România se află printre ţările cu cea mai ridicată rată a homofobiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sondajul online a întrebat persoanele lesbiene, gay, bisexuale şi 
transsexuale dacă au fost victimele discriminării, violenţei sau 
abuzului verbal din cauza orientării lor sexuale. FOTO Shutterstock
Sondajul online a întrebat persoanele lesbiene, gay, bisexuale şi transsexuale dacă au fost victimele discriminării, violenţei sau abuzului verbal din cauza orientării lor sexuale. FOTO Shutterstock

Un sfert din persoanele homosexuale chestionate într-un sondaj de opinie major al Uniunii Europene au recunoscut faptul că s-au confruntat cu atacuri sau ameninţări violente în ultimii cinci ani. Sondajul a arătat că riscul de a fi discriminaţi din cauza orientării lor sexuale este mai mare în cazul respondenţilor tineri şi mai săraci, potrivit BBC

Agenţia Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale a intervievat 93.000 de persoane din UE şi din Croaţia. Studiul asupra LGBT (comunitatea lesbiană, gay, bisexuală şi transsexuală) arată unele tendinţe îngrijorătoare, explică Anna Holligan, corespondent BBC la Haga. În capitala Croaţiei, aproximativ 300 de politicieni şi de experţi discută despre adoptarea unor noi politici UE, cu scopul eliminării homofobiei.

În lupta împotriva discriminării homosexualilor din UE există încă „mari provocări“, a declarat Morten Kjaerum, directorul Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale. Rezultatele sondajului au fost eliberate pe 17 mai, când este marcată Ziua Internaţională împotriva homofobiei.

Sondajul online a întrebat persoanele lesbiene, gay, bisexuale şi transsexuale dacă au fost victimele discriminării, violenţei sau abuzului verbal din cauza orientării lor sexuale.

Constatările studiului

- Aproximativ 26% din respondenţi (şi 35% din persoanele transsexuale) au declarat că au fost atacate sau ameninţate în ultimii cinci ani.
- Cele mai multe dintre atacuri, motivate de ură, s-au petrecut într-un loc public şi au fost comise de mai mult de o persoană, atacatorii fiind predominant de sex masculin.
- Mai mult de jumătate dintre cei care au declarat că au fost atacaţi nu au raportat incidentul autorităţilor, fiind convinşi că nu se va lua nicio măsură.
- Jumătate dintre persoanele chestionate au declarat că s-au confruntat personal cu discriminarea în anul anterior studiului, deşi 90% au spus nu au denunţat-o.
- Aproximativ 20% din respondenţii homosexuali sau bisexuali şi 29% din respondenţii transsexuali au declarat că au suferit de discriminare la serviciu sau atunci când şi-au căutat un loc de muncă.
- Două treimi din respondenţi au declarat că au încercat să se ascundă sau să îşi ascundă sexualitatea la şcoală.

Agenţia pentru Drepturile Fundamentale speră că toate aceste concluzii vor ajuta factorii de decizie politică în organizarea mai eficientă a activităţii lor cu scopul promovării drepturilor persoanelor LGBT.

Printre ţările cu cele mai mari rate împotriva homosexualităţii se află Croaţia cu 23%, Bulgaria cu 22% şi România, cu un procent de 21%. Ţările cu o rată mică împotriva homosexualităţii sunt Cehia, Danemarca şi Finlanda, toate cu un procent de 2%.

homofobie

Am fost scuipat în faţă

John van Breugel, un homosexual din Olanda, a declarat pentru BBC că a fost şocat de amploarea problemei. El a fost supus unor abuzuri homofobe de două ori.

„Prima dată s-a întâmplat atunci când am fost în Germania, cu prietenul meu, şi un cuplu a venit şi ne-a numit «homosexuali jegoşi»“, îşi aminteşte el.

A doua oară, se afla în Londra când cineva l-a scuipat în faţă când mergea la un magazin. Văzând că atacatorul său se apropia de un club de noapte gay, el le-a spus paznicilor ce s-a întâmplat, iar omul respectiv a fost arestat.

„Mi-am dat seama că sunt gay când aveam 17 ani. Cel mai bun prieten al meu nu mi-a mai vorbit niciodată, dar toată lumea a fost foarte înţelegătoare, familia şi prietenii mei au fost extraodinari. La liceu nimeni nu mi-a aruncat niciun cuvânt urât“, explică John van Breugel.

El a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să facă tot posibilul pentru a combate acţiunile homofobe, inclusiv aplicarea de sancţiuni în ţările care permit ca atacurile homofobe să aibă loc

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite