VIDEO Vizita şefului Google în „ţara fără internet“ stârneşte semne de întrebare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delegaţia americană din care face parte şi şeful Google, în vizită la Universitatea Kim Il-Sung din Phenian FOTO Reuters
Delegaţia americană din care face parte şi şeful Google, în vizită la Universitatea Kim Il-Sung din Phenian FOTO Reuters

Eric Schmidt, preşedintele executiv al Google, se află într-o călătorie de patru zile în Coreea de Nord, vizita lui într-o ţară în care cetăţenii nu au acces la internet fiind învăluită în mister. El face parte dintr-o delegaţie de nouă oameni, condusă de fostul guvernator al statului New Mexico, Bill Richardson, care a vorbit despre această călătorie ca fiind o misiune umanitară privată.

Aceasta nu este o călătorie făcută de Google, dar sunt sigur că Schmidt este interesat de unele aspecte economice şi de social media de acolo“, a spus Richardson despre prezenţa şefului Google în Coreea.

Nu există nicio informaţie cu privire la vizitele şi oamenii cu care aceştia se vor întâlni în Republica Populară Democrată Coreeană, ţara descrisă pe site-ul oficial drept „statul în care toţi oamenii sunt complet apăraţi de exploatare şi de asuprire“. Accesul nord-coreenilor la site-urile globale, la informaţiile internaţionale este interzis, ei fiind limitaţi, în cel mai bun caz, la site-ul oficial de propagandă.

Există speculaţii că prezenţa lui Schmidt în Coreea de Nord ar putea reprezenta un avantaj pentru Google, prin impunerea lui ca ambasador la nivel mondial al companiei. Cât despre tânărul lider al Coreei de Nord, Kim Jung-un, el a ţinut recent un discurs în cadrul căruia a anunţat o serie de obiective politice pentru ţara sa, printre care se numără şi extinderea ştiinţei şi tehnologiei ca o modalitate de a îmbunătăţi economia nord-coreeană în 2013.

Vizita lui Schmidt este „o bună oportunitate pentru conducerea Coreei de Nord de a semnala lumii că vrea să evolueze“, a declarat pentru „Wired“ Victor Cha, director al afacerilor din Asia pentru Consiliul Naţional de Securitate în timpul administraţiei George Bush. El a adăugat că liderul nord-coreean, care a studiat în Occident, poate fi cu uşurinţă sedus de noile tehnologii. Însă este de părere că, „de îndată ce va permite accesul liber la tehnologie, îşi poate lua adio de la autoritate“.

„Coreea de Nord este, în unele privinţe, ultima frontieră“, este de părere reprezentantul organizaţiei sud-coreene „Asia Society Korea“, Peter Beck. „Este cea mai izoaltă ţară când vine vorba de internet, iar Google ar putea fi o modalitate de a permite un acces mai mare la internet în Coreea de Nord“.

Asta în cazul în care liderul Kim Jong-un vrea ca gigantul Google sau oricare altă companie să aducă mai mult internet în ţară, comentează publicaţia „Business Week“. Totodată, Stephen Haggard, expert pe probleme nord-coreene din cadrul Universităţii din California, se arată sceptic în faţa ideii că liderul comunist este interesat de ideile celor de la Google, conform cărora internetul reprezintă un instrument de luptă contra sărăciei pentru ţările în curs de dezvoltare.

Există, însă, şi optimişti care cred că ţara este pe drumul de a se deschide restului lumii. De exemplu, investitorul Jim Rogers vede în Coreea de Nord o asemănare cu China anilor 1970, atunci când erau implementate reformele economice care au extins economia chineză la nivel global.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite