BREXIT. Londra pune piedici lucrătorilor străini VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Londra pregăteşte măsuri dure pentru a-i împiedica pe migranţi „să le ia slujbele britanicilor“. Vremuri grele se anunţă şi pentru studenţii şi medicii străini.

La mai puţin de o săptămână de când premierul britanic, Theresa May, a anunţat că Regatul Unit intenţionează să declanşeze procesul ieşirii din UE până la sfârşitul lunii martie a anului viitor, ministrul de Interne de la Londra a adus în discuţie măsuri care ameninţă să-i afecteze serios pe migranţi.

Invocând faptul că opinia publică ar putea deveni favorabilă migranţilor numai după o reducere a numărului acestora, Amber Rudd a afirmat, la conferinţa Partidului Conservator de la Birmingham, că firmele ar putea fi obligate să facă public numărul de angajaţi străini. 

Planul, catalogat drept o tentativă de a „face de râs“ firmele care preferă migranţii britanicilor, se doreşte a fi un instrument de presiune asupra companiilor, astfel încât acestea să angajeze mai mulţi britanici, iar migranţii să nu le mai poată lua acestora locurile de muncă, notează „The Times“.

Britanicii, obligatoriu pe primul plan

Mai mult, potrivit planului ce urmează să fie dezbătut, Guvernul de la Londra intenţionează să înăsprească şi testul pe care companiile trebuie să îl treacă înainte de a recruta personal din străinătate. „Testul ar trebui să garanteze că oamenii care vin aici acoperă goluri pe piaţa muncii şi nu iau joburi pe care britanicii le-ar putea face“, a spus Rudd. 

În prezent, companiile care caută personal din afara Uniunii Europene trebuie să publice anunţul cu 28 de zile înainte, însă autorităţile de la Londra înclină să creadă că acest sistem s-a transformat mai degrabă într-o chestiune superficială, într-o formalitate, astfel că şefii nu sunt încurajaţi să investească în instruirea britanicilor.

Chiar dacă aceste planuri vor viza iniţial personalul care provine din ţările din afara blocului comunitar, după ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit) acestea ar putea fi extinse tuturor cetăţenilor care nu sunt britanici, scrie publicaţia anterior citată.

În vizorul Guvernului de la Londra se află şi studenţii din afara Uniunii Europene. Ministrul de Interne, care şi-a propus să reducă migraţia netă de la 327.000 de persoane anual la mai puţin de 100.000, fără a preciza totuşi până când, a declarat că are în vedere şi impunerea unor reguli mai dure pentru obţinerea vizelor. „Este vorba despre a ne asigura că studenţii care vin aici chiar vin să studieze“, a explicat Amber Rudd.

Totodată, autorităţile britanice intenţionează să ia măsuri pentru ca, în viitor, sistemul medical să nu se mai bazeze pe medicii străini, notează „The Telegraph“. 

Ministrul Sănătăţii, Jeremy Hunt, a anunţat că începând din luna septembrie a anului 2018 vor fi pregătiţi anual cu până la 1.500 de medici mai mult, numărul locurilor la şcolile de medicină urmând să crească cu până la 25%. Dar cum pregătirea unui medic costă peste 200.000 de lire sterline (aproximativ 227.000 de euro), absolvenţilor li se va cere să lucreze pentru sistemul de sănătate britanic vreme de patru ani. 

    

James O'Brien, un cunoscut prezentator de radio britanic, discută intenţia guvernului britanic de a obliga firmele să declare câţi muncitori străini sunt angajaţi 

Controverse acasă şi peste hotare

Planurile anunţate de conservatori au stârnit critici dure chiar şi în Marea Britanie. „A fost o conferinţă a conservatorilor neplăcută, xenofobă“, a scris pe Twitter laburistul Andy Burnham. La rândul său, directorul general al Camerei de Comerţ britanice, Adam Marshall, a declarat la BBC că o mulţime de companii ar fi dezamagite dacă s-ar ajunge în situaţia ca deţinerea unei forţe de muncă globale să fie un „semn al ruşinii“. „Nu cred că ar trebui penalizate dacă au nevoie de personal cu o calificare specifică“, a explicat el.

În acest timp, adjunctul ministrului german de Finanţe, creştin-democratul Jens Spahn, a avertizat că Londra nu trebuie să se aştepte la niciun fel de „pre-negocieri“ cu UE privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, adăugând că Regatul Unit trebuie să-şi menţină graniţele deschise dacă vrea să-şi păstreze accesul la piaţa comunitară. 

Chiar dacă premierul Theresa May a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că ar fi greşit ca negocierile pe tema Brexit să fie privite doar în termenii menţinerii sau nu al accesului Marii Britanii la piaţa comunitară şi în termeni referitori la controlul asupra imigraţiei, Jens a afirmat, într-un interviu acordat Reuters, că subiectele sunt interconectate.

„Oricine vrea acces la piaţa internă (unică europeană, n. red.) trebuie să accepte mişcarea liberă a angajaţilor. Aceste elemente sunt conectate în totalitate, astfel că orice compromis pare dificil. Accesul la piaţă funcţionează doar cu libertatea de circulaţie", a punctat oficialul german.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite