Austria a luat-o la dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conservatorii şi populiştii de dreapta din Austria, care s-au clasat pe primul, respectiv al treilea loc la alegerile legislative anticipate de duminică, ar putea produce o schimbare de proporţii pe scena politică austriacă, formând o coaliţie de guvernare de dreapta, după mai bine de un deceniu în care ţara a fost condusă de o coaliţie de centru.

Partidul Popular (ÖVP) al actualului ministru de Externe, Sebastian Kurz, care, la cei 31 de ani ai săi, este pe cale să devină cel mai tânăr lider din Europa, a obţinut 31,4% din voturi, în timp ce social-democraţii (SPÖ) s-au clasat pe locul al doilea, cu 26,8%.  Formaţiunea de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPÖ) s-a clasat pe al treilea loc, cu 26,3%.

Încă din momentul în care au fost anunţate prognozele, Kurz a declarat în faţa suporterilor săi că „aceasta este şansa noastră pentru o schimbare reală“. „Sunt foarte multe lucruri de făcut. Este timpul pentru un nou stil politic, timpul pentru a crea o nouă cultură politică“, a adăugat actualul ministru austriac de Externe. 

Virajul spre dreapta, care vine la mai puţin de o lună după ce extrema-dreaptă din Germania - Alternativa pentru Germania (AfD) - a câştigat circa 13% din voturi la alegerile legislative federale, arată cât de mult influenţează criza refugiaţiilor politica europeană, notează Politico.eu.

O coaliţie de dreapta în Austria s-ar putea alătura Ungariei lui Victor Orban şi Guvernului polonez în solicitarea lor ca Europa să urmeze politici mai dure cu privire la graniţe, refugiaţi şi migraţie.

Dincolo de migraţie, Partidul Libertăţii (FPÖ) împărtăşeşte multe dintre atitudinile eurosceptice ale guvernelor din Europa Centrală şi chiar a sugerat ca Austria să se alăture Grupului de la Vişegrad, format din Cehia, Slovacia, Ungaria şi Polonia. 

Având în vedere istoria FPÖ în materie de atacuri la adresa Uniunii Europene, relaţiile Austriei cu Bruxelles-ul vor fi puse, cel mai probabil, la grea încercare. Totuşi, spre deosebire de situaţia din anul 2000, când intrarea FPÖ la guvernare în coaliţie cu conservatorii a provocat un val de condamnări europene şi impunerea unor sancţiuni Vienei de către UE, se aşteaptă ca reacţia în urma votului de duminică să fie ceva mai moderată, adaugă publicaţia anterior citată.

Pe de altă parte, chiar dacă Partidul Libertăţii şi-a îmbunătăţit scorul cu 5% în comparaţie cu 2013, rezultatele alegerilor arată că mulţi votanţi nu au încă încredere într-o guvernare a populiştilor. Totuşi, extremiştii de dreapta au condus în sondaje până în luna mai, când Kurz a devenit liderul Partidului Popular.

Kurz şi-a conceput întreaga campanie în jurul limitării migraţiei, în timp ce FPÖ a marşat pe o linie dură antiislam. Aceste tendinţe au venit în contextul în care, în timpul crizei refugiaţilor din 2015, Austria a primit un număr foarte ridicat de solictanţi de azil.

Şi chiar dacă Partidul Libertăţii a fost primul care a luat o atitudine dură cu privire la refugiaţi şi islam, mulţi votanţi l-au creditat pe Kurz pentru reducerea fluxului de refugiaţi, mai ales că şeful diplomaţiei de la Viena se laudă că a închis ruta migraţiei prin Balcani. 

Ministru de Externe din 2013, Kurz a fost în toamna lui 2015 una dintre primele voci europene care au criticat politica de primire a migranţilor promovată de cancelarul german Angela Merkel, notează News.ro, preluând AFP.

El şi-a înăsprit tonul de atunci, reclamând o reducere a ajutoarelor sociale acordate străinilor, motiv ca FPÖ să-l acuze că i-a „plagiat“ programul. „60% din austrieci au votat programul FPÖ“, a subliniat duminică Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă-dreapta.

Dacă reuşeşte să formeze o coaliţie, Kurz va deveni cel mai tânăr lider din Europa, surclasându-i la acest capitol pe premierul irlandez Leo Varadkar (38 ani) şi pe preşedintele francez Emmanuel Macron (39 ani).

La rândul său, Strache, care reface scorul istoric obţinut de către fostul său mentor Jörg Haider în 1999, a anunţat că va revendica pentru partidul său mai multe ministere importante, în cazul intrării în Guvern, inclusiv Ministerul de Interne şi cel de Externe.

Cotidianul de centru-stânga Standard scrie că „FPÖ, ca partener de Guvern, nu va face impresia bună în Europa, iar domnul Kurz este conştient de acest lucru. Însă întrebarea este dacă va avea un mijloc să stea departe de el după alegeri“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite