Alegeri Republica Moldova: Comuniştii, puţine voturi în România
0Partidele proeuropene din Republica Moldova au înregistrat o victorie covârşitoare la secţiile de votare de pe teritoriul României, relatează „Ziarul de Gardă“. Partidul Socialiştilor PSRM, a lui Igor Dodon, aflat pe primul loc în alegerile de peste Prut, nu a primit niciun vot, în schimb, cele două partide liberale, PLDM şi PL, au obţinut împreună peste 70 la sută din voturi.
Cetăţenii moldoveni care au votat în România au optat în principal pentru PLDM, care a obţinut 41, 62 la sută şi Partidul Liberal – 32,02 la sută. Partidul Democrat al lui Marina Lupu a obţinut 11.3 la sută, Partidul Comuniştilor al lui Voronin (PCRM) 2, 07 la sută, iar candidatul independent Oleg Brega, 2 la sută, Mişcarea Antimafie 1 la sută. Aproape 10.500 de cetăţeni ai Republicii Moldova au votat duminică în România. Ei au avut la dispoziţie 11 secţii de votare: două la Bucureşti, două la Iaşi, şi câte una la Suceava, Bacău, Galaţi, Constanţa, Braşov, Cluj, Timişoara.
Şi în celelalte state occidentale unde au existat secţii de votare, alegătorii au preferat partidele proeuropene. PLDM – 37,57%, PL – 24,55%, PD – 9,67 , PSRM – 5,62%, PCRM – 3,98%, Oleg Brega – 3,23%.
Preşedintele în fucţie al României, Traian Băsescu şi Preşedintele ales, Klaus Iohannis şi-au exprimat satisfacţia faţă de rezultatele alegerilor din Republica Moldova. Băsescu a salutat victoria partidelor proeuropene, exprimând în acelaşi timp speranţa că vor fi accelerate procesele de modernizare şi de apropiere de UE şi subliniind că România va fi în continuare un partener în realizarea acestor obiective. Iohannis afirmă într-un comunicat: „ Este limpede: electoratul îşi doreşte un guvern reformist, decis să continue efortul de modernizare în sens european al Republicii Moldova”.
Şeful diplomaţiei române, la Chişinău
De altfel, primul demnitar străin care s-a deplasat la Chişinău după scrutinul de duminică a fost ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu. Şeful diplomaţiei române a îndeamnat partidele care susţin integrarea europeană a Republicii Moldova să formeze, rapid, o majoritate parlamentară după alegerile de ieri. Aurescu a avut o întrevedere cu preşedintele , Nicolae Timofti, în timpul căreia cei doi oficiali au menţionat că aplicarea riguroasă a Acordului de Asociere va aduce beneficii Moldovei. Ministul român de Externe s-a întâlnit şi cu omologul său moldovean, Natalia Gherman, cu care a discutat despre necesitatea continuităţii parcursului european al ţării, dar şi cu liderii partidelor proeuropene. Seara a participat la o recepţie oferită de Ambasada României la Chişinău, cu ocazia Zilei Naţionale.
Socialistul Dodon reclamă împiedecarea votului în Rusia
Preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, care miza pe votul moldovenilor din Federaţia Rusă, a declarat că legalitatea alegerilor poate fi pusă sub semnul întrebării deoarece mai mulţi cetăţeni de peste hotare nu au putut să voteze. „'Nu s-a permis votul cetăţenilor în Rusia, zeci de mii de moldoveni au rămas în stradă fără ca să poată vota“.
Nemulţumirile Rusiei
Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a scris pe contul său de Facebook că rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din Republica Moldova nu reflectă în totalitate alegerea cetăţenilor. El susţine că dacă autorităţile moldovene le-ar fi creat condiţiile necesare imigranţilor moldoveni care lucrează în Rusia să voteze şi nu l-ar fi scos din cursa electorală pe Usatâi, partidele de stânga ar fi câştigat alegerile, iar vectorul european ar fi fost compromis.
„Adăugaţi la aceste date voturile susţinătorilor partidului Patria, retras din cursa electorală în preajma alegerilor parlamentare, plus 700.000 de voturi ale imigranţilor moldoveni aflaţi la muncă în Federaţia Rusă, cărora autorităţile de la Chişinău nu le-a oferit posibilitatea să voteze, şi veţi vedea adevărata pondere a eurointegratorilor din această ţară. Chişinăul ar trebui să se gândească: mergem pe drumul corect tovarăşi? Nu mai vorbesc pentru cine ar fi votat cei 500.000 de mii de transnistreni, dacă aceştia ar fi considerat aceste alegeri a lor“ a scris vicepremierul rus, Dmitri Rogozin.
Şi preşedintele Comitetului Dumei de Stat pentru problemele CSI, Leonid Sluţkii, a declarat că „susţinătorii vectorului estic ar fi putut fi mai mulţi în Parlament, dacă nu era scos din cursa electorală Partidul „Patria”. Acesta a criticat şi modul de organizare al alegerilor la sediul Ambasadei Republicii Moldova din Moscova.
Caseta 2
Ruşii pierd Banca de Economii
Banca de Economii a revenit în proprietatea statului moldovean, printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie, iar Banca Naţională a Moldovei a instituit administrare specială la instituţie, a anunţat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu. Guvernul a pierdut controlul asupra Băncii de Economii în luna septembrie a anului 2013, după ce a refuzat să participe la majorarea capitalului instituţiei. Atunci, din pachetul de 56%, statul a păstrat un pachet de blocaj de 33%. Ulterior, în aprilie 2014, Banca de stat a Federaţiei Ruse „Vneşekonom Bank“ a cumpărat un pachet de 25% din acţiunile BEM.