sistemul bancar, apreciază „Nepszabadsag”, dacă se ia în considerare numărul mare al acestora.În 2010, a declarat săptămânalului economic HVG ministrul economiei, Varga Mihaly, existau în Ungaria, peste 730.000 de persoane care aveau datorii în valută.

  Printr-o serie de măsuri luate de-a lungul timpului, s-a reuşit ajutorarea a 488.000 de persoane. Dar, spun analiştii, dacă soluţia va fi schimbarea datoriilor în valută în forinţi, aceasta poate avea efect de bumerang în măsura în care instituţiile financiare vor reacţiona prin stoparea creditărilor Şi fără intervenţia activă a băncilor, economia nu poate să crească iar programul de credite în valoare de 750 de miliarde de forinţi al Băncii Naţionale este prea puţin.

La slăbirea forintului a contribuit şi incertitudinea legată de rata dobânzii fixată de Banca Naţională. Potrivit unor analişti, evoluţia cursului forintului este determinată în primul rând de luarea unor măsuri pozitive în favoarea datornicilor în valută. Măsura anunţată de Viktor Orban de a plăti în avans cu 7-8 luni datoria către FMI nu va influenţa cursul deoarece, încă de astă iarnă, la lansarea bondurilor guvernamentale în valoare de 3,25 miliarde de dolari, s-a ştiut că ţara va avea capacitatea de a-şi rambursa datoria.

Cursul valutar va fi subminat dacă toate creditele în valută vor fi transformate în acelaşi timp în forinţi dar, analiştii economici speră că factorii guvernanţii sunt conştienţi de efectele unei astfel de decizii şi procesul,dacă se acceptă, se va derula treptat.
 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite