Criza migraţiei. UE dezvăluie un nou plan în vederea opririi afluxului de migranţi la Marea Mediterană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană (CE) dezvăluie marţi un nou plan vizând afluxul de migranţi la Marea Mediterană, dinspre Africa, de unde provine cea mai mare parte dintre persoanele care au efectuat în ultimele săptămâni această periculoasă traversare a mării către coastele Uniunii Europene (UE), relatează AFP.

Proiectul urmează să fie prezentat marţi după-amiaza de către vicepreşedintele CE Frans Timmermans şi şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg.

Detaliile acestui plan sunt încă necunoscute, dar el „prevede utilizarea fondurilor europene în vederea promovării investiţiilor private în ţările de origine ale migranţilor, în special din Africa“, se arată într-un document de la Parlamentul European (PE).

Cu scopul de a facilita o repatriere a migranţilor către ţara de origine, atunci când aceştia nu pot primi statutul de refugiat, Comisia vrea totodată „accelerarea negocierii unor acorduri de readmisie cu ţări-cheie“ africane, dar şi cu ţări asiatice precum Pakistanul şi Afganistanul.

Pentru a nu da impresia că Europa este o fortăreaţă, Comisia urmează să-şi precizeze pistele în vederea promovării migraţiei legale, în special a unor candidaţi înalt calificaţi, prin sistemul „cărţii albastre“.

Propunerile Bruxellesului vizează să pregătească terenul înaintea summitului ţărilor membre UE prevăzut la sfârşitul lui iunie la Bruxelles, de la care sunt aşteptate noi decizii în criza migraţiei.

Ele vizează „cauzele profunde“ ale migraţiei - încearcă să le ofere africanilor perspective de viitor acasă, prin finanţarea unor proiecte concrete, şi îndeamnă ţările de origine să participe la controlarea fluxurilor către o Europă destabilizată de criza migraţiei.

Această ambiţie a fost exprimată deja la Summitul de la Valletta, care a reunit în noiembrie, în Malta, liderii celor două continente. UE a pus atunci pe masă un fond în valoare de 1,8 miliarde de euro, care să fie completat de către statele membre.

Însă rezultatele nu sunt încă tangibile. Iar după ce imensul aflux de migranţi dinspre Turcia s-a oprit, în urma unui acord fragil cu Ankara încheiat în martie, ruta maritimă dinspre Africa a redevenit principala poartă de intrare în Europa.

Astfel, aprilie a marcat o răsturnare, pentru prima dată din iunie 2015 şi până în prezent, prin sosirea mai multor imigranţi pe mare în Italia decât în Grecia.

Spre deosebire de migranţii dinspre Turcia - cei mai mulţi sirieni care fug din calea războiului -, cea mai mare parte a celor peste 47.000 de migranţi care au sosit în Italia din ianuarie încoace au, în ochii europenilor, statutul de migranţi "economici" şi este necesar să fie trimişi înapoi.

Însă mai puţin de 40% dintre migranţii obligaţi, în UE, să se întoarcă în ţara lor au făcut efectiv acest lucru, potrivit unor date din 2014, în parte din cauza unei lipse de cooperare şi de mijloace a ţărilor de origine în preluarea acestor cetăţeni.

Roma, aflată în prima linie, este una dintre capitalele care au iniţiat noul proiect pe care urmează să-l dezvăluie Comisia, au dat asigurări mai multe surse europene, citând planul recent propus de şeful Guvernului italian Matteo Renzi, cunoscut sub numele de „migration compact“.

Este necesar „un pact euro-african în schimbul unor mari investiţii, dar cu adevărat mari investiţii, deoarece suma de 1,8 miliarde de euro (promisă) la Valletta este prea mică“, declara la jumătatea lui mai pentru AFP adjunctul de ministru Mario Giro, însărcinat cu probleme africane.

Potrivit lui Giro, Matteo Renzi şi cancelarul german Angela Merkel au evocat investiţii structurale în valoare de zece miliarde de euro în ţările africane din care provin majoritatea migranţilor.

Peste 13.000 de migranţi au fost salvaţi în ultima săptămână din mai în canalul Siciliei.

Însă nu toţi au avut această şansă. Aproximativ 2.500 de oameni au murit pe Marea Mediterană din ianuarie şi până în mai, dintre care peste 2.000 în partea centrală a mării, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite