Controversata lege privind ONG-urile cu finanţare externă, adoptată de Parlamentul de la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul Ungariei a adoptat legea privind ONG-urile cu finanţare externă Foto: EPA
Parlamentul Ungariei a adoptat legea privind ONG-urile cu finanţare externă Foto: EPA

Parlamentul ungar a adoptat marţi controversata lege privind organizaţiile neguvernamentale care primesc finanţare externă, o măsură interpretată de critici ca fiind parte a eforturilor premierului Viktor Orban de a înăbuşi disidenţa şi de a spori controlul asupra discursului public, relatează Associated Press, preluată de usnews.com.

Actul normativ a fost adoptat cu 130 de voturi pentru, 44 de voturi contra şi 24 de abţineri, potrivit budapestbeacon.com.

Legea prevede că ONG-urile care beneficiază anual de finanţări externe de peste 7,2 milioane de forinţi (circa 24.000 de euro) trebuie să se declare explicit drept „organizaţii susţinute din străinătate“. În caz contrar, ele riscă să fie închise, notează AFP.

Potrivit autorităţilor de la Budapesta, legea este menită să sporească transperanţa la nivelul grupurilor civice şi să dea un impuls eforturilor de a contracara spălarea de bani şi de a împiedica finanţarea terorismului.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International consideră însă această lege drept un „atac calculat la adresa societăţii civile“. 

Potrivit directorului pentru Europa al Amnesty, John Dalhuisen, adevăratul scop al acestui act normativ constă în „stigmatizarea, discreditarea şi intimidarea ONG-urilor critice“.

Totodată, adoptarea acestei legi este intrepretată ca fiind îndreptată împotriva organizaţiilor finanţate de magnatul american George Soros, care vreme de decenii a donat sume imense pentru a promova „societatea deschisă“ şi valorile liberale, notează BBC.

În acest spirit, miliardarul de origine ungară a fondat la Budapesta Universitatea Central-Europeană (CEU), a cărei funcţionare este pusă şi ea în pericol de o lege adoptată anul acesta de Parlamentul de la Budapesta, multe voci afirmând că şi în acest caz a fost vorba de un act normativ cu dedicaţie, având în vedere răfuiala dintre premierul Viktor Orban şi magnatul George Soros.

Printre altele, Orban, care a beneficiat în trecut de o bursă CEU, l-a acuzat pe Soros că intervine în treburile interne ale Ungariei, iar Soros a afirmat că Orban a transformat Ungaria într-un stat mafiot. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite