Caniculă în toată Europa, ninsoare în nord-vestul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saint Jame's Park, Londra FOTO AFP
Saint Jame's Park, Londra FOTO AFP

O bună parte a Europei este afectată miercuri de o caniculă timpurie, cea mai puternică în Franţa din 2005 încoace, Londra se pregătea de cea mai caldă zi din 1975 şi până în prezent, iar Portugalia lupta în continuare împotriva unui incendiu sângeros, relatează AFP.

În Franţa, o caniculă fără egal în ultimii 12 ani, care a început duminică, urmează să dureze până joi, inclusiv, iar miercuri se aşteptau până la 37 de grade Celsius, o zi tradiţională a Sărbătorii muzicii.

Un bărbat a fost găsit înecat marţi, după ce a vrut să se răcorească în Loire. Autorităţile au instalat un număr de telefon gratuit şi au adoptat măsuri cu privire la cei mai vulnerabili, precum persoanele în vârstă. În această perioadă de examene şcolare, ele au cerut să li se ofere apă candidaţilor.

La Paris şi la periferia capitalei, parcuri rămân deschise 24 de ore din 24. Căldura antrenează o poluare cu ozon, în special în sudul ţării şi în regiunea pariziană, unde s-au impus restricţii de circulaţie automobilelor. Agricultorii sunt atenţi, cu atât mai mult cu cât pânzele de apă freatică prezintă un nivel anormal de scăzut.

image

Tinere se răcoresc într-o fântână arteziană din Paris FOTO AFP

În Portugalia, peste 1.000 de pompieri continuau să lupte împotriva focului în centrul ţării, unde un incendiu a izbucnit sâmbtă la Pedrogao Grande, în plină caniculă, cu rafale de vânt puternice, soldat cu 64 de morţi 157 de răniţi - cea mai gravă catastrofă din istoria recentă a ţării.

image

Incendiu în Portugalia

În Spania, o caniculă prevăzută cel puţin până duminică, are loc începând de joi, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius. În apropiere de Madrid, elevi de colegiu au fost transferaţi într-o instituţie medicală cu aer condiţionat. O polemică are loc pe tema neadaptării instituţiilor publice, după austeritatea angajată în 2010.

În Marea Britanietemperaturi de până la 34 de grade Celsius erau aşteptate la Londra, iar miercuri ar putea să fie cea mai caldă zi din iunie din 1975 încoace. Organizatorii prestigioaselor curse hipice de la Ascot intenţionau să introducă derogări de la durul cod vestimentar. Asfaltul de pe un drum s-a topit marţi, în apropiere de Londra. Serviciile meteorologice se aşteptau la temperaturi de peste 30 de grade Celsius de sâmbătă şi până joi, o perioadă fără precedent din iunie 1995 încoace.

În Olanda, unde termometrul urmează să indice peste 36 de grade Celsius joi, un plan naţional de luptă împotriva efectelor căldurii, mai ales în privinţa persoanelor în vârstă, a fost declanşat luni. Probleme tehnice au perturbat trenuri. Riscul unor incendii a fost ridicat la maximum în şapte provincii de la frontiera cu Belgia.

În Belgia, „planul de vară“ a fost activat pe reţeaua feroviară. Agricultorii sunt îngrijoraţi de secetă, care face ravagii de mai multe luni, evocând spectrul anului 1978. Nivelul foarte scăzut al mai multor cursuri de apă le provoacă frustrări amatorilor de kayak.

În Italia, servciile meteorologice se aşteaptă în zilele următoare la un val de căldură care ar putea să fie mai intens ca în ultimii 15 ani, cu temperaturi cu opt grade Celsius mai mari decât cele normale (de până la 39 de grade Celsius la Milano). Acest lucru va afecta reţelele slabe de apă, în urma unui deficit de precipitaţii de aproximativ 33% de şase luni, potrivit Centrului Epson Meteo.

În Austria, mercurul termometrelor va rămâne în jur de 35 de grade până cel puţin miercurea viitoare. Agrcultorii sunt îngrijoraţi, la fel ca şi pompierii, de apropierea focurilor tradiţionale de Saint-Jean, la solstiţiul din iunie. Popularele grătare sunt interzise până la noi ordine în parcurile din Viena.

Grecia nu este afectată, pentru moment, de valul de căldură şi înregistrează tempraturi normale: 29 de grade Celsius la Atena, 30 la Salonic (nord) sau 28 la Santorini.

În Balcani este cald, însă nu mai mult ca de obicei. Croaţia a fost însă afectată de două incendii importante de pădure, care nu s-au soldat cu victime, dar care au impus evacuarea a 800 de turişti pe coasta Adriatică.

În Elveţia, MétéoSuisse a emis de marţi un aviz de caniculă de gradul 3 (pe o scală de cinci) pentru zilele următoare, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, eventual 35 de grade Celsius joi. Iunie 2017 ar urma însă să nu bată recordul din 2003, potrivit autorităţilor.

Ninsoare la Murmansk in timpul verii FOTO rosbalt.ru

Oraşul Murmansk, situat în nord-vestul Rusiei, este afectat de ninsori a doua zi la rând FOTO rosbalt.ru

În Rusia, un val de căldură afectează Siberia, unde până la 37 de grade Celsius erau aşteptate miercuri la Krasnoiarsk, potrivit televiziunii Pervîi Kanal. Însă la Murmansk (nord) ningea.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite