Ce prevede „contractul de guvernare“ din Italia: contra austerităţii, antiimigraţie, deschidere către Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două luni şi aproape trei săptămâni de la alegerile generale, Italia se îndreaptă spre un guvern populist constituit din formaţiunea antisistem Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi partidul de extremă dreapta Liga. După lungi negocieri, cele două formaţiuni de pe eşichiere politice diferite au reuşit să încheie un „contract de guvernare“ şi să prezinte o propunere de prim-ministru. Este un program îngrijorător pentru partenerii europeni.

„Contractul de guvernare“ dintre M5S şi Liga se întinde pe 30 de puncte şi 58 de pagini. Membrii ambelor formaţiuni l-au aprobat prin vot la sfârşitul săptămânii trecute, iar acum preşedintele Sergio Mattarella este aşteptat să anunţe dacă îi dă sau nu curs prin aprobarea propunerii avocatului Giuseppe Conte la postul de prim-ministru.

Dacă va fi acceptat de Mattarella, care a luat o pauză de reflecţie, Conte (54 de ani) va fi nevoit să pună în practică această sinteză a două filosofii politice. „Contractul“ conţine atât retorica M5S privind mediul, noile tehnologii sau moralizarea vieţii publice, cât şi discursul Ligii pro-securitate, antiimigraţie şi împotriva islamului. Promite, totodată, debirocratizarea ţării şi înfrângerea corupţiei.

Comisia Europeană (CE) este însă atentă asupra unor eventuale derapaje bugetare.

„În principiu, Comisia Europeană nu se amestecă în politica naţională. Însă pentru noi este important ca noul guvern italian să ducă o politică bugetară responsabilă. Italia are cea mai mare datorie publică din zona euro, după Grecia. Nu putem decât să recomandăm păstrarea direcţiei politicii economice şi financiare, promovarea creşterii prin reforme şi menţinerea sub control a deficitul bugetar“, le-a transmis liderilor celor două formaţiuni Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele CE.

Potrivit unei analize a agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, implementarea deplină a propunerilor fiscale ale M5S şi Ligii, în special venitul universal de bază, cota unică de impozitare şi schimbarea vârstei de pensionare vor majora semnificativ deficitul Italiei, care anul trecut s-a situat la 2,3% din PIB.

Incertitudinea politică afectează sentimentele investitorilor faţă de cea de a treia mare economie din zona euro, comentează AFP.

Ce conţine acest „contract“?

Acordul de guvernare din M5S şi Liga îndeamnă la o revizuire a guvernării europene şi întoarce spatele austerităţii, pariind pe o politică de creştere economică.

„Guvernul va ţinti reducerea datoriei publice nu prin venituri bazate pe impozite şi austeritate, politici care nu şi-au atins obiectivul, ci mai degrabă prin creşterea PIB-ului în urma relansării cererii interne“, dau asigurări M5S şi Liga sub semnăturile liderilor lor, Luigi Di Maio, respectiv Matteo Salvini.

Cele două formaţiuni politice solicită revizuirea, „împreună cu partenerii europeni, a cadrului guvernanţei economice“, inclusiv a politicii monedei unice. Resping predominanţa pieţei şi îşi doresc o „revenire la poziţionarea originară, când statele europene erau conduse de o intenţie reală de pace, fraternitate, cooperare şi solidaritate“.

Un nou sistem de calcul pentru ieşirea la pensie

În prezent, vârsta de pensionare în Italia este fixată la 66 de ani. În acord cu reforma „Fornero“, din 2011, va ajunge la 67 de ani pe 1 ianuarie 2019. Însă M5S şi Liga iau în calcul introducerea unui sistem care să permită ieşirea la pensie în momentul în care suma dintre vârstă şi durata de cotizare atinge 100. Spre exemplu, o persoană care a cotizat 41 de ani ar putea să se pensioneze la 59 de ani.

Introducerea unui „venit de cetăţenie“

Acest punct este o promisiune de campanie a M5S. În urma negocierilor, M5S şi Liga au căzut de acord asupra unei indemnizaţii lunare de 780 de euro pentru cei aproximativ nouă milioane de italieni lipsiţi de venituri sau ale căror venituri nu depăşesc 9.360 de euro. Pe de altă parte, beneficiarii acestui sistem nu vor putea refuza mai mult de trei locuri de muncă în doi ani.

Cotă unică de impozitare

Cele două partide propun totodată o reformă fiscală „curajoasă şi revoluţionară“, cu impozitele particularilor şi întreprinderilor scăzute la 15 şi respectiv 20 la sută.

Relansarea economică, prin creşterea puterii de cumpărare

M5S şi Liga ţin să dea uitării austeritatea şi să mizeze pe relansarea cererii interne, investiţii şi politici de creştere a puterii de cumpărare.

Reducerea numărului parlamentarilor

Primul obiectiv al acestei reforme este reducerea drastică a numărului de parlamentari la 400 de deputaţi (faţă de 630 în prezent) şi 200 de senatori (318 acum), toţi aleşi prin sufragiu universal direct, dar cu interdicţie de a schimba grupul politic în timpul legislaturii. Francmasonii vor fi interzişi în guvern, în timp ce un magistrat va fi nevoit să renunţe la post dacă vrea fie politician.

Lupta împotriva corupţiei

M5S şi Liga pledează pentru o „legislaţie anticorupţie severă şi incisivă“, în scopul de „a recupera resursele sustrase de la stat şi pentru a relansa competitiv ţara“. Printre propuneri figurează creşterea pedepselor şi interdicţia pe viaţă în posturi publice pentru cei găsiţi vinovaţi de fapte de corupţie.

Întărirea securităţii

Textul prevede creşterea fondurilor pentru forţele de ordine, suplimentarea numărului carabinierilor, investiţii în vehicule, veste antiglonţ şi arme neletale, precum Taser sau Key Defender. Uniformele forţelor de ordine vor fi echipate cu camere. În plus, noul guvern vrea simplificarea procedurii de evacuare din locuinţele ocupate încălcând legea.

Expulzarea imigranţilor ilegali

„Slăbiciunea sistemului actual de gestionare a fluxurilor migratorii pune în discuţie acordurile Schengen“, avertizează M5S şi Liga.

Potrivit lor, aproximativ 500.000 de imigranţi ilegali se află în prezent în Italia. „O politică eficientă de retrimitere este indispensabilă şi prioritară“, arată acordul.

Un registru al finanţării moscheilor

Cele două formaţiuni propun introducerea unui registru privind imamii şi finanţarea moscheilor. Construcţia unei moschei va putea avea loc doar după consultarea comunităţii locale, în virtutea unei viitoare legi-cadru.

O politică externă non-intervenţionistă

M5S şi Liga vor menţinerea Italiei în NATO, „cu Statele Unite drept partener privilegiat“.

În schimb, pledează pentru o „deschidere către Rusia“, care nu trebuie considerată o „ameninţare“, ci un „partener economic şi comercial“. Mai mult, cei doi parteneri se exprimă pentru anularea sancţiunilor internaţionale aplicate Rusiei în urma anexării Crimeei şi implicării în conflictul armat din estul Ucrainei.

În plus, vor să solicite Bruxelles-ului o parte din cele 20 de miliarde de euro din contribuţia anuală a Italiei la bugetul UE.

Înfiinţarea unei bănci publice de investiţii

Acordul prevede şi înfiinţarea unei bănci publice de investiţii, plasate sub supravegherea unui organism public. Această instituţie va permite completarea împrumuturilor contractate de IMM-uri de la bănci. Ea va trebui de asemenea să finanţeze iniţiative de interes public sau strategice.

În plus, M5S şi Liga văd în turism o mană cerească pentru Italia, cer reexaminarea completă a proiectului de linie feroviară de mare viteză Lyon-Torino şi intenţionează să stopeze vânzarea companiei aeriene Alitalia, care, potrivit lor, trebuie „salvată şi chiar relansată“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite