Alegeri în Polonia: Scrutinul de duminică supune riscului legăturile Poloniei cu UE şi cu Germania în special
0Alegerile generale din Polonia, ce vor avea loc duminică 25 octombrie, pot aduce în faţă un guvern nou naţionalist, adâncind diviziunile ţării pe teme ca refugiaţii şi eventual răcind relaţiile şi cu Berlinul, Bruxelles-ul şi Moscova.
Partidul Lege şi Justiţie (PiS), condus de fostul premier Jaroslaw Kaczynski, şi-a înmuiat discursul anti-UE de când a venit pentru pirma oară la conducerea ţării, între 2005 şi 2007, dar diplomaţii de la Bruxelles sunt îngrijoraţi că procesul de decizie al UE va fi în curând obstrucţionat de un membru al acestui partid. Conservatorul Kaczynski a nominalizat la alegeri un politician mai puţin combativ, pe Beata Szydlo care să adune votanţii nemulţumiţi de guvernul pro-european.
„Viziunile fasciste“ ale lui Kaczynski pun în pericol relaţiile cu UE
Dar neîncrederea profundă a lui Kaczynski faţă de marile puteri europene, în special Germania, este încă intactă, iar analişti spun că, în cazul unui câştig, tot el va trage sforile, potrivit Reuters.
„Poate că nu e pe placul tuturor să-ţi urmezi propriile interese, dar UE nu este un club altruist“, declara Witold Waszczykowski, un expert în politică externă din cadrul PiS, fost viceministrul al Externelor în Guvernul anterior condus de PiS.
Cu o Polonie mai categorică, blocul european de 28 de naţiuni va întâmpina dificultăţi în gestionarea celei mai mari crize ale refugiaţilor, încă din Al Doilea Război Mondial, să negocieze un acord global privind schimbările climaterice sau să formeze un front comun în faţa Rusiei.
Într-o dezbatere parlamentară din septembrie, Kaczynski a spus că guvernul proeuropean al Platformei Civice nu avea niciun drept să ia decizii privind acceptarea migranţilor doar sub presiuni externe, deoarece decizia ar putea dăuna vieţii de zi cu zi a polonezilor.
Mai târziu a declarat că refugiaţii ar trebui căutaţi de boli şi paraziţi, un comentariu ce a atras acuzaţii de ultra-naţionalism, de viziuni fasciste şi de ură şi frică. Prim-ministrul Ewa Kopacz a ignorat avertismentele lui Kaczynski şi a încheiat un acord cu Bruxells-ul să preia aproximativ 7.000 de refugiaţi. Cu Kaczynski la putere, acest lucru nu s-ar fi întâmplat, scrie Reuters.
E nevoie de cooperare mai mare cu UE pentru sectorul energetic
PiS a fost foarte clar: nu vrea ca Polonia să intre în zona euro în viitorul apropiat, până când nu va ajunge la nivelul vest-european al prosperităţii. Însă Platforma Civică oricum nu se grăbea să adopte euro ca monedă.
Partidul susţine o Uniune puternică a statelor, devenind astfel un aliat natural al Marii Britanii eurosceptice, însă cele două naţiuni se pot ciocni pe teme ca drepturile polonezilor care lucrează în Regatul Unit, privind beneficiile, pe care Londra vrea să le diminueze.
Polonia va avea nevoie de cooperare UE şi pentru a câştiga noi concesiuni pentru sectorul său foarte poluant de cărbune, despre care PiS spune că este un stâlp al economiei şi al securităţii energetice.
În vreme ce experţii sunt de acord că Varşovia nu are de ales decât să facă tranziţia de la dependenţa de cărbune către surse de energie reînnoibile, ţara poate avea nevoie de mai mult timp şi de fonduri pentru a trece la energie mai curată.
Acest lucru ar putea fi mai greu dacă Lege şi Justiţie se opune Germaniei şi altor puteri europene aşa cum au făcut-o în 2007, atunci când Kaczynski a invocat numărul polonezilor ucişi de nazişti în Al Doilea Război Mondial pentru a justifica cererile pentru o putere mai mare de vot în cadrul UE.
În timpul ultimului Guvern condus de PiS, Polonia a întârziat ratificarea tratatului de la Lisabona şi a blocat începerea discuţiilor privind un pact de parteneriat cu Rusia.
Relaţii îngheţate între fostul premier Donald Tusk şi un eventual Guvern PiS
Varşovia are nevoie şi de cooperare din partea altor ţări UE pentru a susţine sancţiunile impuse Rusiei din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea şi din cauza rolului ei în destabilizarea estului Ucrainei. Lege şi Justiţie este în special militantă împotriva Rusiei ca urmare a prăbuşirii avionului prezidenţial polonez, din 2010, accident în care geamănul identic al lui Kaczynski, Lech, care era şeful statului, a murit împreună cu alţi 95 de oficiali de top afiliaţi partidului.
Jaroslaw Kaczynski a susţinut de multă vreme că Rusia poartă o responsabilitate parţială pentru prăbuşirea avionului în ceaţa densă, şi că fratele său a fost probabil asasinat. Kaczynski a mai spus şi că premierul de atunci al Poloniei, Donald Tusk, care acum prezidează summiturile UE ca preşedinte al Consiliului European, poartă o parte din vină din cauza neglijenţei. Moscova şi Tusk neagă acuzaţiile.
Relaţiile dintre Tusk şi un guvern PiS vor fi îngheţate şi tensionate, continuă Reuters.
Germania trebuie să respecte drepturile polonezilor
Gazoductul Nordstream II reprezintă cele mai rele temeri ale conservatorilor care îl văd ca pe un pact între Polonia şi vecinii săi puternici, Germania şi Rusia. Preşedintele susţinut de PiS, Andrzej Duda a acuzat Germania că a ignorat interele economice legitime ale Poloniei şi că a pus la îndoială însăşi unitatea Europeană prin semnarea acordului Nordstream II.
Cu câteva săptămâni înainte de vizita preşedintelui la Berlin, în august, Internele au pus la cale patru condiţii pentru ca Germania să păstreze relaţii bune cu Polonia: Berlinul ar trebui să renunţe la opoziţia faţă de bazele NATO de pe teritoriul polonez; să includă Polonia, NATO şi SUA în discuţiile de pace privind Ucraina, pe care le conduc Germania şi Franţa; să fie de acord cu mai multe concesii privind sectorul cărbunelui din Polonia şi „să respecte drepturile polonezilor“.
Aceste condiţii au marcat o îndepărtare de stilul şi lui Tusk şi al lui Kopacz, care conduce guvernele Platformei Civice din ultimii opt ani şi care au făcut toate eforturile necesare pentru a păstra relaţii bune cu Berlinul.