Alegeri prezidenţiale în Portugalia: rezultatele parţiale arată că social-democratul Marcelo Rebelo de Sousa a câştigat din primul tur

Alegeri prezidenţiale în Portugalia:
rezultatele parţiale arată că social-democratul Marcelo Rebelo de
Sousa a câştigat din primul tur

Candidatul social-democrat Marcelo Rebelo de Sousa a câştigat alegerile prezidenţiale din Portugalia încă din primul tur, câştigând 52% din totalul voturilor exprimate după numărarea a 99% din sufragii şi având şanse foarte mici de a scădea sub pragul de 51% necesar pentru a evita un al doilea tur, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rebelo de Sousa, susţinut de partidele de opoziţie PSD(centru-dreapta) şi CDS-PP(centru-dreapta spre extremă dreapta), a obţinut cu aproape de 30 de procente mai mult decât independentul Antonio Sampaio da Novoa, susţinut de comunişti şi ecologişti, care a obţinut 22,9% conform aceloraşi rezultate. 

În cazul probabil în care va triumfa, Rebelo de Sousa va marca al treilea mandat prezidenţial consecutiv al unui candidat susţinut de social-democraţi, după două cele două mandate ale lui Anibal Cavaco Silva în perioada 2006-2016.

În ciuda denumirii, Partidul Social Democrat este principalul partid de centru-dreapta din Portugalia, aflat însă în opoziţie în legislativul lusitan. Principalul partid din coaliţia de conducere a ţării, Partidul Socialist (centru-stânga), nu a propus un candidat la alegerile prezidenţiale, iar candidatul susţinut de aceştia, Henrique Neto, nu a reuşit să treacă de pragul de 1%.

Cu toate acestea, una dintre principalele promisiuni ale campaniei lui Rebelo de Sousa a fost asigurarea stabilităţii politice a actualei guvernări.

Marcelo Rebelo de Sousa este un fost avocat, profesor universitar şi jurnalist, în vârstă de 67 de ani, apărând în ultimii ani des în media portugheză din postura de analist politic. Social-democratul are ştate vechi în scena politică portugheză, fiind secretar de stat şi ministru al Afacerilor Parlamentare între 1981 şi 1983, în guvernul Francisco Pinto Balsemao. Rebelo de Sousa a fost şi preşedinte al Partidului Social-Democrat între 1996 şi 1999.

Ca republică semi-prezidenţială, preşedintele Portugaliei nu se bucură de atribuţii semnificative în afara politicii externe, însă poate dizolva parlamentul şi poate retrimite o lege în parlament de maxim două ori.
citeste totul despre: