FOTO VIDEO Toate zborurile Carpatair în Italia au fost anulate. Piloţii fac grevă pentru a cere anularea contractelor cu românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avionul ATR-72 al companiei Carpatair, purtând culorile Alitalia, a ieşit de pe pistă şi şi-a rupt trenul de  aterizare FOTO ANSATELENEWS
Avionul ATR-72 al companiei Carpatair, purtând culorile Alitalia, a ieşit de pe pistă şi şi-a rupt trenul de  aterizare FOTO ANSATELENEWS

Cel puţin 16 persoane au fost rănite, sâmbătă seara, după ce un avion cu 50 de persoane la bord a ratat aterizarea şi a ieşit de pe pistă, pe Aeroportul Roma-Fiumicino.  Aparatul de tip ATR-72, aparţinând companiei româneşti Carpatair, efectua un zbor intern pentru Alitalia.

Dintre pasagerii răniţi şi spitalizaţi, trei sunt într-o stare mai gravă, dar în situaţia cea mai dramatică se află o membră a echipajului român, în vârstă de 30 de ani, care a suferit traumatisme ale coloanei vertebrale. Din fericire, viaţa nu îi este în pericol, susţin surse medicale citate de publicaţia „Corriere della Serra“.

„Avionul a lovit solul de două ori“

Presa italiană a publicatUn pasager, încă şocat de incidentul prin care trecuse, a declarat pentru agenţia Ansa că „în timpul aterizării, avionul a atins solul în două rânduri, în mod violent“ şi a povestit despre scenele de panică din avion şi urletele pasagerilor care „credeau că o să moară“.

Mai multe anchete au fost lansate de către Agenţia Naţională Italiană pentru Securitatea Zborurilor, compania Alitalia şi Parchetul din Civitavecchia, pentru a stabili circumstanţele accidentului. Se conturează două posibile cauze ale accidentului: o eroare de pilotaj sau condiţiile meteorologice nefavorabile – rafale puternice de vânt şi ploaie – care au îngreunat aterizarea.

Italienii cer rezilierea contractului

Alitalia a anunţat sâmbătă seara, într-un comunicat, suspendarea „tuturor zborurilor operate de către Carpatair pe rute dinspre Pisa şi Bologna“ către Roma. Carpatair a câştigat, în februarie 2012, o licitaţie privind asigurarea anumitor zboruri interne Alitalia, în cadrul unui parteneriat foarte controversat.

„Suntem impresionaţi de numărul de avarii şi probleme cu care se confruntă această companie. De altfel, eu am alertat autorităţile din domeniul aviaţiei civile, dar nu am primit un răspuns“, a declarat Marco Veneziani, secretarul la nivel naţional al sindicatului Uil Trasporti, pentru postul de televiziune SkyTg24. La rândul său, Francesco Persi, secretarul naţional al Federaţiei Italiene a Transporturilor (FIT), a precizat că „ceea ce s-a întâmplat este deosebit de grav, iar Alitalia are datoria să rezilieze imediat contractul cu compania Carpatair“. FIT a anunţat o grevă de 24 de ore astăzi, pentru a protesta faţă de contractul dintre Alitalia şi Carpatair. Şi asociaţia asistenţilor de zbor din Italia precizează într-un comunicat că Alitalia „trebuie să anuleze imediat contractul cu Carpatair“, contract care nu e altceva decât „o tentativă stângace de a reduce costurile transportului aerian din Italia“. 

Alitalia are datoria să rezilieze imediat contractul cu compania Carpatair. Francesco Persi, secretarul naţional al Federaţiei Italiene a Transporturilor

Mai multe persoane rănite la Roma, după ce un avion Carpatair a ratat aterizarea

Carpatair, o companie cu datorii

Carpatair a fost înfiinţată în 1999 de către omul de afaceri Nicolae Petrov, care a pus şi bazele companiei Moldavian Airlines. Carpatair are o flotă de 12 aeronave şi operează în prezent pe 7 aeroporturi interne şi 14 aeroporturi externe. Numărul zborurilor regulate operate de companie este de peste 200 de zboruri/saptămână spre 21 de destinaţii din 5 ţări. Carpatair a înregistrat în 2011 pierderi de 8,5 milioane de euro, în timp ce datoriile operatorului s-au ridicat la 16 milioane de euro. Vânzările s-au ridicat în 2011 la 68,2 milioane de euro.

UN AN DE GHINIOANE

28 februarie 2009. O aeronavă SAAB 2000 Carpatair care venea de la Chişinău şi avea la bord 47 de pasageri şi patru membri ai echipajului a făcut o aterizare de avarie pe Aeroportul din Timişoara, după ce roata din faţă a trenului de aterizare nu a coborât. Pe aeroport a fost declarată stare de urgenţă, iar după consumarea combustibilului, avionul a aterizat pe pista aeroportului, pe un covor de spumă. Toţi pasagerii şi membrii echipajului au ajuns cu bine la sol.

13 februarie 2012. O aeronavă SAAB 2000 – YR-SBK Carpatair, care avea la bord 48 de pasageri şi patru membri ai echipajului, a ieşit de pe pista Aeroportului din Craiova, oprindu-se în nămeţii de pe margine, după ce a lovit cu roata din dreapta un banc de zăpadă. Aeronava efectua o cursă pe ruta Craiova–Timişoara. Două persoane au fost rănite.

5 ianuarie 2013. Un avion care decolase de la Ancona s-a întors din drum, din cauza unor probleme de presurizare care i-au obligat pe pasageri să utilizeze măştile de oxigen.

22 ianuarie 2013. O aeronavă a companiei, care asigura o legătură Roma-Ancona, a fost nevoită să efectueze o aterizare de urgenţă la Ancona, imediat după decolare.  ;

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite