Ambasadorul României la Berlin: Mă revoltă discuţiile despre muncitorii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, a declarat pentru Huffington Post Deutschland că este revoltat de faptul că în Germania noţiuni precum migraţia sărăciei şi înşelăciune sunt folosite cu referire la toţi românii aflaţi la muncă în această ţară.

„Mă revoltă faptul că se folosesc la modul general noţiuni precum sărăcie şi înşelăciune (...) Mai ales că 90% din românii care trăiesc aici au o contribuţie importantă la dezvoltarea Germaniei. Sunt 3.000 de medici care lucrează în Republica Federală. Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă aceştia nu ar mai fi aici", a precizat Lazăr Comănescu.

În opinia sa, actuala dezbatere „duce la confuzie şi pune în discuţie principii fundamentale ale Uniunii Europene, şi anume libertatea şi cooperarea".

În ceea ce priveşte sloganul CSU „Cine înşeală, zboară!" (referire la abuzurile la adresa sistemului de beneficii sociale), diplomatul român consideră că aceia care recurg la astfel de practici trebuie să plătească. „Cine înşeală, trebuie să fie pedepsit, fie că e bogat sau sărac. Sunt de acord cu asta. Dar astfel de cazuri sunt foarte rare în ceea ce-i priveşte pe românii din Germania", a subliniat Comănescu.

„Din 2007, românii sunt liberi să aleagă unde să trăiască în UE. Cine a vrut să vină din motive economice în Germania, este deja aici", a mai spus fostul ministru de Externe.

Totodată, ambasadorul român a precizat, referindu-se la conservatorii bavarezi, că înţelege faptul că politicienii vor să-şi îmbunătăţească şansele pentru alegerile locale şi europarlamentare. În opinia sa, o altă cauză a acestor discuţii o reprezintă criza economică. „Istoria ne-a învăţat: unde există crize, există şi astfel de dezbateri. Dar la final înţelepciunea câştigă", a punctat Comănescu.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat, recent, că imigranţii care vin în Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimişi rapid în ţările de origine.

„Imiganţii care vin în Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de şomaj), alocaţia pentru copii şi asigurarea de sănătate trebuie trimişi rapid înapoi în ţările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple, ar trebui să ne gândim la luarea de amprente", a spus Brok, citat de ziarul Bild.

Secretarul general al CSU, Andreas Scheuer, a declarat, luni, că muncitorii calificaţi sunt bineveniţi în ţara sa, dar a precizat că 46% din românii şi bulgarii ajunşi în Germania după 2007 nu au niciun fel de pregătire profesională, iar Berlinul nu trebuie să importe problemele altora.

„Institutul pentru piaţa muncii şi cercetare profesională a Agenţiei Federale pentru Muncă a estimat că în 2014 vor fi până la 180.000 de imigranţi din România şi Bulgaria, după deschiderea pieţei muncii. Există deja strigăte de ajutor în acest sens de mai bine de un an, printre altele de la oraşe şi comune", a declarat, într-un interviu acordat Die Welt, Andreas Scheuer, secretarul general al Uniunii Creştin-Sociale, aliaţii din Bavaria ai cancelarului Angela Merkel.

Acesta a mai precizat că trebuie restrâns accesul imigranţilor la sistemul de asigurări sociale.

Andreas Scheuer a spus că formaţiunea sa este de acord cu libertatea de circulaţie, dar Germania nu trebuie să devină "atelierul de reparaţii" al Europei.

„Spunem «Da» libertăţii de circulaţie. Muncitorii calificaţi sunt bineveniţi. Economia germană are nevoie de ei. Dar, potrivit cifrelor Agenţiei Federale pentru Muncă, 46% din românii şi bulgarii, care au venit în Germania după 2007, nu au niciun fel de pregătire profesională. De ce trebuie să devină Germania atelierul de reparaţii al Europei? De ce trebuie să importăm în Germania problemele altor ţări?", a declarat secretarul general al CSU.

Scheuer a recunoscut faptul că „economia germană are beneficii ca urmare a europenilor care lucrează" în Germania, dar s-a întrebat de ce trebuie importate probleme a căror cauză se află în altă parte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite