Alegerile prezidenţiale din Ucraina. Soţia unuia dintre cei 39 de candidaţi nu s-a găsit pe liste. Buletinul de vot are peste jumătate de metru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un reprezentant al secţiei de votare, prezintă buletinul de vot FOTO Libertatea cuvântului
Un reprezentant al secţiei de votare, prezintă buletinul de vot FOTO Libertatea cuvântului

Anatolii Griţenko, unul din cei 39 de candidaţi la alegerile prezidenţiale din Ucraina, a declarat că soţia sa nu a putut vota, pentru că nu şi-a găsit numele pe lista alegătorilor.

GALERIE FOTO

La o secţie de votare din regiunea Cernighiv a fost aruncat un cocktail Molotov. Forţele de ordine au anunţat că în pofida faptului că a explodat amestecul inflamabil, procesul electoral nu a fost întrerupt.

Potrivit portalului gordonua.com, incidentul a avut loc în oraşul Borzne. Nimeni nu a avut de suferit ca urmare a incidentului.

Totodată, la o secţie de votare din regiunea Zaporijjea un alegător a fost reţinut de poliţişti pentru faptul că şi-a fotografiat buletinul de vot.

Comisia Electorală Centrală anunţă că rata de participare la alegerile la ora 15:00 a fost de 44,79% la sută.

La aceiaşi oră poliţia ucraineană a recepţionat peste 400 de plângeri şi notificări legate de încălcările în procesul desfăşurării alegerilor prezidenţiale, potrivit Biroului Electoral Central.

Iulia Mostova, soţia candidatului, susţine că locuieşte la aceeaşi adresă de mai bine de 40 de ani, dar nu s-a găsit pe lista alegătorilor. Din această cauză, femeia nu şi-a putut exprima votul.

39 de nume se regăsesc pe buletinele de vot din Ucraina. Buletinul de vot este uriaş, iar mai în glumă, cetăţenii ucraineni i-au găsit deja un nume: „Papirusul este cel mai mare buletin pe care îl puteam avea la alegerile prezidenţiale!”, notează publicaţia bucovinenană libertatea cuvântului.

În secţiile de votare, mesele chiar au fost întoarse invers, pentru ca lista care cuprinde numele tuturor celor 39 de candidaţi şi care are peste jumătate de metru lungime să încapă!

    Principalii trei candidaţi prezidenţiali în scrutinul din Ucraina au votat duminică, în ceea ce se anticipează că va fi o cursă strânsă.

Preşedintele la final de mandat Petro Poroşenko, care a venit la putere în urma revoluţiei prooccidentale din urmă cu cinci ani, a promovat legăturile cu Uniunea Europeană la o secţie de vot din Kiev.

"Aceste alegeri sunt o condiţie absolut indispensabilă pentru a merge mai departe" pe drumul aderării la UE şi la NATO, a spus Poroşenko.

Fostul premier Iulia Timoşenko, care ieşit la rampă în urma unei alte revoluţii prooccidentale din 2005, a spus, după ce a votat la Kiev, că ţara "trebuie să facă paşi spre o Ucraină europeană prosperă şi de succes".

Iniţial un outsider, actorul de comedie Volodimir Zelenski, care conducea în sondajele de opinie înainte de alegeri, s-a remarcat prin opoziţia faţă de un sistem politic care a avut serios de furcă cu corupţia.

"Astăzi începe o nouă viaţă, fără corupţie", a spus Zelenski la Kiev.

Obosiţi şi dezamăgiţi, doar 9% din ucraineni au încredere în guvernul lor, un record mondial. Chiar dacă au fost lansate reforme importante, rezultatele lor concrete se lasă deseori aşteptate.

Drept consecinţă, preşedintele Poroşenko est devansat în sondaje de actorul Volodimir Zelensky, "umăr la umăr" cu fostul premier Iulia Timoşenko şi riscă să fie eliminat din primul tur al alegerilor.

Antreprenori, activişti sau jurnalişti se înghesuiau în urmă cu cinci ani pe coridoarele puterii pentru a reforma Ucraina în urma revoltei pro-europene a Maidanului. Din aceştia a mai rămas o mână, în pofida eşecurilor şi a dezamăgirilor, relatează AFP.

Generaţia ajunsă la guvern sau în parlament după alegerea lui Petro Poroşenko îşi recunoaşte o anumită naivitate: aceea de a nu fi perceput dimensiunea dificultăţilor de a schimba un sistem de putere moştenit în mare parte din epoca sovietică, într-un context de criză fără precedent ca urmare a anexării peninsulei Crimeea de către Moscova şi a începerii unui război cu separatiştii pro-ruşi.

Din punctul de vedere al lui Aivaras Abromavicius, lituanianul numit ministru al economiei în 2014, alături de alţi occidentali veniţi să ajute autorităţile de la Kiev şi care a demisionat la începutul anului 2016, preşedintele Poroşenko a pus beţe în roată reformatorilor. În 2014 şi 2015, când "situaţia era critică", "la început am fost sprijiniţi (...)dar apoi a venit obstrucţionarea", a declarat Abromavicius, care acum este consilier al candidatului Zelenski.

Mulţi ucraineni reproşează acestei generaţiei „Maidan“ că nu a putut să îşi impună ideile. Aceşti tineri reformatori nu au reuşit să creeze un partid politic puternic şi nici nu s-au pus de acord asupra unui candidat prezidenţial comun.

"Cea mai mare slăbiciune a noastră este lipsa de organizare", recunoaşte deputatul Mustafa Naiem de 37 de ani, fost jurnalist şi unul din figurile cunoscute ale Maidanului, care pune sub semnul întrebării de asemenea rezistenţa elitelor şi controlul oligarhilor asupra mass-media.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite