Şeful diplomaţiei americane explică, în Europa, noua strategie de securitate a SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, începe, astăzi, la Bruxelles, un turneu european, cu participarea la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO, dar are şi întâlniri bilaterale cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Discuţiile vor viza cooperarea pe probleme globale majore.

Săptămâna trecută secretarului de stat american a anunţat, în linii mari, care va fi mesajul său pentru Europa: întărirea alianţele occidentale. „Angajamentele noastre de securitate faţă de aliaţii europeni sunt ferme. Dacă dorim să susţinem angajamentele comune în materie de securitate, care asigură stabilitatea în regiune, administraţia Trump consideră că este necesar ca aliaţii noştri să fie puternici, suverani, prosperi şi angajaţi în apărarea idealurilor occidentale împărtăşite. În ultimele 10 luni am lansat o nouă politică strategică ce susţine securitatea europeană şi pe cea americană,  şi anume o reangajare faţă de Europa în urma eşuării, resetării relaţiilor cu Rusia, un nou efort de adaptare a instituţiilor de securitate pentru combaterea ameninţărilor emergente cum sunt terorismul, atacurile cibernetice şi proliferarea nucleară şi ne aşteptăm ca naţiunile europene să accepte că sunt mai sigure atunci când contribuie mai mult la apărarea lor. 

Aceste noi direcţii politice vor întări poziţia Statelor Unite şi poziţia Europei pentru a face faţă provocărilor care ne ameninţă prosperitatea, pentru a face faţă actorilor care încearcă să semene haosul şi să pună la îndoială legile şi instituţiile noastre şi duşmanilor care ne ameninţă securitatea şi se opun modului nostru de viaţă. Acesta este un mesaj pe care îl voi repeta la întâlnirile mele cu liderii NATO şi ai OSCE şi la întâlnirile bilaterale din turneul meu european de săptămâna viitoare”, declarat Tillerson.

La reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor membre NATO, de astăzi, unde este aşteptat să participe şi secretarul american de Stat, Rex Tillerson, este posibil ca NATO şi UE să ajungă la un acord care ar putea facilita trecerea convoaielor armatei americane, scrie Stars and Stripes care comentează că „relaxarea reglementărilor privind tranzitul convoaielor militare în Europa reprezintă o prioritate pentru comandanţii militari americani, care s-au plâns de procedurile vamale greoaie, care încetinesc desfăşurările militare”. 

„În ultimii doi ani, liderii armatei au solicitat o „zonă Schengen” militară în Europa, care să permită SUA şi altor contingente naţionale să se deplaseze liber în drum spre misiunile lor”, aminteşte Stars and Stripes.

În cadrul turneului european, Tillerson ar urma să se întâlnească în capitala Austriei şi cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în marja unei reuniuni a OSCE. Turneul lui Tillerson în Europa „cu greu mai poate ajuta să se refacă legăturile rupte”, comentează China Nouă, arătând că cele două părţi „au valori tot mai diferite” şi că nu se înţeleg în privinţa contribuţiei la apărarea comună din cadrul NATO.

Herbert R. McMaster, consilierul pe probleme de Securitate Naţională al preşedintelui american Donald Trump, a afirmat că preşedintele SUA va face publică o nouă strategie care are scopul să consolideze influenţa SUA la nivel global, relatează Fox News şi CNN.

 În cadrul unui discurs susţinut la cea de-a cincea ediţie a Forului Reagan pentru Securitate, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump a afirmat că era ”răbdării strategice” s-a încheiat, adăugând că preşedintele SUA nu are în plan să ia măsuri privind securitatea naţională care au la bază ideologii rigide, ci plecând de la esenţa intereselor naţionale americane.

”În curând, preşedintele Statelor Unite va dezvălui detaliile noii sale strategii. Vă pot spune că aceasta se va concentra pe protejarea teritoriului nostru, pe creşterea prosperităţii americane şi pe creşterea influenţei Statelor Unite la nivel global", a precizat McMaster.

În ceea ce priveşte ameninţările venite dinspre Coreea de Nord, McMaster a susţinut că acestea cresc în fiecare zi.

„Cred că ameninţările cresc cu fiecare zi, ceea ce înseamnă că suntem într-o cursă contracronometru pentru a rezolva această problemă. Ori de câte ori lansează o rachetă sau efectuează un test nuclear, Phenianul îşi îmbunătăţeşte capabilităţile. Şi nu contează dacă testul este un succes sau un eşec, pentru că trebuie să înţelegem că de-a lungul anilor Coreea de Nord a învăţat din greşeli, şi-a îmbunătăţit capabilităţile şi, din acest motiv, a crescut ameninţarea la adresa noastră.

Există modalităţi de a soluţiona această problemă fără să se ajungă la conflict armat. Cerem Chinei nu să ne facă nouă sau oricui altcuiva o favoare. Cerem Chinei să acţioneze în conformitate cu propriile interese, aşa cum ar trebui s-o facă, şi credem tot mai mult că este în interesul imediat al Chinei să facă mai mult”, a adăugat McMaster.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite