McMaster: Statele Unite trebuie să fie pregătite pentru operaţiuni militare împotriva Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite trebuie să fie pregătite pentru operaţiuni militare împotriva Coreei de Nord, chiar dacă speranţa este de a rezolva această criză fără a fi nevoiţi să recurgem la măsuri militare, a declarat duminică, 30 aprilie, consilierul naţional pe securitate H. R. McMaster.

„Trebuie să facem ceva, şi astfel trebuie să facem ceva împreună cu partenerii noştri din regiune şi nu numai. Şi asta implică punerea în aplicare a sancţiunilor ONU aflate în vigoare. Poate însemna un nou set de sancţiuni mult mai severe. Şi, de asemenea, înseamnă să fim pregătiţi pentru operaţiuni militare dacă acestea vor fi necesare”, a declarat dl. McMaster pentru Fox News.

Acesta a subliniat faptul că actuala administraţie a legat opţiunea militară de politica diplomatică.

„Pentru prea mult timp cele două au fost deconectate una de alta. Deci, avem nevoie de o opţiune viabilă, opţiunea militară, pentru a ne ajuta la ce încercăm să facem în plan diplomatic, economic, prin sancţiuni, pentru a rezolva această problemă şi a nu recurge la, ceea ce preşedintele a catalogat ca fiind un război major şi o catastrofă umanitară”, a adăugat dl. McMaster.

Întrebat dacă Statele Unite sunt dispuse să rişte un atac din partea Coreei de Nord asupra Seul-ului ca răspuns la un atac iniţial al armatei americane, oficialul american a declarat că prioritatea principală a preşedintelui Trump este siguranţa cetăţenilor americani.

„Primul şi principalul gând al preşedintelui Trump este siguranţa poporului american. Iar eu nu cred că nimeni nu consideră ca acceptabilă situaţia în care un astfel de regim are arme nucleare ce pot lovi teritoriul Statelor Unite”, a completat acesta.

Şi Senatorul republican John McCain e declarat că administraţia Trump trebuie să ia în considerare opţiunea unor atacuri preemptive împotriva Coreei de Nord în cazul în care aceasta din urmă dezvoltă capacitatea de a lovi teritoriul Statelor Unite cu o armă nucleară. Acesta a subliniat însă că posibilitatea unor atacuri militare trebuie să reprezinte o opţiune de ultimă instanţă, doar în condiţiile în care eforturile diplomatice eşuează.

„Eu cred că trebuie să considerăm această opţiune ca o opţiune de ultimă instanţă, pentru mai multe motive”, a declarat acesta, subliniind riscurile la care este expusă capitala Coreei de Sud în cazul unui conflict militar ca principalul motiv. „Pe de altă parte, a exclude din start în termeni categorici posibilitatea unor atacuri preemptive asupra Coreei de Nord ar fi o eroare”, a încheiat senatorul statului Arizona.

Senatorul democrat, Ed Markey, a criticat politica administraţiei Trump cu privire la modul în care gestionează această criză.

„Invocarea posibilităţii unui război şi mesajul inconsistent al acestei administraţii pot alimenta paranoia lui Kim Jong-un şi să sporească astfel şansele unui accident care să conducă la un război cu milioane de victime în Peninsula Coreeană”, a declarat acesta.

Liderii democraţi şi disputa retorică dintre administraţia de la Casa Albă şi Coreea de Sud pe tema plăţii sistemului anti-rachetă THAAD desfăşurat de către Pentagon în Peninsula Coreeană. Aceştia au afirmat că în contextul acestei crize „retorica păguboasă şi lipsită de respect faţă de Coreea de Sud a preşedintelui Trump” nu face decât să dezbine alianţa dintre cele două state.

Preşedintele Trump declarase în urmă cu câteva zile că statul coreean va plăti pentru sistemul anti-rachetă, deşi în urmă cu un an fusese încheiat un acord prin care Statele Unite se angajau să suporte costurile acestui sistem. Declaraţiile dl. Trump au stârnit consternare la Seul, în condiţiile în care există deja un important curent de opinie împotriva instalării acestui sistem pe teritoriul coreean.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite