Barack Obama, la Berlin pentru a-i preda Angelei Merkel ştafeta de lider al lumii libere
0Barack Obama îşi continuă turneul european la Berlin, unde a luat cina cu Angela Merkel şi se pregăteşte de o reuniune cu principalii lideri europeni înainte de a preda ştafeta lumii libere cancelarului german.
După ce a sosit miercuri la Berlin în cadrul etapei finale a turneului european pe care-l face ca preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama a luat o cină privată cu cancelarul german Angela Merkel.
Această cină a durat trei ore şi a avut loc la Hotelul Adlon - la o aruncătură de băţ de Poarta Brandenburg - hotelul unde s-au cazat Obama şi echipa sa până vineri, transmit agenţiile de presă AFP şi DPA, citate de news.ro.
Nu se ştie ce au discutat cei doi, însă este inevitabil să nu fi discutat despre alegerea miliardarului populist de dreapta Donald Trump ca succesor al lui Obama.
În urma alegerii lui Trump şi în contextul încheieririi celui de-al doilea mandat la Casa Albă al lui Obama, Merkel poate deveni liderul lumii libere.
De altfel, într-un editorial comun publicat miercuri Merkel şi Obama au apărat legătura transatlantică şi liberul schimb, în contextul în care Trump este tentat de protecţionism şi izolaţionism.
„Nu va exista o întoarcere la lumea dinaintea globalizării“, au dat asigurări cei doi lideri, subliniind că „suntem mai puternici muncind împreună“.
O nouă întâlnire oficială între Obama şi Merkel este programată joi, la ora locală 15.15 (16.15, ora României), la Cancelarie.
De asemenea, o întâlnire cu Merkel şi alţi lideri europeni se află în programul de vineri al vizitei.
În cadrul acestor reuniuni, Obama urmează să încerce să liniştească temerile cu privire la viitorul parteneriatului transatlantic, în contextul în care succesorul său a proclamat că va acţiona potrivit principiului „America first“, notează AFP.
Barack Obama, în vârstă de 55 de ani, a adus un omagiu, în aceste zile, cancelarului german, despre care a spus că este „partenera sa internaţională probabil cea mai apropiată“.
După venirea la putere a lui Obama în 2009, cei doi lideri au dezvoltat rapid o relaţie strânsă, care a supravieţuit inclusiv scandalului din 2013 cu privire la interceptarea telefonului mobil al cancelarului de către aliatul ei.
Merkel, prudentă cu Trump
Foarte atlantistă, Merkel a fost neobişnuit de clară după victoria lui Trump, căruia i-a amintit importanţa respectării valorilor democratice şi toleranţei. Preşedintele ales a criticat-o dur în campanie pe Merkel din cauza politicii sale generoase în domeniul imigraţiei.
Mesajul de felicitare pe care Merkel i l-a trimis lui Trump în urma victoriei sale surprinzătoare de săptămna trecută a fost foarte precaut.
Ea a promis un parteneriat strâns preşedintelui ales republican, pe care l-a sunat, dar a subliniat că acest parteneriat va avea „la bază“ valorile democraţiei.
Predarea ştafetei
Revenirea la Berlin a lui Obama este încărcată de simbolism pentru liderul american. Aici a susţinut, în iulie 2008, candidatul de atunci la Casa Albă cel mai mare miting electoral al său.
Într-un oraş odinioară despărţit de un zid, el îşi expima speranţa unei lumi fără arme nucleare, în faţa a 200.000 de persoane reunite la Coloana Victoriei.
De asemenea, vizita lui Obama la Berlin este, potrivit unor analişti, un prilej de predare a ştafetei de lider al lumii libere şefei Guvernului german, o apărătoare a relaţiei transatlantice şi liberului schimb, mesaje pe care până acum le-a purtat Washingtonul.
Un semn al importanţei Germaniei este faptul că la Berlin îşi va lua vineri Barack Obama adio de la liderii britanic Theresa May, spaniol Mariano Rajoy, italian Matteo Renzi şi francez François Hollande, invitaţi să se alăture celor doi.
Obama, la Atena: „Democraţia americană este mai mare decât orice persoană“
La Atena, locul unde s-a născut „demokratia“, Obama a susţinut miercuri un discurs, considerat un adevărat testament politic, despre principiile fondatoare ale democraţiei, în care şi-a reiterat asigurările către aliaţii europeni, care se tem că Trump reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei.
„Următorul preşedinte american şi cu mine nu putem fi mai diferiţi. Însă democraţia americană este mai mare decât orice persoană“, a declarat el Atena, referindu-se la Trump, care preia funcţia pe 20 ianuarie.
„Administraţia mea va face tot ce va putea pentru a susţine o tranziţie cât mai lină posibil“, a promis Obama, „pentru că aşa trebuie să funcţioneze democraţia“, a spus el.
Obama a admis că democraţia poate fi „înceată, poate fi frustrantă, poate fi dificilă, poate fi dezordonată“, însă a afirmat că „este mai bună decât alternativele“ ei.