Consiliul Europei cere politici dure împotriva spălării de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul MONEYVAL, organismul creat de Consiliul Europei pentru lupta împotriva spălării de bani, a cerut astăzi guvernelor europene să avanseze implementarea măsurilor pentru eradicarea acestui fenomen.

MONEVAL a anunţat că intensificarea luptei împotriva spălării de bani va reduce finanţarea actelor teroriste şi va spori beneficiile economice pentru statele membre.

În raportul său anual, publicat astăzi, MONEYVAL anunţă că ţările evaluate şi-au îmbunătăţit tehnic adaptarea la standardele internaţionale, prin implementarea şi reformarea unor legi şi reglementări, în special în domeniul prevenirii spălării de bani şi a finanţării activităţiilor teroriste.

Totuşi, MONEYVAL a concluzionat că organele de aplicare a legii şi procurorii trebuie să depună eforturi mai mari pentru a obţine condamnări importante şi pentru a pune în aplicare ordinele de confiscare, care au efect imediat asupra infracţiunilor comise. 

Comitetul şi-a exprimat nemulţumirea faţă de numărul redus de condamnări pentru părţile terţe implicate în procedurile de spălare a banilor şi a perpetuării crimei organizate.

„Săptămâna trecută, liderii G-8 au decis că vor urma 8 principii de bază pentru combaterea spălării de bani şi a evaziunii fiscal, şi vor face publice acţiunile pe care le vor lua. Toate statele europene ar trebui să urmeze aceste principia. Într-o Europă care de abia iese dintr-o criză financiară globală, este mai important ca niciodată ca instituţiile bancare să nu accepte clienţi sau tranzacţii decât dacă ştiu cu cine au de a face sau cunosc sursa fondurilor pe care aceştia le gestionează“ a declarat preşedintele MONEYVAL, Anton Bartolo.

În 2012, MONEYVAL au organizat acţiuni de monitorizate asupra a 22 de jurisdicţii, inclusive Vaticanul, care a fost chiar subiectul primei evaluări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite