Alertă de atac terorist în Norvegia. Poliţia anunţă că ameninţarea vine de la „persoane cu legături în Siria”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Norvegia a declarat stare maximă de alertă din cauza unui atac terorist iminent, anunţă autorităţile. Poliţia a transmis că ameninţarea vine din partea unor „persoane cu legături în Siria”.

Serviciul de informaţii interne (PST) „a primit recent date potrivit cărora un grup extremist din Siria ar intenţiona să comită un act terorist în Norvegia”, a declarat şeful PST, Benedicte Bjoernland, precizând că este o chestiune de „zile”.

Ministrul norvegian al Justiţiei, Anders Anundsen, a anunţat că ameninţarea este una care vizează explicit Norvegia.  Ministerul Justiţiei a creat deja o celulă de criză pentru a elimina ameninţarea. Atacul terorist era planificat pentru următoarele zile, transmite Alana Bjørnland, şefa PST.  PST a făcut apel la populaţie să anunţe poliţia în legătură cu orice evvenimet sau persoană suspectă. Autorităţile adaugă că nu au nicio informaţie clară privind locul în care ar urma să se petreacă atacul şi nici ce fel de atentat ar putea fi. 

Ştire în curs de actualizare 

Războiul civil din Siria a izbucnit în urmă cu trei ani, în martie 2011, de la proteste paşnice împotriva regimului al-Assad. După o represiune sângeroasă în care au murit mai mulţi protestatari, opoziţia s-a înarmat, iar între rebeli şi forţele fidele guvernului s-a declanşat război civil. 

Mai bine de 150.000 de oameni şi-au pierdut vieţile în războiul dintre rebeli şi forţele fidele regimului controlat de preşedintele Bashar al-Assad, a anunţat astăzi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului susţine că are dovezi care arată că 150.344 de persoane au murit în conflictul izbucnit în martie 2011. Dintre acestea, 51.212 erau civili neimplicaţi în lupte, iar aproape 8.000 dintre victime erau copii. 

Bilanţul morţilor în rândul forţelor rebele care luptă pentru înlăturarea preşedintelui Bashar al-Assad şi a familiei sale de la putere se ridică la 37.781. Printre aceştia se numără şi luptători jihadişti din ISIS (Statul Islamic al Irakului în Siria) şi din organizaţia fundamentalistă Frontul Al-Nustra, afiliat cunoscut al grupării teroriste al-Qaeda. 

De cealaltă parte, 58.480 de persoane din armata siriană regulată, controlată de al-Assad, au murit în ultimii trei în luptele cu rebelii. Dintre aceştia, 35.000 erau soldaţi. Printre cei ucişi care luptau de partea guvernului sirian se numără şi 345 de membri ai mişcării şiite Hezbollah din Liban, adaugă organizaţia non-guvernamentală.  Aproape 3.000 dintre cei morţi rămân neidentificaţi. 

Facţiunile extremiste care luptă în Siria

Faptul că în rândul rebelilor se găsesc şi numeroase facţiuni jihadiste este cunoscut de cel puţin un an. Opoziţia siriană este  extrem de fragmentată, iar în rândul rebelilor au apărut facţiuni jihadiste. Cea mai mare grupare din larga umbrelă a rebelilor siriene este, în prezent, Statul Islamic în Siria şi Irak, grupare afiliată al-Qaeda şi care a demarat în ultimele două săptămâni o puternică ofensivă prin care a ajuns să controleze aproape integral partea de nord a Irakului.

„Grupările rebele au un larg spectru ideologic, avem facţiuni seculare pe de-o parte, jihadişti salafiţi de cealaltă, iar majoritatea sunt undeva între aceste două extreme”, se arată într-un nou raport pe această temă publicat de Jeffrey White, Andrew J. Tabler şi Aaron Y. Zelin, cercetători în cadrul Institutului Washington. 

„O diferenţă majoră în rândul grupurilor islaamiste apare între aceia care sunt islamici cu interese naţionale sau siriene şi aceia care o misiune jihadistă mondială”, continuă analiza. 

Potrivit lui Zelin, în rândul rebelilor sirieni există între 5.000 şi 10.000 de luptători al-Nusra, grup extremist care doreşte înfiinţarea unui califat islamic în nordul Siriei. Totodată, alţi 5.000-10.000 de jihadişti ar fi sosit din alte ţări pentru a lupta în Siria, susţine Zelin. Cel puţin 1.000 dintre aceştia ar fi murit de la izbucnirea războiului civil, în martie 2011.

CITEŞTE MAI MULT

INFOGRAFIE De ce îşi ascunde Bashar al-Assad armata. Cât de puternic este în realitate preşedintele sirian

Un atac occidental este iminent, însă preşedintele Bashar al-Assad preferă să-şi ţină toţi aşii ascunşi – şi are destui, mai ales după întăririle promise de Rusia şi Iran.

INFOGRAFIE Cum vrea Occidentul să-l doboare pe Assad

Strategia occidentală pentru Siria se concentrează pe atacuri aeriene, însă unul dintre americanii care au proiectat acest plan are dubii serioase cu privire la reuşita lui.

ONU: în Siria s-au folosit substanţe chimice

Atacul în urma căruia au murit până la 1.300 de persoane săptămâna trecută în Damasc a fost bazat pe „unele substanţe chimice”, a confirmat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite. La ora 16.00 a României, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni la New York pentru a decide dacă va aproba demararea unei ofensive militare în Siria.

Siria, pe punctul de a isca un război internaţional

Vestul declară deschis că este pregătit pentru o intervenţie militară în Siria chiar şi fără acordul ONU, Damascul răspunde că deţine mijloace pentru a respinge atacul occidental.

INFOGRAFIE Atacarea Siriei este iminentă

Delegaţia ONU care a ajuns luni în Siria pentru a ancheta suspiciunile de atac cu arme chimice a fost ţintită de obuze de mortier şi focuri de lunetă, alimentând controversele privind folosirea de gaze toxice împotriva poporului sirian.

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat la telefon, luni, cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat.

INFOGRAFIE Conflictul din Siria reaprinde Războiul Rece. Istoria atacurilor cu arme chimice

Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite