Conservatorii au câştigat alegerile în Spania, dar nu pot face singuri guvernul. Se anunţă negocieri dificile după şase luni de criză politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Spania, conservatorii au câştigat alegerile parlamentare potrivit sondajelor la ieşirea de la urne. Ei nu au, însă, voturi suficiente pentru a putea alcătui guvernul. Pe locul doi s-a clasat Partidul Socialist, cu 22,6 la sută, iar pe trei a fost formaţiunea anti-sistem de stânga, Podemos, cu 21,1 procente. Cum niciun partid nu are majoritate singur, urmează discuţii pentru formarea unei coaliţii.

Partidul Popular a câştigat 137 de mandate în Congresul Deputaţilor, camera inferioară a parlamentului, cu 14 mai mult decât la alegerile din decembrie 2015. De asemenea, formaţiunea şi-a consolidat şi majoritatea în Senat. Mariano Rajoy, liderul popularilor şi premier de aproape cinci ani, a revendicat victoria în alegeri.

Mariano Rajoy, preşedintele Partidului Popular: „Revendicăm dreptul de a guverna, tocmai că am câştigat alegerile, dar acum scopul nostru este să fim de folos întregii populaţii.”

Preşedintele Socialiştilor, Pedro Sanchez, consideră că partidul pe care îl conduce a depăşit aşteptările şi că a rămas cea mai mare forţă de stânga din Parlament, chiar dacă a pierdut cinci mandate. În schimb, liderul Podemos, este dezamăgit, chiar dacă are un plus de 2 fotolii faţă de actualul Parlament.

Pablo Iglesias, liderul Podemos: „Vreau să spun că rezultatele nu sunt satisfăcătoare pentru noi. Este adevărat că ceea ce am făcut în ultimii doi ani este de importanţă istorică şi fără precedent în ţara noastră. Dar, de asemenea, este adevărat că ne aşteptam la un alt rezultat electoral.”

Urmează acum negocieri pentru formarea unei coaliţii care să asigure cele 176 de mandate necesare unei majorităţi. Partidul Popular şi cu formaţiunea liberală Ciudadanos, de pe locul 4, care s-a arătat dispusă să vină la guvernare, au 169 de voturi.

În schimb, toate partidele de stânga nu pot forma o majoritate. Imposibilitatea de a forma un guvern după alegerile din decembrie 2015 a dus la aceste alegeri anticipate. Noul Parlament îşi va începe activitatea la 19 iulie.

Partidul nou-venit Ciudadanos este gata să înceapă imediat discuţii cu PP al prim-ministrului Mariano Rajoy pentru a forma un guvern după alegerile de duminică, a anunţat liderul său Albert Rivera. 

    

Ciudadanos a obţinut 32 de locuri şi o coaliţie între cele două partide încă ar avea nevoie de şapte locuri pentru o majoritate, cu toate că ele ar putea eventual atrage încă şase locuri de la partidele regionale din Ţara Bascilor şi Insulele Canare, notează Reuters.

Partidul Popular a fost singurul partid important care a reuşit să obţină mai multe mandate decât în luna decembrie. Scrutinul de duminică a permis, însă, consolidarea noului val de formaţiuni mici, care au apărut din nemulţumirea populară faţă de anii de recesiune profundă şi de scandaluri de corupţie în care au fost implicate partidele majore.

Rezultatul alegerilor legislative din Spania ar putea duce la un nou blocaj politic în ţară, în condiţiile în care nicio formaţiune nu are majoritatea, pentru a doua oară în ultimele şase luni, ceea ce sporeşte şi mai mult incertitudinea politică din Europa, după referendumul de săptămâna trecută din Marea Britanie, relatează Reuters.

Spania intră în prezent într-o nouă rundă de negocieri de culise, pentru a vedea dacă partidele pot forma o coaliţie de guvernare – o sarcină pe care nu au reuşit să o ducă la aplicare în ultimele şase luni.

De această dată, însă, incertitudinea şi confuzia care afectează Europa după Brexit preseasză politicienii de la Madrid să ajungă rapid la un acord.

Printre opţiunile pentru formarea unui Guvern se numără un pact al centru-dreptei, între PP şi liberalii din Ciudadanos, o coaliţie amplă pe modelul german, între PP şi Socialişti sau un Guvern minoritar PP.

Partidul Ciudadanos, care a obţinut 32 de mandate, a anunţat că este dispus să înceapă imediat negocierile cu PP pentru formarea unui Guvern. Însă o alianţă a celor două partide ar mai avea nevoie de încă şapte deputaţi pentru a avea majoritatea.

Principala surpriză a scrutinului a fost rezultatul slab al coaliaţiei antiausteritate Unidos Podemos, un grup format din mai multe partide de stânga conduse de mişcarea antiausteritate Podemos.

„Rezultatele din această seară nu au fost satisfăcătoare pentru noim ne aşteptam la mai mult”, a declarat liderul Podemos, Pablo Iglesias.

Potrivit estimărilor analiştilor de dinainte de scrutin, Podemos urma să îşi consolideze poziţia şi să joace un rol cheie în formarea unui nou guvern, dar a obţinut tot 71 de mandate, ca şi  la scrutinul din decembrie.

Nici o coaliţie stânga-dreapta nu va fi uşor de realizat. Liderul socialist Pedro Sanchez a declarat că îşi va pune partidul “în interesul serviciului general”, dar un acord cu PP nu va fi uşor de obţinut. Socialiştii au obţinut 85 de mandate, faţă de 90 în decembrie.

“Ne îndreptăm spre noi runde de negocieri complexe, iar cel mai bun rezultat al lor se anunţă a fi un guvern slab”, a afirmat analistul politic Vincenzo Scarpetta, de la centrul Open Europe, Londra.

Cotidianul de mare tiraj El Pais i-a îndemnat pe politicieni să renunţe la diferende şi să formeze un guvern rapid, pentru a nu alimenta incertitudinea globală după rezultatul referendumului din Marea Britanie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite