Britanicii simt „brexit-ul“ în buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile, afectate de căderea lideri sterline. Premierul va plăti scump rezultatele referendumului privind Brexit
Preţurile, afectate de căderea lideri sterline. Premierul va plăti scump rezultatele referendumului privind Brexit

Britanicii au început să simtă brexit-ului.. Odată cu deprecierea lirei sterline, călătoriile şi vacanţele costă mai mult, iar preţul produselor proaspete creşte în supermarketuri, sectorul imobiliar este afectat şi el, notează AFP.

Primul efectul tangibil şi imediat al Brexitului este însă scăderea lirei sterline, care, începând de vineri şi până în prezent, a pierdut 12,6% din valoare în raport cu dolarul şi 10,2% în raport cu moneda euro. Acest efect este resimţit în special de britanicii aflaţi în vacanţă în Spania, Franţa sau Statele Unite, potrivit Asociaţiei tour-operatorilor britanici.

 Devalorizarea monedei naţionale atrage automat şi o creştere a preţurilor importurilor. Impactul ar urma să se resimtă rapid la supermarketuri, în condiţiile în care Marea Britanie este un importator net în toate categoriile de produse alimentare, începând cu fructe şi legume. „Preţul produselor proaspete va creşte pentru că multe vin din Uniunea Europeană. 

În cazul Tesco de exemplu aproape 50% din untul şi brânzeturile consumate în Marea Britanie sunt produse cu lapte European“, subliniază firma de consultanţă Kantar Retail. Distribuitorii, ale căror marje de profit au scăzut semnificativ după mai mulţi ani de război al preţurilor şi a noilor prevederi privind salariul minim pe economie, vor fi constrânşi să treacă cel puţin o parte din costuri asupra clienţilor. 

„Clienţii vor sfârşi prin a plăti o inflaţie suplimentară pentru alimente“, a declarat Bruno Monteyne, analist la Bernstein. Pe termen lung, efectul va fi mai grav dacă vor fi introduse taxele vamale. Producătorul anglo-olandez de bunuri de larg consum Unilever ia deja această ipoteză în serios. 

„Preţul laptelui va creşte, preţul îngheţatei va creşte şi la final consumatorul va fi cel care va plăti pentru acest lucru“, a declarat directorul general de la Unilever, Paul Polman. De asemenea, având în vedere că Marea Britanie este un importator net de petrol, în pofida producţiei proprii realizată în Marea Norodului, factura la energie şi în benzinării riscă să crească şi ea deoarece barilul de petrol este calculat în dolari.

Şi pe plan financiar se anunţă vremuri grele, cu ajustări semnificative...Zilele acestea agenţiile de evaluare financiară Fitch Ratings şi Standard & Poor's au revizuit în scădere ratingul suveran al Marii Britanii şi au avertizat că ar putea urma alte retrogradări, deoarece votul pentru Brexit va afecta economia.  

De asemenea, Fitch a înrăutăţit perspectiva de creştere a economiei Regatului Unit în 2017 şi 2018 la 0,9% pentru ambii ani, de la estimarea precedentă de 2 procente iar Standard and Poors a avertizat că firmele financiare, în special cele străine, ar putea căuta alte destinaţii de investiţii după Brexit. 

Retrogradările au forţat deja guvernul britanic să renunţe la planurile de vânzare a acţiunilor Royal Bank of Scotland (RBS) şi Lloyds Banking Group în acest an, o decizie care va priva bugetul de câteva miliarde de lire sterline, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. 

În timpul crizei financiare din 2008, Guvernul Marii Britanii a cheltuit peste aproape 46 de miliarde de lire sterline pentru a salva Royal Bank of Scotland Group şi peste 20 de miliarde de lire sterline pentru Lloyds. Trezoreria deţine în prezent 73% din Royal Bank of Scotland şi 9% din Lloyds. 

În ultimele zile, acţiunile celor două bănci au scăzut semnificativ la Bursa de la Londra, instituţiile financiare fiind printre cele mai afectate de volatilitatea pieţei după victoria Brexitului. Trezoreria intenţiona să-şi reducă participaţiile deţinute la cele două bănci prin vânzarea de acţiuni către investitori instituţionali şi de retail, pentru a-i încuraja pe cetăţeni să investească pe piaţa bursieră.

 În urma tranzacţiei, Executivul ar fi obţinut aproximativ nouă miliarde de lire sterline sumă care ar fi fost folosită la reducerea datoriei publice. Incertitudinile riscă de asemenea să întârzie şi planurile Guvernului de vânzare a unui portofoliu de credite în valoare de aproape 16 miliarde de dolari deţinut de Bradford & Bingley, un creditor ipotecar naţionalizat în timpul crizei financiare.

Sectorul imobiliar care a crescut, mai ales în ultimii doi ani, cu predilecţie în Londra, se aşteaptă să fie afectat.„ Pe termen scurt, până în 2018, referendumul va avea aproape sigur un impact negativ asupra preţurilor şi numărului de tranzacţii", prevede Centrul pentru Economie şi Business Research (CEBR).

Reţeaua de agenţi imobiliari Foxtons a emis un avertisment de profit, luni, după ce a constatat o scădere a volumului de tranzacţii, chiar înainte de referendum, o tendinţă care ar trebui acum să continue.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite