Criza emigranţilor nu este în realitate nicio criză. Să-i primim

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparent Uniunea Europeană se află în faţa unei crize fără precedent în ceea ce priveşte afluxul de imigranţi. Pe de cealaltă parte demografia spaţiului european este una dezastruoasă, cu atât mai mult în statele germanice. În realitate criza imigranţilor s-ar putea să aducă numeroase beneficii pentru o Uniune Europeană blocată într-o paradigmă economico-demografică.

Faptul că Ţările Europene şi-au deschis graniţele în faţa afluxului mare de imigranţi reprezintă un lucru care arată că valorile fundamentale nu au fost uitate.

Pe de altă parte să nu fim naivi şi să credem că statele nu ar fi avut pârghii pentru a stopa acest proces.

Realitatea este că imigranţilor li s-a creat un culuar deschis spre ţările germanice, acolo unde problema demografică aduce mari probleme. Germania a demonstrat că este capabilă să integreze persoane ce provin din lumea islamică, cel puţin 1 din 10 votanţi fiind în Germania etnici turci.

Majoritatea covârşitoare a celor care vin sunt tineri şi mulţi au alături de ei copii. Faptul că în Ţările Europene, dincolo de teama iniţială, cetăţenii le-au ieşit în întâmpinare cu apă, alimente şi alte produse de strictă necesitate, arată că putem oferi lumii un model diferit.

Vedem şi manifestaţii pe care ni le-am dori mai puţin, şi de o parte şi de cealaltă, dar nu e nevoie să extrapolăm aspectele negative.

O să vă întrebaţi poate care este capacitatea Uniunii Europene de a primi pe aceşti oameni, alungaţi din propriile ţări ca urmare a unor războaie la care de multe ori am ajutat chiar noi prin distrugerea singurelor regimuri ce puteau menţine stabilitatea statală. Având în vedere jumătatea de miliard de cetăţeni ai Uniunii Europene, cel puţin o rată de 5 milioane de noi  cetăţeni(pe an) nu poate duce la probleme ci doar la creştere economică. Important este să găsim limita de sustenabilitate şi să o propunem ca şi o constantă. Ori acum suntem departe de aceste valori.

Am văzut nu ştiu ce ministru român ieşind la televizor şi afirmând că pentru România cota de câteva mii de emigranţi este una peste posibilităţi. O aberaţia mai mare nu am putut să aud, în condiţiile în care noi am pierdut câteva milioane de cetăţeni, iar astăzi în România există o nevoie reală de forţă de muncă.

Soluţia o reprezintă reintegrarea rapidă a acestora şi nu marginalizarea în ghetouri. Pentru un proces rapid Uniunea Europeană trebuie să gândească politici rapide.

De asemenea este nevoie ca spaţiul european să găsească soluţii pentru a deschide graniţele sale în vederea instituirii unui mecanism care să asigure un aflux constant de persoane din spaţiul extraeuropean deoarece altfel permanent vom avea astfel de valuri.

Emigraţia există dintotdeauna iar ea s-a redus semnificativ odată cu apariţia statelor naţionale, cu mari probleme demografice pentru unele state.

Nu de ziduri avem noi nevoie, nu de garduri şi gaze lacrimogene, ci de soluţii pentru integrarea rapidă şi transformarea acestei probleme într-un avantaj, nu doar cultural ci şi economic.

Se aminteşte de multe ori de problema apariţiei de terorişti în spaţiul european. Pentru acest lucru trebuie să găsim soluţii de securitate şi trebuie să ne asumăm riscuri. Cu siguranţă prin deschiderea către ei ne vor cunoaşte mai bine, vor cunoaşte mai bine valorile europene şi astfel propaganda distructivă anti-democratică poate fi redusă sau chiar anihilată.

Pe de cealaltă parte să nu mai privim Uniunea Europeană ca pe o enclavă închisă. Va fi nevoie să gândim colectiv şi să ne asumăm asistarea economică şi managerială a statelor din jurul nostru. Avem nevoie de un spaţiu tampon de securitate iar aici nu mă refer la arme ci la introducerea unor sisteme ce pot asigura bunăstarea în statele perimetrale Europei. Este o problemă pe termen lung, dar singura soluţie la o realitate pe care am neglijat să o rezolvăm, considerând că nu este problema noastră.

Spaţiul tampon de securitate european nu se referă la ocuparea statelor din jur ci la promovarea propriei ideologii, cea care asigură Europei bunăstarea dar care trebuie împărţită şi cu ceilalţi, cine ştie, un model global şi durabil de dezvoltare pentru viitor.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite