Centrala nucleară Cernobîl este în pericol din cauza incendiilor de vegetaţie. Focul ar fi fost pus intenţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Focurile de vegetaţie au scăpat de sub control marţi, la doar câţiva kilometri de centrala nucleară Cernobîl, locul unuia dintre cele mai faimoase dezastre nucleare din lume, ce a avut loc în 1986. Focurile pun în pericol populaţia din nordul Ucrainei din cauza unor posibile emanaţii de radiaţii. Potrivit ministrului de Interne, focul ar fi fost pus intenţionat. O investigaţie se află în desfăşurare.

Izbucniri puternice ale incendiului de vegetaţie au avut loc înăuntrul zonei de excludere din jurul centralei nucleare Cernobîl, evacuată după explozia din 1986, aflată la doar 16 kilometri de reactoarele nefuncţionale acum. Mai mult, incendiul se află la doar 5 kilometri de un depozit de combustibil, a anunţat pe Facebook ministrul de Interne ucrainean, Arsen Avakov, citat de Mashable.

Avakov a anunţat că o investigaţie pentru a determina cauza incendiului este în desfăşurare. „Există suspiciuni că focul a fost pus intenţionat, deoarece a izbucnit în mai multe locuri, pe ambele maluri ale râului“, nota pe pagina sa de Facebook ministrul de Interne ucrainean.

Imagini surprinse din elicopterul care îl transporta pe Arseni Iaţeniuk, prim-ministrul Ucrainei, pe deasupra zonei, arată coloane de fum şi un sat abandonat în flăcări. Un al doilea elicopter arunca cu apă peste incendiu.

Autorităţile au spus că focul a început marţi, în jurul prânzului. Aproximativ 200 de pompieri cu zeci de vehicule de urgenţă s-au luptat cu flăcările toată noaptea, au anunţat serviciile de urgenţă ucrainene. Garda Naţională şi trupe ale Ministerului de Interne au fost alertate în cazul în care incendiul se va agrava.

După o întâlnire cu trupele de urgenţă, premierul Iaţeniuk a spus că focul încă nu a afectat nivelurile de radiaţii din zonă. „Am fost informat că situaţia este sub control. Serviciile noastre de urgenţă lucrează din greu să oprească extinderea incendiului“, a declarat Iaţeniuk presei.

Totuşi, premierul a recunoscut că Ucraina duce o lipsă „catastrofală“ de echipament de urgenţă pentru a se lupta cu flăcările. „Ar trebui să avem cel puţin 12 elicoptere pentru Serviciile de Urgenţă din Ucraina, dar avem doar două“, a spus Iaţeniuk.

Mai mulţi locuitori din zonă au fost evacuaţi, anunţă oficialii. „În mai multe sate sunt oameni care locuiesc ilegal, cum ar fi Lubianke şi Ilinţah. Autorităţile din zona centralei nucleare au evacuat aceşti locuitori într-un loc mai sigur, împreună cu bunurile şi animalele lor“, se arată într-un comunicat al poliţiei ucrainene, citat de Agerpres.

image

Incendiul ar fi fost provocat intenţionat FOTO AP

Incendiul vine la doar două zile de când Ucraina a marcat cea de-a 29-a comemorare a dezastrului nuclear. Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare Cernobîl a explodat, împrăştiind în aer radiaţii care s-au extins în mari părţi ale Europei, în special în Ucraina, Belarus şi Rusia. Terenul din jurul centralei nucleare este în continuare foarte toxic.

Ultimul reactor al centralei a fost închis în 2000. Însă există personal care încă lucrează la Cernobîl pentru ridicarea unei noi unităţi de siguranţă care să cuprindă exteriorul deteriorat al reactorului 4, conchide Mashable.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite