HP condiţionează furnizorii chinezi să limiteze munca depusă de elevi în fabricile de electronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitori chinezi asamblează componente electronice FOTO AFP
Muncitori chinezi asamblează componente electronice FOTO AFP

Hewlett-Packard (HP), unul dintre cei mai mari producători de calculatoare şi alte dispozitive electronice, impune noi reguli pentru angajarea tinerilor în fabricile din China. Această acţiune reflectă o schimbare majoră în modul în care companiile de electronice privesc practicile de muncă din China, remarcă „The New York Times“.

Multe fabrici din China se bazează de multă vreme pe elevii de liceu, pe cei de şcoală profesională şi pe muncitori temporari pentru a se descurca cu avânturile periodice ale comenzilor din această industrie. Elevii se plâng că instituţia şcolară le ordonă să lucreze peste program la locuri de muncă ce nu au nicio legătură cu studiile lor. Autorităţile locale obligă uneori şcolile să ofere forţă de muncă, iar companiile plătesc bonusuri administratorilor şcolilor.

În ultimul deceniu, multe dintre marile companii de electronice din lume au neglijat această problemă până în punctul în care chiar au existat plângeri de abuzuri, relatează „The New York Times“. Luna trecută, Apple a anunţat că va începe să solicite furnizorilor chinezi informaţii despre elevii care lucrează în fabrici „pentru a putea monitoriza această problemă cu mai multă atenţie“.

Acum, HP face un pas în plus. Regulile companiei specifică faptul că fiecare slujbă trebuie prestată voluntar, iar elevii şi angajaţii temporar trebuie să fie liberi „să părăsească munca în orice moment cu o notificare prealabilă, fără a suferi repercusiuni“, informează HP.

Regulile mai precizează şi că munca elevilor „trebuie să fie o prelungire a domeniului pe care îl studiază“, aceasta fiind o restricţie care va limita foarte mult numărul elevilor al căror obiect de studiu nu are nicio legătură cu electronicele sau cu manufactura lor.

Impunerea unor reguli de muncă în China a fost întotdeauna foarte dificilă. Chiar şi propriile legi privind condiţiile de muncă sunt flagrant ignorate, comentează „New York Times“. Guvernul chinez a anunţat luna trecută că forţa de muncă chineză este din ce în ce mai mică din cauza politicii dure a anilor '80 şi '90, prin care familiile erau obligate să nu aibă mai mult de un copil.

Totuşi, acceptarea regulilor impuse de HP e posibil să fie mai uşoară, deoarece compania are o cerere stabilă de produse în cursul unui an, spre deosebire de cei care lucrează pentru rivalul Apple, care are explozii de vânzări atunci când pe piaţă sunt introduse noi modele.

„Companiile de electronice n-ar trebui să folosească deloc elevi“, spune Anita Chan, expert în probleme de muncă. „Deseori, ei sunt forţaţi să lucreze în fabrici ca într-un program de stagiatură, iar şcolile le iau o parte din salariu“, a adăugat ea.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite