Angela Merkel insistă asupra deschiderii unor rute legale pentru imigranţi către UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană ar trebuie să îşi protejeze graniţele externe, însă să îi ajute în continuare pe refugiaţi deschizând rute legale pentru ei, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, pentru postul public de radio SWR, informează Deutsche Welle.

Summitul de la Bruxelles la care au participat reprezentanţii UE şi Turcia "reprezintă un important pas înainte" în ceea ce priveşte politica refugiaţilor, a declarat Merkel, marţi, pentru postul de radio SWR.

"Trebuie să privim înainte (...)", a spus ea în interviu, făcând apel, în acelaşi timp, la un mai bun control al frontierei UE cu Turcia.

Merkel a lăudat de asemenea poziţia comună a liderilor UE la Bruxelles. "Toată lumea a spus că trebuie să ne protejăm graniţele externe, toată lumea a spus că trebuie să luptăm împotriva migraţiei ilegale, toată lumea a vorbit în favoarea misiunii NATO în Marea Egee şi toată lumea a salutat noua propunere", a precizat aceasta.

În interviu, cancelarul a lăudat proiectul de acord de a redirecţiona imigranţii clandestini din Europa înapoi în Turcia, UE primind în schimb, cetăţeni sirieni din taberele turce de refugiaţi.

Acest acord ar reduce interesul imigranţilor de a apela la traficanţii de fiinţe umane, potrivit cancelarului, în contextul în care sirienii care încearcă să traverseze ilegal frontierele ar avea şanse reduse de a obţine azil.

"De aceea trebuie să încercăm să deschidem rute legale pentru ei", a spus ea, evocând faptul că mii de imigranţi au murit încercând să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge pe coastele europene.

După ce liderii europeni "au primit cu bunăvoinţă" propunerile Turciei, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că detaliile legale ale înţelegerii anunţate marţi vor fi agreate în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare, în perioada 18-19 martie. "Suntem conştienţi că acum avem o soluţie", a declarat Tusk.

Merkel, mulţumită de proiectul de acord de la summit-ul UE-Turcia

Cancelarul german Angela Merkel a calificat drept un „document consistent“ proiectul de acord propus luni la summitul UE-Turcia, care prevede readmisia migranţilor în Turcia şi preluarea de statele UE a unor refugiaţi sirieni direct din această ţară, transmite agenţia EFE. 

Acest proiect a fost propus de premierul turc Ahmet Davutoglu, dar este interpretat ca fiind de fapt o înţelegere încheiată în prealabil cu Angela Merkel, care este supusă unor puternice presiuni interne pentru a frâna sosirea migranţilor în Germania.

În timpul unei conferinţe de presă comune cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon, desfăşurată marţi la Berlin, şefa guvernului german şi-a exprimat speranţa că acest preacord va fi adoptat, ea apreciind că o astfel de înţelegere ar fi un instrument important de combatere a imigraţiei ilegale, precum şi a mafiilor şi traficanţilor.

De asemenea, într-un interviu acordat postului de radio SWR, preluat de Reuters, Angela Merkel a precizat că „pe ansamblu, lucrurile merg în direcţia cea bună“, ea nefiind de acord cu opiniile ce fac referire la un şantaj al Turciei la adresa Europei. 'Nu. Noi căutăm un echilibru al intereselor', a menţionat şefa executivului german.

UE şi Turcia au convenit la sfârşitul anului trecut un plan de acţiune, prin care guvernul turc s-a angajat să stăvilească valul de migranţi în schimbul unui ajutor financiar cu o valoare iniţială de trei miliarde de euro — destinat refugiaţilor sirieni de pe teritoriul turc — şi a reluării procesului de aderare a Turciei la UE, precum şi a celui de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci. Totuşi, acel acord nu a condus la o scădere notabilă a fluxului migrator.

Prin urmare, UE şi Turcia s-au reunit luni într-un nou summit, unde premierul Davutoglu a condiţionat readmisia migranţilor care pleacă din ţara sa înspre Europa de preluarea de către UE direct din Turcia a unui număr de refugiaţi sirieni egal cu cel al migranţilor readmişi pe teritoriul turc. În plus, Davutoglu a cerut suplimentarea cu încă trei miliarde de euro a ajutorului financiar european oferit Turciei. Rămân de asemenea valabile solicitările Turciei privind accelerarea procesului de integrare europeană şi liberalizarea vizelor pentru cetăţenii turci.

Totuşi, mai mulţi lideri europeni au manifestat rezerve faţă de această înţelegere, asupra căreia căreia Consiliul European va trebui să se pronunţe săptămâna viitoare.

Potrivit agenţiei DPA, cancelarul austriac Werner Faymann a declarat că statele Uniunii Europene nu au oferit concesii ferme Turciei în schimbul cooperării acesteia în chestiunea migraţiei şi a estimat că divergenţele în probleme precum libertatea presei turce şi situaţia minorităţilor kurde probabil vor continua. „Ar fi un avantaj să organizăm controlul frontierelor cu Turcia, dar nu putem miza pe acest lucru“, a indicat şeful executivului austriac.

De asemenea, ministrul austriac de interne Johanna Mikl-Leitner a declarat că Austria nu va renunţa la plafonarea unilaterală a numărului de migranţi — 80 de refugiaţi pe zi care pot rămâne în Austria, plus 3.200 care pot intra în această ţară pentru a-şi continua călătoria către alte state—, decizie care a determinat Macedonia să îşi închidă graniţa cu Grecia, de unde a rezultat blocarea a zeci de mii de migranţi pe teritoriul grec.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite