Berlinul vrea explicaţii din partea Londrei cu privire la activităţi de spionare a comunicaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul german al Justiţiei Sabine Leutheusser-Schnarrenberger a cerut Guvernului britanic să ofere explicaţii partenerilor săi europeni în legătură cu activitatea sa de spionare a comunicaţiilor electronice, în două scrisori, după care agenţia a obţinut copii miercuri, relatează AFP.

Potrivit unor documente dezvăluite de fostul consultant american Edward Snowden cotidianului britanic The Guardian săptămâna trecută, serviciile britanice de informaţii au acces la cabluri de fibră optică, ceea ce le oferă statutul unui actor major în supravegherea comunicaţiilor la nivel mondial.

Acest program, numit TEMPORA, a "cauzat, un lucru uşor de înţeles, o îngrijorare profundă în Germania", afirmă ministrul Justiţiei în scrisori adresate omologului său britanic Christopher Grayling şi ministrului britanic de Interne Theresa May.

"Vă voi fi, deci, recunoscătoare, dacă veţi binevoi să îmi explicaţi baza legală pe care se sprijină aceste măsuri, dacă sunt suspiciuni precise cele care declanşează aceste măsuri sau dacă sunt captate toate datele, fără vreo probă privind vreo infracţiune, dacă judecătorii trebuie să autorizeze aceste măsuri, cum funcţionează ele în mod concret, care date sunt stocate şi dacă sunt vizaţi cetăţeni germani de acest tip de măsuri", scrie ea.

Leutheusser-Schnarrenberger propune ca Marea Britanie să ofere răspunsuri "într-un context european, la nivel de miniştri, de exemplu în cadrul reuniunii informale a Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne de la jumătatea lui iulie".

Acest Consiliu urmează să abordeze reglementarea europeană privind protecţia datelor.

Ministrul german al Justiţiei a apreciat săptămâna trecută că informaţiile despre TEMPORA sunt demne de "un coşmar à la Hollywood" şi că, în cazul în care se dovedesc fondate, va fi "o catastrofă".

Protecţia datelor cu caracter personal este un subiect extrem de sensibil în Germania, din cauza dictaturilor din trecut. Pe timpul fostei Republici Democrate Germane (RDG), milioane de persoane au fost supravegheate de către regimul comunist.

Centrul de spionaj a agenţiei de informaţii britanice a interceptat şi a stocat e-mailuri, mesaje şi apeluri din toată lumea care circulă prin intermediul reţelelor de comunicare.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite