Samsung, criticată pentru condiţiile de muncă ilegale în fabricile asociate din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai mare producător de dispozitive mobile din lume obţine performanţa în condiţii de muncă ilegale FOTO businessweek.com
Cel mai mare producător de dispozitive mobile din lume obţine performanţa în condiţii de muncă ilegale FOTO businessweek.com

La o zi după ce gigantul Sud-coreean a recunoscut că munca peste program excesivă şi penalizarea angajaţilor sunt practici folosite de companie în China, Samsung a fost criticat azi de o grupare pentru respectarea drepturilor omului.

Samsung nu este singura companie străină acuzată de practici ilegale de muncă în China, considerată o sursă ieftină de muncă pentru liniile de producţie, conform Reuters. Organizaţia „China Labor Watch” (CLW), cu sediul în New York, a declarat că angajaţii unuia dintre furnizorii Samsung lucrau pânnă la 16 ore pe zi, cu o singură zi liberă pe luna, într-o fabrică din China.

Samsung Electronics este cel mai mare producător de telefoane şi televizoare la nivel mondial. Reprezentanţii companiei au declarat luni că au investigat 105 dintre furnizorii lor chinezi, adică peste 65.000 de angajaţi, şi au descoperit condiţii ilegale de muncă. Samsung le-a acordat acestor companii doi ani în care să intre în legalitate, conform reuters.com.

Rezultatele inspecţiilor, puse la îndoială

În urma inspecţiilor efectualte în luna august, organizaţia CLW a descoperit şapte adolescenţi mai mici de 16 ani care lucrau într-una din aceste fabrici. Samsung a negat însă aceste acuzaţii.

A recunoscut totuşi că muncitorii lucrau peste programul prevăzut de lege şi existenţa amenzilor pentru absenţe şi întârzieri. „Punem la punct măsuri pentru a elimina orele suplimentare până la sfârşitul anului 2014”, au declarat reprezentanţii companiei.

CLW a declarat azi că personalul din fabricile furnizorilor munceşte de trei până la şase ori mai mult peste limita legală, conform insvestigaţiilor efectuate. „Cea mai gravă situaţie înregistrată este într-una din fabricile furnizorilor Samsung numită „Chitwing Mould Industry (Dongguan) Co., Ltd”, unde orele suplimentare efectuate de muncitori sunt peste 220 pe lună. Muncitorii de aici pot avea un program de 15 – 16 ore pe zi cu cel mult o zi liberă pe lună”, conform declaraţiei date de CLW.

Sistemul de audit folosit de Samsung este renmit pentru lipsa de acurateţe a informaţiilor, consideră organizaţia. „Compania ar trebui să stabilească nisşte canale de comunicare directe cu munictorii săi”, consideră CLW. Samsung a declarat că implementează numere de telefon de urgenţă la care muncitorii pot trimite sesizări sub protecţia anonimatului. Compania inspectează în prezent încă 144 de furnizori din China.Mai mult, începând cu 2013, toate cele 249 de companii furnizoare vor fi evaluate de auditori independenţi.

Controversa în care este implicat producătorul sud-coreean atrage atenţia asupra condiţiilor de muncă practicate în China şi de alte companii multinaţionale străine, printre care şi Apple.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite