Şeful comerţului exterior al Federaţiei Elveţiene de Afaceri: „Avem nevoie de oameni care să lucreze, deoarece noi nu am instruit suficiente persoane”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu oferit pentru postul german Deutsche Welle, în contextul rezultatului scrutinului de duminică, şeful comerţului exterior al Federaţiei Elveţiene de Afaceri, Jan Atteslander, declara că Elveţia a fost mereu o ţară internaţională, iar lipsa imigranţilor se va resimţi în economie.

DW: Există prea mulţi imigranţi în Elveţia?

Jan Atteslander: Ca în orice altă ţară sunt străini în Elveţia, persoane de care avem nevoie. Imigranţi care au un loc de muncă în această ţară, acest lucru fiind pozitiv pentru ambele părţi. Există de asemenea, mulţi elveţieni care locuiesc în Germania sau Franţa. Este un lucru bun pentru ambele părţi implicate.

DW: În Austria, circa 11,6 procente din populaţie sunt cetăţeni străini, în timp ce în Elveţia există de două ori mai mulţi imigranţi, raportat la un număr aproape egal de locuitori. De ce Elveţia este un caz mai special?

Jan Atteslander: Elveţia a fost întodeauna un loc internaţional. (...) Fără să fiu cinic, pot spune că în prezent puţini oameni aleg să obţină cetăţenia unei ţări. Din acest punct de vedere putem avea un procent mai mare de străini. Totuşi, ceea ce este important nu are legătură cu procentul imigranţilor, ci cu modul în care aceşti oameni sunt integraţi.

DW: Partidul Poporului Elveţian (SVP/UDC) vorbeşte de circa 80.000 de străini care sosesc în fiecare an în Elveţia. O asemenea cifră poate fi comparată cu populaţia unui oraş mic. Există loc pentru toţi aceşti oameni?

Jan Atteslander: La un moment dat, orice ţară poate ajunge la limitale sale, asta e clar. Dar am avut de asemene ani atunci când nu exista aproape nicio imigraţie. Aceste deplasări ale oamenilor sunt de fapt nişte efecte structurale şi ciclice. În prezent, Elveţia este o ţară bogată, atât social, cât mai ales economic. Trebuie spus, economia este una înfloritoare, la fel cum este cea a Germaniei. Avem nevoie de oameni care să lucreze, deoarece noi nu am instruit suficiente persoane. Este de asemenea adevărat că Elveţia are un deficit de spaţiu, dar asta nu se datorează imigraţiei.

DW: Ce reprezintă imigranţii pentru economia elveţiană?

Jan Atteslander: Ei sunt foarte importanţi. Astăzi avem o problemă globală. Se numeşte războiul pentru găsirea oamenilor talentaţi. Prin urmare, economiile globalizate, bine integrate, au nevoie de oameni puternic calificaţi în domeniul lor. (...) Dacă vă construiţi în prezent o casă mică în Elveţia, există mari şanse ca zidarul să fie portughez sau macedonean. O economie sănătoasă creează locuri de muncă. Dacă nu poţi să le ocupi cu rezidenţi, atunci înseamnă că este nevoie de străini.

DW: Prin urmare, ar trebui să încercăm să ocupam locurile de muncă disponibile cu cetăţenii elveţieni înaintea celorlaţi?

Jan Atteslander: Nu, dar Partidul Poporului merge mai departe. Ei spun să prioritizăm acordarea locurilor de muncă pentru elveţienii rezidenţi. Adică dacă există un loc vacant pentru un muncitor, noi să căutăm înainte de toate un elveţian prin zonă.

DW: Au elveţienii tendinţe rasiste?

Jan Atteslander: Nu, fără îndoială, nu. În Elveţia nu există rasişti. (Rade) Bineînţeles că în orice ţară există şi anumite grupuri care pot fi rasiste. Este important să ne ocupăm de problemele existente şi să găsim soluţii. O soluţie nu este să blamăm Partidul Poporului că are o ideologie sau un program rasist. Ceea ce avem aici sunt mai degrabă nişte simptome care apar în urma unei creşteri economice.

DW: Care ar fi atunci soluţiile?

Jan Atteslander: De ceea ce putem fi siguri este că nu doar Elveţia se confruntă cu probleme legate de migraţie, ci şi ţările vecine. Suntem în contact direct cu asociaţiile profesionale, cât şi cu politicieni. Monitorizăm cât se poate de atent situaţia. Îmi dau seama că în viitor Uniunea Europeană va face anumite ajustări asupra acestei probleme, din care Elveţia nu va face parte. Însă în ansamblu, ideea unei pieţe unice înseamnă că oamenii sunt liberi să se mişte dacă au un contract de muncă. Partidul Poporului vrea să schimbe acest lucru şi aceste iniţiative nu sunt compatibile cu acordurile noastre anterioare semnate cu UE. Soluţii politice vor trebui să fie luate inclusiv pentru infrastructură, pentru educaţie, cât şi pentru sistemul de pensii.


Citeşte şi:

Elveţia va limita numărul imigranţilor din UE

Alegătorii elveţieni au votat în proporţie de 50,3 la sută în favoarea unei limitări a imigraţiei, în cadrul referendumului organizat duminică, potrivit rezultatelor oficiale, citate de AFP.

Comisia Europeană îşi exprimă „regretul” în legătură cu votul Elveţiei privind limitarea imigraţiei

Comisia Europeană şi-a exprimat, duminică, regretul în legătura cu rezultatul refendrumului organizat de Elveţia în privinţa limitării imigraţiei, informează AFP.

Elveţia, departe de a fi neutră în privinţa imigraţiei

Preşedintele Confederaţiei Elveţiene Ueli Maurer s-a declarat îngrijorat de efectele unul val masiv de imigraţie care ar putea afecta ţara sa, anunţând că Elveţia nu ar putea face faţă implicaţiilor acestui fenomen, anunţă AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite