Bruxelles-ul, sub stare de asediu. A sosit Donald Trump VIDEO INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Bruxelles, împrejurimile capitalei belgiene, ba chiar şi o bună parte a spaţiului aerian al Belgiei sunt parţial blocate şi vor rămâne aşa şi toată ziua joi, pentru reuniunea la vârf a Alianţei Nord-Atlantice la care participă pentru prima oară preşedintele SUA Donald Trump.

Şeful Casei Albe a sosit joi la Bruxelles, iar pe timpul celor 30 de ore cât va sta pe teritoriul belgian, cuplul prezidenţial american va fi primit la Palatul Regal de regele şi regina Belgiei, se va întâlni cu premierul  Charles Michel, dar şi cu preşedinţii Consiliului şi Comisiei Europene, Donald Tusk şi respectiv Jean-Claude Juncker, cu preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani şi cu şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini. În acest timp, prima doamnă a Americii, Melania Trump, va vizita spitalul pentru copii Regina Fabiola. 

Tot în prima parte a zilei de joi,  Donald Trump şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, vor lua un lung dejun, într-un loc încă necunoscut.  Apoi cei doi se vor alătura celorlaţi lideri pentru summit-ul Alianţei Nord -Atlantice. În jurul orei 17.00 (18.00 ora României) este prevăzută ceremonia de inaugurare a noului sediu al NATO. Pe cerul Bruxelles-ului vor zbura în acest timp avioane de luptă şi de transport aliate.

 După încheierea summit-ului, în jurul orei 21.00 (22.00 ora României) Donald şi Melania Trump vor părăsi Belgia şi se vor întoarce în Italia, în oraşul sicialian Taormina, unde preşedintele american este aştepatat la reuniunea G7, şi unde măsurile de securitate sunt la fel de draconice. 

infografie trump

A sosit şi celebra limuzină prezidenţială „Bestia“  

Şi pe timpul vizitei sale în Belgia, Donald Trump se va deplasa  în celebra maşină prezidenţială numită de Secret Service  „Bestia“. O limuzină ce poate rezista la orice atac. Acest Cadillac  impresionează prin dimensiunea sa: 5,5 metri lungime, şi 1,77 înalţime .

Această maşină a fost construită pe un şasiu de camion GMC. Limuzina are o greutate de 8 tone şi costă 14 milioane de euro. În ciuda motorului ultraputernic,  de 300 de cai putere, aceasta nu depăşeşte 95 km / h.  Este mai degrabă un tanc decât o maşină de curse, cu o securitate unică în lume.

Caroseria este fabricată din titan, oţel şi ceramică, înconjurată  de un scut demontabil de fibră de sticlă, placat pe uşi şi pe  apărătoarele maşinii.  Are uşi blindate de 20 cm grosime şi ferestre groase de 12 cm. Planşeul este Kevlar. În cazul în care o bombă explodează în calea sa, compartimentul pentru pasageri rămâne intact. 

Rezervorul este blindat şi dispune de o spumă specială care opreşte deteriorarea sa în cazul declanşării unui incendiu sau în cazul unei coliziuni. În interiorul său se găsesc arme, un întreg echipament medical, rezerve speciale de oxigen, precum şi sânge cu grupa preşedintelui, pentru transfuzii, în cazul în care ambulanţa nu poate ajunge la maşina prezidenţială, toate acestea fiind plasate sub scaunul rezervat preşedintelui.

image

Interiorul automobilului este izolat complet de exterior şi este placat în aşa măsură încât să reziste unui atac chimic. Maşina dispune şi de un telefon prin satelit şi un sistem de comunicare video interactivă prin care preşedintele poate purta videoconferinţe când este nevoie de intervenţia sa în discuţiile cu diferiţi oficiali. Caroseria este un aliaj din titan, oţel şi ceramic, înconjurat de un scut demontabil de fibră de sticlă, placat pe uşi şi pe  apărătoarele maşinii.

Anvelopele run-flat au fost special dezvoltate pentru Cadillac One şi pot rula câteva sute de mile chiar dacă sunt distruse.

Belgia a mobilizat cu această ocazie circa 3.500 de poliţişti şi forţe speciale, făcând apel pentru asta chiar şi la ţările vecine din Benelux, Olanda şi Luxemburg.

Securitatea este maximă, întrucât sunt prevăzute manifestaţii în Bruxelles atât împotriva lui Trump, cât şi împotriva celuilalt contestat lider din NATO, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

INFOGRAFIE SEDIU NATO

Soţiile şefilor de stat vor beneficia un program cultural

Un program cu accente culturale a fost pus la punct în mod special pentru soţiile şefilor de stat şi de guvern care participă la summit-ul NATO.  Melelania Trump şi Brigitte Macron, printre altele, vor  descoperi  printre altele, măiestria belgiană în materie de articole din piele, suprarealismul lui Magritte şi serele Regal de la Laeken.

Însoţite de soţia premierului belgian, Charles Michel, Amélie Derbaudrenghien şi de Ingrid Schulerud, soţia secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, nevestele liderilor NATO vor vizita Muzeul Magritte, iar  directorul Muzeului  Regal de Arte Plastice, Michel Draguet, le va fi ghid.

Apoi, primele doamne vor intra în magazinul de pilărie de lux Delvaux, situat pe Bulevardul Waterloo, apoi vor fi primite de regina Mathilde şi împreună  vor vizita Serele Regale de la Laeken, care au fost recent deschise pentru public, pentru trei săptămâni. După plimbare, Regina le va invita la cină, la castel.

În afară de Donald Trump, mai sunt însoţiţi de soţii: preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, preşedintele Turciei, Recept Erdogan, al Bulgariei, Sloveniei, Islandei şi premierul Luxemburgului,Xavier Bettel, care a venit cu soţul, Gauthier Destenay. 

Se anunţă proteste la adresa lui Trump şi Erdogan

Anarhişti din ţările vecine au început să vină la Bruxelles încă de luni şi se pregătesc să participe la o manifestaţie intitulată „Trump not welcome”, pe care primarul din Bruxelles Ville Yvan Mayeur a permis-o, pe un traseu prestabilit, care nu ar putea în nici un caz să ajungă până la perimetrul de securitate stabilit în jurul NATO sau al instituţiilor europene şi în zona ambasadei SUA, unde Trump va doarmi. Restul delegaţiei sale  de 1.000 de oameni este cazată într-unul din cele mai mari hoteluri din oraş, rechiziţionat cu această ocazie.

La fel de îngrijorate sunt forţele de ordine belgiene şi în legătură cu manifestaţiile împotriva lui Erdogan, la care vor participa kurzi şi militanţi de stânga turci exilaţi în Occident. De mai multe ori, înfruntările între militanţi turci pro- şi anti-Erdogan au dus la mari violenţe în Bruxelles. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite