Christine Lagarde anunţă că nu va demisiona de la şefia FMI, chiar dacă este acuzată într-un dosar de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Fondului a fost pus sub acuzare pentru „neglijenţă” în ancheta privind felul în care omul de afaceri Bernard Tapie a fost despăgubit de statul francez cu 420 de milioane de euro.

Scena politică franceză continuă să fie zguduită de scandaluri-mamut de corupţie şi, pentru prima dată, directorul unei instituţii internaţionale de anvergura Fondului Monetar Internaţional ajunge să fie implicat într-un scandal intern de corupţie. 

Christine Lagarde, directorul FMI şi fost ministrul al Finanţelor franceze, a fost pusă sub acuzare în dosarul Tapie, în care procurorii anchetează felul în care omul de afaceri Bernard Tapie a primit 420 de milioane de euro sub formă de despăgubiri de la statul francez pentru o tranzacţie care implica grupul bancar Credit Lyonnais şi producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. 

Practic, Lagarde este acuzată că, pe vremea când era ministrul Finanţelor, în perioada 2007-2011, ar fi arbitrat o afacerea în favoarea omului de afaceri Bernard Tapie. Decizia privind acordarea despăgubirilor fost luată de Christine Lagarde, în ciuda recomandărilor ministerului pe care-l conducea. 

Filiera Sarkozy

Lagarde fusese deja citată şi audiată de mai multe ori ca martor în acest dosar, însă punerea ei sub acuzare pentru „neglijenţă” ar putea însemna incompatibilitatea cu funcţia pe care o deţine acum. Până în prezent, FMI a susţinut-o pe Lagarde, însă lucrurile s-ar putea schimba, în condiţiile în care aceasta a fost inculpată pentriu neglijenţă, un delict pedepsit de legea franceză cu un an de închisoare şi o amendă de 15.000 de euro. 

Cu toate acestea, Lagarde a anunţat că refuză să demisioneze şi că doar va anunţa boardul FMI cu privire la „situaţia” sa actuală. „Mă întorc la muncă, la Washington, în această după-amiază”, a declarat Christine Lagarde, considerată până nu demult unul dintre cei mai buni economişti francezi. Cu toate acestea, imaginea celei aleasă la conducerea Fondului după scandalul sexual în care a fost implicat predecesorul ei, Dominique Strauss-Kahn, a fost puternic ştirbită în 2013, când presa a obţinut o scrisoare în care Lagarde îi jura loialitate fostului preşedinte francez, Nicolas Sarkozy. Ulterior, ancheta în dosarul Tapie a scos la iveală faptul că Sarkozy a fost cel care a sugerat ministerului condus de Lagarde să apeleze la arbitraj pentru tranşarea litigiului. 

Pe cine trage Tapie după el

Bernard Tapie, fost proprietar al clubului Olympique Marseille, este o personalitate controversată în Franţa. Omul de afaceri a fost închis aproximativ şase luni în 1997 pentru complicitate la fapte de corupţie în legătură cu aranjarea unui meci de fotbal în 1993. Litigiul dintre omul de afaceri şi grupul Credit Lyonnais are ca obiect tranzacţia prin care, în 1993, Tapie şi- a vândut către bancă acţiunile la compania Adidas. 

Mai târziu, banca a vândut participaţia cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie susţinând că a fost fraudat. Pe lângă Christine Lagarde, şi Stephane Richard, directorul general al France Telecom-Orange, a fost pus sub acuzare şi chiar arestat preventiv pentru „fraudă în grup organizat” în acelaşi dosar. Credit Lyonnais, una dintre cele mai vechi bănci franceze, a dispărut în 2003, fiind absorbită de grupul Credit Agricole.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite