FOTO VIDEO Copiile oraşelor europene din China, oraşe-fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La periferia Shanghaiului se ridică o replică a Turnului Eiffel. FOTO: mdnphoto.com
La periferia Shanghaiului se ridică o replică a Turnului Eiffel. FOTO: mdnphoto.com

Sute de imitaţii arhitecturale s-au ridicat în suburbiile din jurul oraşelor care au condus boom-ul economic al Chinei. Dezvoltatorii au construit replici la scară reală a oraşelor europene şi americane, cum ar fi Paris, Halstatt, Dorchester. Însă majoritatea riscă să devină oraşe-fantomă, pe măsură ce China îşi pierde ritmul ameţitor al dezvoltării economice din ultimii ani.

Oare nu au mai fost până acum împrumutate întregi civilizaţii, idei atât bune cât şi rele? Răspunsul este, desigur, un „da” fără echivoc. 

Oamenii sunt colecţionari de idei şi suntem conştienţi că este mai eficient să împrumutăm decât să inventăm. Grecii au împrumutat de la egipteni, romanii au împrumutat de la greci, turcii au împrumutat de la romani, arabii au împrumutat de la turci, spaniolii au împrumutat de la arabi, francezii au împrumutat de la spanioli, britanicii dela francezi şi aşa mai departe.

China pare să facă acelaşi lucru, numai că reproduce la o scară mai mare şi cu un ritm mult mai rapid. Statul cu cea mai rapidă dezvoltare economică din lume reconstruieşte cu fidelitate nu numai clădiri, ci întregi peisaje urbane. Aceasta este una dintre modalităţile în care ţara se dezvoltă.

Parisul chinezesc

La periferia Shanghaiului se ridică semeaţă o replică a Turnului Eiffel, iar de acolo se mai pot vedea şi reprezentările parcului Champ de Mars şi un şir de case în stil parizian. Este vorba de o comunitate izolată din oraşul Tianducheng, construită în 2007 de dezvoltatorii imobiliari chinezi.

Totodată este pe punctul de a se transforma într-unul din multe alte oraşe-fantomă, care scot la iveală o problemă îngrijorătoare a Chinei. Bula imobiliară este pe punctul de a se sparge. Ultimele estimări ale numărului populaţiei din Tianducheng indică aproximativ 2.000 de oameni, însă oraşul poate găzdui fără probleme 100.000 de oameni.

Replica chinezească a parcului Champ de Mars şi a Turnului Eiffel 

orase fantoma china

Replica celui de-al 13-lea arondisment din Paris este mai degrabă populat de muncitori imigranţi care lucrează la clădirile care încă sunt în construcţie şi de o mică parte din bogaţii ţării, care îşi permit una dintre proprietăţile costisitoare. Acest proiect ambiţios este un exemplu perfect al expansiunii imobiliare nejustificate şi a supraevaluării proprietăţilor, fenomen întâlnit de-a lungul întregii ţări.

Hallstadtt din China

O replică a unui întreg oraş austriac cu o mare importanţă istorică a fost dezvăluită la începutul anului 2012. Proiectul, care a costat 940 de milioane de dolari, permite turiştilor să viziteze replicile fidele ale străzilor istorice şi să privească reprezentările arhitecturale specifice oraşului Hallstatt, inclus în patrimoniul mondial al UNESCO. Peste 80.000 de vizitatori străbat micul oraş chinezesc cu iz austriac în fiecare an.

În partea stânga, oraşul Halstadtt din Austria şi copia din China, în partea dreaptă.

orase fantoma china

Little London

La doar o oră de condus cu maşina de la micul Paris chinezesc ajungi în mica Londră. Thames Town s-a deschis în 2006 şi imită clădirile atât de bine reproduse, încât proprietarii unor pub-uri londoneze au depus plângeri la adresa dezvoltatorilor chinezi. De asemenea o comunitate închisă, centrul oraşului sugerează teme istorice completate de străzi pietruite, case în stil Tudor (gotic-englezesc), cabine roşii de telefoane, străzi numite Oxford sau Queen. Atracţia principală a acestei mici enclave este o biserică gotică, ridicată în apropierea râului artificial Thames.

O reproducere chinezească a unuia dintre cartierele tipice londoneze

orase fantoma china

Astăzi, aceste proiecte ambiţioase sunt mai degrabă oraşe-fantomă. Singurele persoane care îşi permit să cumpere case în comunităţile din oraşele-clone sunt cei foarte bogaţi, care oricum le păstrează drept cea de-a doua, a treia sau chiar a patra casă şi în care locuiesc rar. 

Oraşele sunt preferate de tinerii căsătoriţi care vor să păstreze cele mai frumoase fotografii

nunta
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite