Centrala nucleară franceză de la Fessenheim va fi închisă la sfârşitul lui 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrala Fessenheim FOTO Reuters
Centrala Fessenheim FOTO Reuters

Ministrul francez al Ecologiei, Philippe Martin, a anunţat că centrala nucleară din Fessenheim (nord-est) va fi închisă "până la 31 decembrie 2016", conform angajamentelor preşedintelui socialist, într-un interviu acordat Journal du Dimanche, relatează AFP.

"Angajamentele luate de François Hollande în domeniul nuclear vor fi respectate în cincinal. Am un mandat: voi închide Fessenheim pânăla 31 decembrie 2016".

Centrala de la Fessenheim (care are două reactoare de 900 de megawaţi), cea mai veche dintre cele 19 centrale franceze, este singura a cărei închidere a fost anunţată de preşedintele francez care a promis să reducă energia nucleară de la 75 la 50 la sută din producţia de energie electrică până în 2025.

Justiţia administrativă franceză a respins la 16 mai o cerere de închidere imediată a Fessenheim, formulată de o asociaţie ecologistă. La rândul său, opoziţia de dreapta precum şi unele sindicate se opun închiderii centralei, în numele independenţei energetice a Franţei şi apărării locurilor de muncă.

Proiectul de lege privind tranziţia energetică ce trebuie prezentat în Parlament în toamnă "va cuprinde dispoziţiile pentru ca această închidere să fie efectivă", a declarat ministrul.

"Este timpul ca responsabilii politici să preia controlul deciziilor energetice ale Franţei", a afirmat el, în timp ce dezbaterea naţională organizată de Guvern pe tema tranziţiei energetice s-a încheiat joi cu exprimarea unor interese divergente între diverse sectoare economice.

În ceea ce priveşte gazele de şist, Philippe Martin a subliniat că "a lăuda eventualitatea de a găsi o tehnică fără impact asupra mediului (contrar fracturării hidraulice, n.red.) este o fantezie".

François Hollande a exclus, la 14 iulie, orice exploatare a gazelor de şist în timpul preşedinţiei sale, punând capăt unei ambiguităţi privind o eventuală căutare a unor tehnici de foraj alternative tehnicii de fragmentare a rocii.

Philippe Martin, un socialist, i-a succedat la conducerea Ministerului Ecologiei lui Delphine Batho, o altă socialistă, demisă pentru că a criticat bugetul atribuit ministerului său de către Guvern.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite