Avertismentul organizaţiei care a primit Premiul Nobel pentru Pace: Europa nu este imună în faţa riscurilor unui conflict nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia vrea să poată lansa atacuri nucleare şi ca mijloc de a preveni un eventual atac

Europa nu este imună în faţa riscurilor unui conflict nuclear, probabilitatea unui scenariu de acest fel fiind mai mare decât în timpul Războiul Rece, avertizează Campania Internaţională pentru Eliminarea Armelor Atomice, organizaţie care a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Probabilitatea unui război nuclear este mai mare decât era în timpul Războiului Rece, iar, dacă nu vor fi eliminate armele atomice, problema se pune când, nu dacă sunt folosite arme nucleare, fie intenţionat, fie accidental", a declarat miercuri în Parlamentul European, Beatrice Fihn, directorul Campaniei Internaţionale pentru Eliminarea Atomice, citattă de EUObserver.

Printre riscurile actuale privind un conflict nuclear se numără criza dintre Administraţia Donald Trump şi regimul din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un.

Ministrul german de Externe în exerciţiu, Sigmar Gabriel, a avertizat că Europa este expusă riscurilor din cauza „relansării cursei înarmării nucleare“.

„Semnele că Rusia se reînarmează, nu doar convenţional, ci şi nuclear, sunt evidente. Europa trebuie să lanseze iniţiative pentru controlul armamentului“, a spus Sigmar Gabriel.

Administraţia Donald Trump a pledat recent pentru măsuri strategice de disuasiune, acuzând Rusia că dezvoltă arsenalul atomic, încercând să producă inclusiv o torpilă subacvatică, intercontinentală, autonomă şi invizibilă pe radare, care poate transporta ogive termonucleare.

„Rusia consideră Statele Unite şi Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic (NATO) drept principalele ameninţări la adresa actualelor sale ambiţii geopolitice“, a anunţat Departamenul american al Apărării în raportul intitulat „Evaluare a Situaţiei Nucleare".

„Agenţia americană pentru Informaţii Militare (DIA) estimează că Rusia deţine în prezent un arsenal de 2.000 de bombe nucleare nonstrategice, inclusiv rachete cu rază scurtă de acţiune, bombe neghidate şi dispozitive antinavale care pot fi lansate de bombardiere cu autonomie medie. De asemenea, DIA estimează că Rusia are dispozitive nucleare antinavale, rachete antisubmarin şi torpile“, precizează raportul. 

Coreea de Nord ar putea obţine în doar câteva luni capacitatea de a lovi teritoriul Statelor Unite ale Americii cu o rachetă balistică având încărcătură nucleară, a afirmat marţi un înalt oficial american din sfera dezarmării, care a subliniat că trebuie să se pună capăt programului nord-coreean de arme atomice, transmite Reuters.

Ambasadorul american pentru chestiuni de dezarmare, Robert Wood, a avertizat totodată, în cadrul Conferinţei ONU pentru dezarmare de la Geneva, că arsenalele Chinei şi Rusiei sunt în creştere.

„Rusia, China şi Coreea de Nord îşi sporesc arsenalele, crescând ponderea armelor nucleare în strategiile lor de securitate, iar în unele cazuri urmăresc dezvoltarea de noi capacităţi nucleare pentru a ameninţa alte ţări paşnice“ a declarat Wood.

Coreea de Nord "s-ar putea afla în momentul de faţă la doar câteva luni distanţă de capacitatea de a lovi SUA cu rachete balistice cu încărcătură nucleară", a menţionat ambasadorul american.

Noul tratat Start

Afirmaţiile sale survin într-un context în care Statele Unite au indicat, în noua lor „poziţie nuclear“, publicată vinerea trecută de Pentagon, că doresc să se doteze cu arme nucleare cu putere redusă, citând ameninţările din partea Rusiei, dar şi a Chinei, Coreei de Nord şi Iranului.

Washingtonul, care şi-a prezentat săptămâna trecută noua „poziţie nuclear“, a dat asigurări că respectă limitele impuse arsenalului SUA prin noul tratat Start - care a marcat luni o nouă etapă - şi i-a amintit Rusiei obligaţiile care îi revin în acest cadru, informează AFP.

Tratatul de reducere a armelor strategice semnat în 2010 de Moscova şi Washington şi intrat în vigoare în 2011 prevede reducerea progresivă, într-o perioadă de 10 ani, a numărului de focoase nucleare deţinute de cele două mari puteri, limitarea numărului de vectori şi verificări reciproce, precum şi schimburi de date.

„Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă au lansat noul tratat Start (New Start) acum şapte ani“, aminteşte într-un comunicat Departamentul de Stat al SUA. „Data de 5 februarie 2018 marchează data intrării în vigoare a limitărilor centrale impuse de tratat arsenalului nuclear strategic al fiecărei ţări“, subliniază Departamentul de Stat. Washingtonul reafirmă în acelaşi timp că în ce-l priveşte respectă aceste limite încă din august anul trecut.

„Federaţia Rusă şi-a reiterat în mai multe rânduri ataşamentul faţă de Noul tratat Start, inclusiv în ce priveşte respectarea acestor limitări centrale, şi ne aşteptăm ca schimbul de date prevăzut prin tratat să se desfăşoare în scurt timp să confirme acest angajament“, precizează în comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

Joia trecută, aceasta s-a arătat încrezătoare, declarând presei că SUA nu au „niciun motiv să creadă că guvernul rus nu va respecta aceste limite“. Peste o lună, SUA şi Rusia  „vor face schimb de date şi sperăm că fiecare ţară va confirma respectarea tratatului de către cealaltă imediat ce va fi posibil după acest schimb de date“, a menţionat responsabila americană.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite