Adevărul Live: Despre „vânătoarea“ de români din UK: „Prezentare selectivă e şi din vina noastră. Suntem abuzabili“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii şi bulgarii au ajuns ţintele unui discurs xenofob menit să descurajeze migraţia forţei de muncă în spaţiul european. Politicienii şi presa din Marea Britanie şi Franţa s-au folosit de acest discurs naţionalist pentru a crea imaginea de invadator a imigrantului est-european. Un studiu lansat recent de Centrul Român de Politici Europene arată cum am devenit „ţapi ispăşitori“ pentru soluţiile ineficiente legate de criza financiară.

Radu Magdin, strateg în comunicare politică şi fost ofiţer de presă la Bruxelles, vine în studioul „Adevărul Live“ pentru a discuta despre această retorică împotriva românilor şi bulgarilor pe care o regăsim atât în discursurile politicienilor, cât şi în paginile presei din Marea Britanie şi Franţa. 

Alături de el, intră prin Skype şi jurnalista Iulia Badea-Guéritéeblogger adevarul.ro, care se află acum la Paris. Editor Presseurop şi Courrier International, Iulia Badea-Guéritée a scris deseori despre campaniile agresive la adresa imigranţilor din Estul Europei. 

Ziarista scria într-o postare intitulată „Mândrie şi prejudecăţi“, de pe blogul său. 

„Dacă ar fi să observ o diferenţă în discursul celor două mari naţiuni fondatoare ale UE, ei bine, Marea Britanie are meritul de a fi spus ceea ce gândeşte pe faţă, în timp ce Paris a ales jocul dublu: ipocrizia ca politică de stat. Pe de o parte subiectul este numai bun de aţâţat spiritele, pe de altă parte, este o hrană teribil de productivă, aruncată unei naţiuni care nu are nevoie de multe pentru a găsi responsabilul pentru ceea ce crede că i se întâmplă rău“

Marea Britanie şantajează Bruxelles-ul

Succesul partidului extremist UKIP, condus de Nigel Farage, la alegerile europarlamentare din 25 mai a.c., a făcut posibil ca alte măsuri să fie pregătite de britanici pentru a-i ţine departe pe imigranţii români. 

Partidul Conservator condus de premierul britanic David Cameron va prezenta un set de măsuri pentru a limita numărul imigranţilor care vin din state în care salariul mediu şi ajutoarele sociale sunt mai mici decât cele din Marea Britanie. 

Britanicii anunţă că vor aplica restricţii pentru statele care vor intra în UE de acum înainte, dar şi pentru România şi Bulgaria. Măsurile contravin tuturor tratelor europene şi încalcă principii fundamentale pe care a fost construită UE, precum dreptul la libera circulaţie. 

Principalele declaraţii ale invitaţiilor Adevărul Live: 

Iulia Badea-Guéritée: „Ştim foarte bine că presa din Occident adoră imaginile negative despre România, exemplele pozitive numărându-se pe degete. Marea Britanie respinge orice extindere a UE. Totuşi, englezii au fost mult mai sinceri în discursul lor, spre deosebire de Franţa. Francezi cu o mână expulzează, cu alta se lamentează." 

Radu Magdin: „După ce ne vedem din nou mitraliaţi în media internaţională, scoşi din context, tot ce ţine de prezentare selectivă e şi din vina noastră. Suntem abuzabili şi am continuat să fim aşa. Avem nevoie de o clasă politică cu putere de comunicare pro-activă, pozitivă din partea românilor."

Iulia Roşu: „Am cunoscut oameni din toate categoriile emigraţiei româneşti de la Londra. De asemenea, l-am cunoscut pe unul dintre cei mai tineri lideri UKIP, retorica lui fiind una şi aceeaşi. Nu ştia cifre exacte despre imigraţie, evitând să vorbească despre date. Avea o retorică bazată pe mituri, nu pe statistici. Datele arată că numai 0,03% din ajutoarele sociale din UK sunt cerute de cetăţeni români."

Despre noile măsuri de restricţionare a imigraţiei propuse de Marea Britanie

Iulia Badea-Guéritée: „Interesant va fi cum va reacţiona Comisia Europeană, în special persoana care-i ţine locul preşedintei Viviane Reding. Va fi o vară fierbinte în ceea ce priveşte imigraţia."

Radu Magdin: „Sunt mai multe straturi în această dezbatere. unul politic, cu miză pentru 2015, şi unul ce priveşte relaţia cu Uniunea Europeană. Londra nu doreşte să facă parte din Eurozonă, dar aici are loc un proces intens de integrare, concentrat în jurul Germaniei. Londra nu-şi găseşte un echilibru politic. Nuanţele dezbaterii lor sunt în privinţa unui referendum. Când Tony Blair s-a declarat un adept al Uniunii Europene, declaraţia sa a fost primită de Parlament cu amuzament."

Iulia Badea-Guéritée: „Românii şi bulgarii nu numai că nu se apără, dar se complac într-o stare cioraniană. E o problemă de atitudine, dar şi din partea românilor în general. Bulgarii nici măcar nu reacţionează cât noi."

Iulia Roşu: „Nu ştiu exact ce am putea să facem pentru cei care locuiesc abuziv în casele dărăpănate din Londra. Aici intervine problema integrării celor care pleacă acolo fără să aibă de muncă. Chiar şi atunci când ai experienţă sau studii s-ar putea să ai probleme în a găsi de muncă în Marea Britanie."

Radu Magdin: „Chiar şi conservatorii din UE îşi dau seama de nevoia unei strategii cu privire la imigraţie. Există fonduri, însă, atâta timp căt se poate folosi un ţap ispăşitor politic, acesta va fi folosit. Nu s-ar întâmpla ce se întâmplă momentan dacă partidele mainstream din Anglia nu ar accepta acest discurs, din dorinţa de a câştiga voturi."

Romii din Franţa: 

Iulia Badea-Guéritée: „Expulzările continuă. Presa nu mai scrie mare lucru, însă pe reţele sociale apar noi şi noi cazuri. Hollande nu va face nimic. Franţa e paralizată de o grevă majoră, oamenii sunt nemulţumiţi de şomaj, romii fiind, în continuare, cai de bătaie în discursul public."

Iulia Badea-Guéritée: „Romii sunt ca noi. Trebuie să încetăm să-i privim altfel. Suntem oameni, şi ei şi noi"

Radu Magdin: „Soluţii există. Eu propun să ne uităm la exemplul Italiei, la modul cum luptă cu discursul extremist. Discursul politic al clasei politice de la centru spectrului politic a fost unul echilibrat, vorbind de soluţii pentru austeritate, corupţie, teme importante pentru italieni. Concurenţa politică este sfântă."

În acelaşi context, românii şi bulgarii devin "vinovaţii de serviciu" ai Europei, dar o parte din vină le revine şi românilor. Încotro ne îndreptăm în Europa şi cât timp vom mai fi „arătaţi cu degetul“ într-o ţară care duce o campanie agresivă împotriva românilor de etnie romă şi în cealaltă, care-şi pregăteşte ieşirea din UE? 

Intitulat „Discursul anti-migraţie cu referire la cetăţenii români şi bulgari în Franţa şi Marea Britanie: între o cultură a blamului, stereotipuri negative şi prejudiciu", cercetarea Centrului Român de Politici Europene a reuşit, de asemenea, să schiţeze un portret al cetăţeanului român şi bulgar care locuieşte în alt stat, urmărind să demistifice imaginea care le-a fost atribuită acestora în presa străină.

Radu Magdin: „Când românii vor fi suficient de importanţi ca şi comunitate şi interese care să ne lege bilateral, atunci vor conta în Europa."

EXCLUSIV Seria de reportaje multimedia „Adevărul despre românii din Marea Britanie

DOCUMENTAR Adevărul despre românii din Marea Britanie

Interviu cu unul dintre liderii UKIP, europarlamentarul Tim Aker

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite