VIDEO Revelionul iranian. Peste 70 de milioane de iranieni sărbătoresc, astăzi, Anul Nou. În ce an intră şi ce tradiţii au
0„Nowruz“ marchează Anul Nou după calendarul persan. În semn de respect faţă de eveniment, de fiecare dată, preşedintele Statelor Unite le transmite iranienilor un mesaj.
20 martie marchează echinocţiul sau începutul primaverii. În Iran însă, această dată echivalează cu ceea ce se întâmplă în restul lumii la 31 decembrie, când se sărbătoreşte Revelionul. Dacă 2014 e anul curent după calendarul global, în schimb, perşii vor intra, astăzi, în anul 1393.
Spre deosebire de Revelionul tradiţional, în Iran, trecerea dintre ani nu se petrece la miezul nopţii, ci diferă de la un an la altul, în funcţie de momentul în care soarele trece de linia ecuatorului, făcând ca, la 20 martie, ziua şi noaptea să aibă o durată egală! În acest an, după ora României, Revelionul iranian va avea loc la ora 18.57.07.
Ce înseamnă „Nowruz“?
Termenul e format, de fapt, din două cuvinte în limba persană: „Now“, adică nouă şi „ruz“, adică ziua. „Nowruz“ (O nouă zi) marchează venirea primaverii sau renaşterea. „Nowruz“ a fost sărbătorit pentru prima dată, acum mii de ani, şi e o sărbătoare zoroastriană.
Astăzi, în afară de Iran, evenimentul mai e celebrat şi în anumite zone din Tajikistan, Uzbekistan, Afghanistan, Armenia sau Rusia. Din 2010, Organizaţia Naţiunilor Unite a recunoscut „Nowruz-ul“ ca o sărbătoare internaţională.
Haji Firuz, în loc de Moş Crăciun şi săritura peste foc
Iranienii îşi încep pregătirile pentru Revelion cu câteva săptămâni înainte de data de 20 martie. Pe lângă cumpărăturile de Anul Nou, „Nowruz“ implică o serie de tradiţii:
*În ultima zi de miercuri a anului are loc „Chahar Shanbe Suri“, o altă sărbătoare care, pe lângă focuri de artificii, te obligă să sari peste un foc destul de mare. Motivul? Se consideră că în acest fel sunt alungate toate ghinioanele şi evenimentele nefericite ale anului care tocmai se încheie. Cum unii au tendinţa de a exagera în ceea ce priveşte dimensiunile focului, „Chahar Shanbe Suri“ e sărbătoarea care produce cele mai multe victime în lume.

*Dacă în restul lumii, Moş Crăciun e simbolul Sărbătorilor de Iarnă, la iranieni „Haji Firuz“ (foto jos) e imaginea „Nowruz-ului“.

*În fiecare casă, există o masă specifică pentru „Nowruz“. Aceasta se numeşte „Haft Sin“ (n.r. – Cele şapte s-uri“). De ce „s-uri“? Pentru că în limba persană cuvântul „Sal“ înseamnă „An“. Iată ce conţine, de obicei, „Haft Sin“ şi de ce:
*Sabzeh – grău sau orez, crescut într-un vas, care simbolizează renaşterea.
*Samanu – o budincă din grău, care simbolizează belşugul.
*Senjed – un fruct uscat, care simbolizează dragostea.
*Sir – usturoi, care simbolizează sănătatea.
*Sib – mere, care simbolizează frumuseţea.
*Somaq – condiment tradiţional iranian, care simbolizează răsăritul.
*Serkeh – oţet, care simbolizează vârsta şi răbdarea.
Obligatoriu, la „Haft Sin“ se mai pune şi Coranul, în cazul musulmanilor, dar şi „Sekke“ (n.r. – monezi în limba persană), ca simbol al prosperităţii. În rest, masa tradiţională poate conţine dulciuri, fructe uscate, stafide, lumânari aprinse, oglindă, dar şi ouă colorate.

*„Haft Sin“ rămâne pe masă timp de 12 zile. În cea de a 13-a zi, masa se strânge, iar grăul crescut e dus afară şi legat de fiecare membru al familiei, care îşi pune o dorinţă pentru noul an.
*Cea de a 13-a zi de după Anul Nou se numeşte „Sizdah Bedar“, ceea ce înseamnă „Să scapi de 13“. Ea trebuie petrecută, obligatoriu, undeva în natură pentru a alunga ghinionul.
VEZI MESAJUL LUI OBAMA CU OCAZIA „NOWRUZ“