Adevărul Live: Moldova, la răscruce de lumi. Ce înseamnă semnarea acordului de asociere cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Europei, marcată la Chişinău. FOTO: Tudor Iovu
Ziua Europei, marcată la Chişinău. FOTO: Tudor Iovu

La Adevărul Live de miercuri după-amiază, europarlamentarul Monica Macovei, preşedintele Comisiei pentru Cooperare UE-Moldova din cadrul Parlamentului European, Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene, şi Victoria Bucătaru, directorul de programe al Asociaţiei pentru Politică Externă din Moldova, au discutat despre provocările Moldovei în procesul de integrare în UE.

Săptămână importantă pentru Uniunea Europeană şi Europa de Est. Moldova, Ucraina şi Georgia semnează vineri acorduri de asociere şi liber-schimb cu UE, acorduri pe care Moldova şi Georgia le-au parafat în noiembrie, la summitul de la Vilnius, unde Ucraina a refuzat, prin preşedintele de atunci, Viktor Ianukovici, să semneze un astfel de pact, în favoarea unei apropieri şi mai strânse cu Rusia.

Ceea ce s-a întâmplat ca urmare a acestui refuz deja ştim cu toţii, mişcarea de protest organizată în Euromaidan şi transformată apoi în Maidan a dus la căderea regimului pro-rus condus de Ianukovici, Rusia a anexat Crimeea, iar estul Ucrainei a devenit zonă de conflict pe fondul tensiunilor separatiste sprijinite neoficial de Kremlin.

Discutăm astăzi despre Moldova şi parcursul european al acesteia, cum şi dacă a fost afectată de evenimentele din Ucraina, ce înseamnă semnarea acestui acord şi, bineînţeles, despre deja nelipsitele presiuni din partea Rusiei. 

Principalele declaraţii

Monica Macovei

Acordul va fi semnat vineri pentru că suntem într-o situaţie de criză politică, în Ucraina, din cauza Federaţiei Ruse. Astfel, cu cât mai repede semnează cele trei state (Moldova, Georgia, Ucraina) cu atât se reduce posibilitate de acţiune sau agresiune a Rusiei. Am cerut să se semneze chiar mai devreme, în aprilie, mai, dar sunt mulţumită.

Partea politică din Acordul de Asociere cu UE întăreşte legăturile cu Chişinăul şi este un pas important pentru drumul către integrarea europeană. Partea a doua, Acordul commercial de Liber Schimb, aduce bunăstare cetăţenilor moldoveni, pentru că îşi vor putea exporta produsele pe o piaţă de 500 milioane de oameni fără taxe. Vor intra câteva milioane de euro în bugetul Moldovei, numai în primul an.

Cristian Ghinea

Povestea cu vinurile este cel mai bun exemplu despre ce se întâmplă în Moldova şi cum este percepută această orientare european. Am făcut interviuri cu producătorii de vinuri şi oamenii ne-au spus că s-au reorientat spre piaţa europeană, dar că este nevoie de investiţii. Dar unii ne-au spus că au găsit soluţii să vândă în Rusia, prin diverse metode – e o soluţie pe termen scurt.

Partea economică înseamnă o integrare deplină pe piaţa comună.  Acordul înseamnă o asistenţă masivă în domeniul implementării standardelor europene, inclusiv la nivel instituţional. Modelele europene vor fi copiate sau să spunem exportate în Moldova. Statul moldovean se va moderniza masiv în următorii ani. Această semnare este simbolică. Guvernele pro-europene au susţinut prin negocieri, modernizarea instituţională a ţării.

Monica Macovei

În acest commercial scrie negru pe alb că Moldova este liberă şi poate NUMAI să exporte produse moldoveneşti în UE şi NU E obligată să cumpere din Uniune. Este un mod de ajutorare, deşi Partidul Comunist a dezinformat populaţia că nu va fi aşa. În cinci ani de zile a fost un drum colosal şi foarte rapid pe care l-a parcurs Moldova: acum se circulă liber în UE şi Chişinăul semnează un acord important, iar în 2009 UE nu exista ca perspectivă în Moldova.

Cristian Ghinea

Şi în România se vehiculau tot felul de mituri înainte de integrarea în UE. Mai ales ideea că nu se va mai putea tăia porcul. Nu are niciun fel de logică, este o propagandă. Ziarele de lb. română din Moldova oameni se solidarizează în demontarea miturilor. Moldova este o ţară saracă în continuare, moştenită din 2009 într-o stare dezastruoasă. Deci nu se pot face chiar minuni. Dar există o elită intelectuală care impinge ţara spre Europa, iar pe de altă parte oligarhi puternici chiar şi în partidele pro-europene.

UE dă putere forţelor reformiste pentru a schimba ţara. Această elită va avea mai multe argument pentru a reforma statul. 

Victoria Bucătaru

Pănă în prezent, populaţia se împarte în două tabere. Dar guvernul a ales vectorul european şi se va merge în această direcţie. Până la parafare nu s-a vorbit foarte mult cu cetăţenii de rând, politicienii axându-se pe discuţiile cu partenerii de la Bruxelles. Asta a fost până în noiembrie. În 2014 s-a pus accentul foarte mult pe comunicare cu cetăţenii.

Procesul de integrare trebuie înţeles de toţi cetăţenii de pe teritoriul Moldovei, nu numai de către cei de la Chişinău. După liberalizarea vizelor procentul persoanelor care sunt pro-europeni a crescut. Chiar şi cei din stâmga Nistrului care au paşapoarte moldoveneşti au beneficiat de această măsură.

Monica Macovei

Nu putem totuşi să lăsăm Moldova pe mâna Rusiei, nici economic nici politic. De aceea s-a accelerat procesul de semnare a Acordurilor. Iar reformele continuă şi vor fi urmărite de Uniunea Europeană. Semnarea nu afectează continuarea reformelor Moldovei. Când am văzut Moldova în pericol am cerut integrarea în UE cu un mecanism special de monitorizare, pentru a o proteja în acest fel, chiar dacă nu e pregătită. Desigur, nu am avut mulţi susţinători, dar şi momentul de vineri este un pas important.

Cristian Ghinea

Există un paragraf care stipulează foarte clar că trebuie continuate reformele în justiţie. De asemenea, există o agendă de lucru pe care guvernanţii trebuie să o respecte. Ce aşteptăm din partea UE este ca partea de asociere să aibă o perspectivă clar meritocratică, pe baza meritelor guvernelor din Moldova. Dacă vor continua reformele merită o perspectivă clară de integrare.

Victoria Bucătaru

Chiar astăzi a fost adoptat un document care vizează agenda de lucru de după semnare. Este un plan de acţiune pentru perioada următoare. Premierul Leancă va detalia în următoarele săptămâni cum se va implementa acest plan. 

Oamenii din păcate nu prea înţeleg ce înseamnă procesul de integrare europeană. Sunt mai mult speriaţi de regulile comerciale din cauza miturilor. Există o campanile de informare în rândul cetăţenilor şi în mediul de afaceri. Va fi un proces de lungă durată. Ne dăm seama că nu vor exista efecte imediate, dar pe termen lung vor duce la modernizarea statului. Oamenii trebuie să înţeleagă că vor beneficia de servicii mai bune, instituţii reformate şi altele. Dar trebuie să lucrăm şi la mentalitate. Trebuie să investim în educaţie: fiecare cetăţean trebuie să îşi cunoască drepturile dar şi obligaţiile pe care le are.

Cristian Ghinea

Parteneriatul Estic este în plin proces de schimbare  naturii sale. La lansarea sa în 2009, UE nu avea un plan pentru această zonă. În sine el nu are perspectivă de integrare clară. Dar e o discuţie foarte complexă. Parteneriatul Estic se fragmentează în 2 blocuri: Moldova, Ucraina, Georgia – care au o dorinţa de a se moderniza- şi Armenia, Belarus, Azerbaijian, care sunt orientate spre Fed. Rusă. Moldova este în cel mai avansat proces spre integrare. Moldova se integrează de facto în UE, decizia politică întărzie pentru că UE este într-o criză. Vom vedea însă o schimbare în următorii ani.

Victoria Bucătaru

După sondaje, există încă o susţinere masivă pentru un alt model de dezvoltare în rândul moldovenilor. Dar sper că alianţele pro-europene vor câştiga mai multă în rândul populaţiei. Trebuie să aşteptăm alegerile din noiembrie, când cetăţenii vor avea ultimul cuvânt. De abia de atunci vom putea spune că parcursul pro-european este ireversibil. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite