Comisia Europeană deschide uşa turcilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pre;edintele Turciei Recept Erdogan ;i pre;edintele Comisiei Europena Jean-Claude Juncker FOTO AP
Pre;edintele Turciei Recept Erdogan ;i pre;edintele Comisiei Europena Jean-Claude Juncker FOTO AP

Bruxelles-ul ar urma să dea, miercuri, undă verde procesului de ridicare a vizelor pentru cetăţenii turci, o măsură ce ar putea duce însă la creşterea galopantă a numărului de migranţi turci şi kurzi.

Criza refugiaţilor sufocă în continuare Uniunea Europeană, care are nevoie disperată de soluţii pentru a opri fluxul migrator spre Europa şi care îşi pune speranţele în Turcia, cu care a şi semnat în luna martie un acord asupra migraţiei, înţelegere susţinută puternic de cancelarul german Angela Merkel. 

Potrivit acordului, migranţii care ajung în Grecia din Turcia pot fi trimişi înapoi, în schimbul unei serii de concesii, Bruxelles-ul oferind, printre altele, perspectiva de ridicare a vizelor pentru cetăţenii turci care vizitează blocul comunitar începând din iulie, dacă Ankara îndeplineşte o serie de criterii.

Numai că o recomandare din partea Bruxelles-ului privind liberalizarea vizelor pentru cetăţenii turci este aşteptată chiar miercuri, deşi Turcia nu îndeplineşte toate cele 72 de condiţii ale UE, ci doar în jur de 50, relatează presa internaţională.

Chiar dacă decizia finală privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii turci care doresc să stea în spaţiul european cel mult 90 de zile va aparţine liderilor blocului comunitar şi va fi luată, cel mai probabil, la sfârşitul lunii viitoare, recomandarea  Comisiei Europene reprezintă un pas foarte important, care este legat însă tocmai de acordul privind migraţia încheiat între Bruxelles şi Ankara. 

Mai precis, Executivul Uniunii Europene urmează să propună ca beneficiile reprezentând călătoriile fără vize pentru cetăţenii turci să fie condiţionate de implementarea acestei înţelegeri, potrivit unui proiect obţinut de agenţia DPA.

Proiectul Comisiei pregătit pentru miercuri afirmă că scutirea de vize „va depinde de punerea în aplicare continuă a cerinţelor... declaraţiei comune UE-Turcia din 18 martie 2016“, acesta menţionând şi posibilitatea de a suspenda beneficiul, în cazul în care se va dovedi necesar.

Liberalizarea vizelor poate „fi luată înapoi în orice moment, în cazul în care condiţiile nu sunt îndeplinite“, a declarat, sub rezerva anonimatului, o sursă din Comisie pentru sursa citată.

Numai că măsura ridicării vizelor naşte numeroase controverse. Pe de o parte, există temeri legate de faptul că s-ar putea crea un risc de securitate întrucât în Europa ar putea ajunge mai uşor islamişti radicalizaţi. Pe de altă parte, este de aşteptat să crească numărul celor care vin în UE din raţiuni pur economice. 

Cale liberă pentru kurzi

Mai mulţi oficiali din cadrul Ministerului de Interne de la Berlin nu exclud ca liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii turci să conducă la creşterea numărului de kurzi care solicită azil în Germania. Ajunşi pe teritoriul german ca turişti, aceştia şi-ar depune solicitările de azil, cererile lor având mari şanse de a fi aprobate. 

În Germania există deja 11.000 de cetăţeni turci care au primit azil din cauza persecuţiei din ţara lor natală. Iar numărul acestora are toate şansele să crească în cazul în care preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, va continua escaladarea conflictului cu populaţia kurdă din sud-estul Turciei, notează „Der Spiegel“.

În plus, la Berlin există şi temeri legate de aşa-numita „migraţie economică“, având în vedere că mulţi turci care nu o duc deloc bine în ţara lor natală ar putea lua calea Germaniei, unde ar fi dispuşi să accepte inclusiv slujbe la negru după expirarea intervalului de 90 de zile în care li s-ar permite să stea pe teritoriul UE.

De altfel, Gareth Jenkins, expert britanic pe probleme ce ţin de Turcia, este de părere că liberalizarea vizelor ar conduce la venirea unui număr foarte mare de turci în Europa, în special în Germania şi Olanda, unde aceştia au foarte multe rude, adaugă „Der Spiegel“.

Există deja aproximativ 400.000 de persoane strămutate în interiorul regiunilor kurde din Turcia, multe dintre acestea trăind la limita subzistenţei. Ajunşi în pragul disperării din cauza sărăciei, aceşti oameni ar fi dispuşi, potrivit lui Jenkins, să împrumute bani pentru a obţine paşaport şi pentru a-şi cumpăra un bilet de avion dus spre Germania, la gândul că acolo şi-ar putea construi o viaţă.

În plus, în rândul politicienilor germani, în special al celor din Uniunea Creştin-Socială, există temeri că liberalizarea regimului de vize pentru turci ar putea duce la creşterea sprijinului populaţiei pentru formaţiunea populistă de dreapta Alternativă pentru Germania, care s-a remarcat prin poziţia sa antiimigraţie, ce i-a şi adus foarte mulţi adepţi în ultima perioadă, aceasta întrunind, potrivit unui sondaj recent, 13% din opţiunile electoratului. 

De asemenea, Austria şi Franţa, care se luptă şi ele să facă faţă ascensiunii populismului de dreapta, sunt reţinute în privinţa ridicării vizelor pentru cetăţenii turci, iar Ungaria şi Polonia nu privesc deloc cu ochi buni această măsură. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite