Comisia Europeană pune sub semnul întrebării legalitatea referendumului Ungariei

Comisia Europeană pune sub semnul întrebării legalitatea referendumului Ungariei

Viktor Orban FOTO AFP

Comisia Europeană pune sub semnul întrebării legalitatea referendumului organizat de Ungaria în privinţa cotelor de migranţi, pentru că riscă să încalce o strategie convenită la nivel european pentru a face faţă fluxului de refugiaţi, relatează Euronews.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Nu înţelegem cum se încadrează (referendumul – n.r.) în procesul de luare a deciziilor convenit de toate statele membre, inclusiv de Ungaria, în baza tratatelor UE”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Natasha Bertaud.

Miercuri, Ungaria a anunţat că va  organiza un referendum în privinţa cotelor de imigranţi. “Guvernul răspunde opiniei publice de acum. Noi considerăm că introducerea cotelor de relocare a migranţilor fără susţinerea poporului este echivalentă cu un abuz de putere”, a spus Orban într-o conferinţă de presă.

Premierul a avertizat că introducerea cotelor vor afecta harta etnică, religioasă şi culturală a Ungariei şi a Europei în ansamblu. El a precizat că Uniunea Europeană nu poate lua dreptul cetăţenilor unguri de a decide dacă vor sau nu să accepte refugiaţi.

“Vom contesta decizia privind cotele în instanţă (la Curtea Europeană de Justiţie – n.r.) şi credem cu fermitate că acea decizie a fost luată încălcând normele UE”, a declarat joi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Viktor Orban s-a opus încă de la început obligativităţii de a primii refugiaţi pe teritoriul ţării sale, poziţie ce i-a sporit popularitatea în rândul electoratului.

Guvernul ungar a ridicat un gard la  cu Serbia şi Croaţia pentru a limita fluxul de refugiaţi care încearcă să ajungă în Occident. În plus, autorităţile de la Budapesta au avertizat că vor lua o măsură similară la frontiera cu România, în cazul în care migranţii îşi schimbă ruta şi tranzitează ţara noastră.
citeste totul despre: