Ce ar însemna un faliment al Greciei pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii companii europene avertizează că Grexit-ul ar pune în pericol redresarea zonei euro. Agenţiei de rating Moody’s spune că băncile europene sunt mai bine poziţionate să reziste unei ieşiri a Greciei din zona euro decât erau în perioada de vârf a crizei datoriilor, dar instituţiile financiare din statele periferice uniunii monetare rămân vulnerabile în eventualitatea unui Grexit.

Şefii unor mari companii europene, precum Siemens şi Peugeot Citroen, avertizează că ieşirea Greciei din zona euro ar pune în pericol redresarea regiunii, într-o perioadă de intensificare a activităţilor economice, relatează Bloomberg.

Chiar dacă impactul Grexit-ului asupra majorităţii companiilor din afara Greciei ar fi mic, efectele secundare ar putea să se propage în economia zonei euro sub forma scăderii încrederii şi a investiţiilor, ceea de nu ar fi bine pentru profituri, a declarat directorul general al Peugeot, Carlos Tavares.

"Orice ar putea destabiliza economia europeană fragilă este din start un factor negativ pentru afacerile noastre. Europenii recâştigă treptat încredere, iar această încredere duce la creşterea cheltuielilor, inclusiv pe piaţa auto", a afirmat Tavares, prezent la un eveniment la Rabat, în Maroc.

Economia zonei euro beneficiază de mai mulţi factori favorabili, respectiv deprecierea euro, preţurile scăzute ale petrolului şi programul de suplimentare a lichidităţilor pus în practică de Banca Centrală Europeană.

În primul trimestru, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,4%.

Grecia reprezintă doar 2% din economia uniunii monetare, dar directorii de companii consideră că şocul unui Grexit ar pune în pericol progresele prin creşterea costului de finanţare în unele regiuni ale Europei şi scăderea cotaţiilor acţiunilor.

Randamentele obligaţiunilor cu scadenţa de 10 ani ale Spaniei şi Italiei au crescut cu peste un punct procentual de la nivelurile minime atinse la începutul anului, pe fondul blocajului negocierilor Greciei cu creditorii ţării, în timp ce investitorii anticipează şi majorarea dobânzilor de către Rezerva Federală americană. Aceşti factori cresc costurile de finanţare şi pentru companii.

Multe companii şi-au luat măsuri

Pe de altă parte, criza îndelungată din Grecia şi trenarea negocierilor cu creditorii au dat companiilor timp să se pregătească pentru ce este mai rău, în timp ce temerile legate de contagiune s-au redus, în parte datorită programului BCE de achiziţii de obligaţiuni.

"Zona euro este mult mai puternică decât în 2010 sau 2012, când a apărut problema pentru prima oară", a spus Maxime Sbaihi, economist la Bloomberg Intelligence în Londra.

La nivel european cel mai mult ar putea fi afectate investiţiile în infrastructură şi industrie, din cauza reducerii cheltuielilor care ar fi provocată de Grexit, consideră Volker Stoll, analist la Landesbank Baden-Wuerttemberg în Stuttgart.

Moody’s: Băncile europene pot rezista Grexit-ului

Băncile europene sunt mai bine poziţionate să reziste unei ieşiri a Greciei din zona euro decât erau în perioada de vârf a crizei datoriilor, dar instituţiile financiare din statele periferice uniunii monetare rămân vulnerabile în eventualitatea unui Grexit, potrivi agenţiei de rating Moody’s.

"Îmbunătăţirea situaţiei financiare a băncilor din zona euro şi stabilizarea economică a regiunii fac instituţiile de credit mai rezistente la şocurile externe decât în perioada de apogeu a crizei din regiune", consideră Sean Marion, director general pentru sectorul bancar în cadrul Moody’s.

În plus, riscul deficitului de lichidităţi din piaţă, sau de contagiune, este mai scăzut decât acum trei ani, încrederea investitorilor fiind susţinută de revenirea treptată a creşterii economice şi de instrumentele puse la dispoziţie de băncile centrale în cazul în care accesul la finanţare pe pieţe ar fi întrerupt.

Moody’s avertizează totuşi că băncile din statele periferice, respectiv Cipru, Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania, rămân încă vulnerabile la posibila ieşire a Greciei din uniunea monetară.

"Băncile de pe pieţele periferice şi-au consolidat situaţia financiară în ultimii ani. Dar problemele moştenite din criza precedentă le afectează încă abilitatea de a reveni complet la putere financiară, fiind totodată mai expuse la restricţionarea accesului pe piaţa şi la un cost mai ridicat al finanţării, în eventualitatea unor şocuri externe, având în vedere flexibilitatea limitată a balanţei contabile", a adăugat Marion.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite