Anturajul fostului şef al NATO a turnat gaz pe focul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup apropiat fostului comandant al Alianţei Nord-Atlantice Philip Breedlove a încercat, la scurt timp după anexarea Crimeei de către Rusia, să asigure livrarea de arme către Ucraina.

Conflictul din Ucraina, care a dus la încordarea relaţiilor dintre Rusia şi Occident, a fost alimentat de persoane apropiate fostului şef al NATO Philip Breedlove, care au făcut presiuni pentru ca Ucrainei să îi fie livrate arme, scrie săptămânalul german „Der Spiegel“.

Cel puţin aşa rezultă din corespondenţa electronică privată a generalului Breedlove, corespondenţă ce a fost piratată şi făcută publică recent pe platforma online DC Leaks.

Cele mai multe dintre cele 1.096 de e-mailuri piratate datează din perioada dramaticei crize din Ucraina ce a urmat anexării peninsulei Crimeea de către Rusia. Mii de oameni şi-au pierdut viaţa în confruntările dintre trupele Kievului şi separatiştii proruşi, iar peste două milioane de civili s-au refugiat din estul Ucrainei. 

Recentele scurgeri de e-mailuri demonstrează pentru prima dată faptul că generalul Philip Breedlove, care s-a declarat adesea în favoarea furnizării de arme Ucrainei, s-a bazat pe surse de informaţii îndoielnice şi chiar a exagerat când a vorbit despre activităţile Rusiei din estul Ucrainei, notează „Der Spiegel“.

Obama şi Merkel, obstacole

Ba mai mult, generalul şi cei apropiaţi lui îi percepeau pe preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, comandantul suprem al tuturor forţelor americane, şi pe cancelarul german, Angela Merkel, drept obstacole. De asemenea, Obama şi Merkel erau „naivi din punct de vedere politic şi contraproductivi“ în apelurile lor de aplanare a conflictului, potrivit lui Phillip Karber, un personaj-cheie al reţelei din jurul lui Breedlove, care-i furniza acestuia informaţii referitoare la Ucraina.

„Cred că POTUS ne vede ca pe o ameninţare care trebuie minimizată... adică nu mă băgaţi într-un război????“, a scris Breedlove într-un e-mail, folosind acronimul respectiv pentru preşedintele SUA. Potrivit săptămânalului german citat, Breedlove l-a întrebat pe fostul secretar de stat Colin Powell cum ar putea fi convins Obama să se „implice“ mai mult în conflictul din Ucraina, iar această implicare ar fi făcut, de fapt, referire la livrarea de arme.

De altfel, generalul Breedlove ar fi cerut sfatul mai multor personalităţi, după cum arată corespondenţa sa electronică. 

Numele lui Karber, implicat în activitatea didactică de la Universitatea Georgetown şi preşedinte al Fundaţiei Potomac, care a ajutat state est-europene să-şi pregătească aderarea la NATO, apare în mod repetat în e-mailurile fostului comandant al NATO. Totodată, printre cei cărora Breedlove le-a cerut opinia se numără şi Victoria Nuland, secretarul-adjunct de stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice, generalul Wesley Clark, predecesorul lui Breedlove la NATO, sau Geoffray Pyatt, ambasadorul SUA la Kiev.

Pe căi ocolite

Pe data de 16 februarie 2015, când criza din Ucraina atinsese punctul culminant, Karber, care se afla la Varşovia, le-a trimis un e-mail lui Breedlove, Clark, Pyatt şi lui Rose Gottemoeller, subsecretar pentru controlul armelor şi securitate internaţională în cadrul Departamentului de stat, afirmând că a găsit căi pentru a livra Ucrainei arme fără ca Statele Unite să fie direct implicate.

Potrivit acestui e-mail, Pakistanul s-ar fi oferit să vândă Ucrainei „pe sub masă“ 500 de lansatoare portabile TOW-II şi 8.000 de rachete TOW-II, livrările putând fi făcute în două săptămâni. Până şi polonezii ar fi fost dispuşi să ofere tancuri şi arme rămase din epoca sovietică, iar, conform lui Karber, vânzările acestora din urmă ar fi trecut neobservate întrucât aproape că „nu se pot deosebi de cele ale Ucrainei“. Totuşi, a notat Karber, nici Pakistanul, şi nici Polonia nu ar accepta să vândă arme fără aprobarea informală a Statelor Unite.

Acesta şi-a încheiat e-mailul într-o notă alarmantă:  „Nu mai e timp“. Fără un sprijin imediat, armata ucraineană „ar putea intra în colaps în 30 de zile“.

Tot Karber i-a scris lui Breedlove la începutul lui 2015 că „frontul este acum peste tot“, iar agenţii ruşi „au început să lanseze atacuri teroriste, asasinări şi răpiri“.

Karber, care a recunoscut autenticitatea acestor e-mailuri, a declarat pentru  „Der Spiegel“ că „la fel ca orice informaţii care derivă dintr-o observaţie directă a frontului“, cele transmise de el „pot fi parţiale, uneori sensibile şi percepute din perspectivă personală“, dar că el consideră că a avut în mare parte dreptate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite