Mafia japoneză, prezentă şi pe piaţa de capital. Autorităţile caută bancherii „Goldman Sachs cu pistoale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Japonia continuă lupta împotriva mafiei şi atacă legăturile între infractori şi grupurile bancare din ţară, pe care le acuză că au împrumutat bani grupărilor nelegiuite. Yakuza, reţeaua de mafioţi japonezi, este bănuită că s-a lansat în afacerile de pe piaţa de capital şi că poate să influenţeze fluctuaţiile pieţei pentru a câştiga bani.

Japonia este cuprinsă de cel mai mare scandal de corupţie din ultimii ani, iar autorităţile descoperă că Yakuza are afaceri ilegale răspândite în afara domeniilor tradiţionale, cum ar fi delapidarea, cămătăria, reţele de prostituţie şi de trafic de droguri.

Represiunile împotriva Yakuza s-au intensificat după ce reprezentanţii Mizuho Bank au mărturisit în septembrie că grupul bancar nipon a împrumutat bani mafiei. Ulterior, altele patru au dat aceeaşi declaraţie, inclusiv cel mai mare grup bancar din Japonia, Mitsubishi UFJ Financial Group.

„Se pot face mult mai mulţi bani prin manipularea pieţelor, decât prin cămătărie”, a spus Jake Adelstein, fost reporter şi autor al unui bestseller care va sta la baza unui film de la Hollywood. Imaginea veche a mafioţilor s-a transformat treptat, devenind acum asemenea unor bancher de la „Goldman Sachs cu pistoale”, după cum i-a comparat Adelstein.

Unele dintre împrumuturi sunt legitime, clienţii băncii cumpărându-şi maşini şi bunuri de lux în scop personal, însă altele sunt vândute a doua zi pe piaţa negră, iar împrumutul nu mai este returnat.

Yakuza este ascunsă într-o zonă obscură a sistemului de legi al Japoniei, nefiind ilegală deşi se aseamănă cu mafia din Europa. Membrii Yakuza, temuţi de oamenii de rând, sunt consideraţi proscrişi ai societăţii, în timp ce tradiţia şi cultura grupării lor este adesea folosită în desenele manga, ziare şi filme.

Spre deosebire de celelalte grupări infracţionale din lume, care sunt interzise prin lege, Yakuza a fost tolerată de autorităţi, deşi există din timp în timp acţiuni de destrămare a reţelei. Mai recent însă, Japonia trebuie să se conformeze presiunilor internaţionale şi să ia măsuri împotriva infractorilor prosperi.

Marii creditori sunt abordaţi, de obicei, de oameni influenţi care au legătură cu reţelele infracţionale organizate care îşi perfecţionează noi metode de a câştiga bani. „Grupările infracţionale sunt hotărâte să facă bani şi vor folosi orice metodă pot. Multe companii încearcă să evite afacerile cu Yakuza, însă e greu să filtrezi totul, mai ales din cauză că şi metodele lor se îmbunătăţesc”, a explicat un activist împotriva mafiei nipone, sub condiţia anonimatului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite