Englezul care duce „lumina“ capitalismul în „întunericul“ din Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În inima uneia dintre ultimele ţări comuniste, Coreea de Nord, un britanic predă lecţia capitalismului. Dictatura lui Kim Jong-Un din Coreea de Nord nu dă semne că se clatină, dar dă semne de creştere economică, de pregătire a unei noi clase de cetăţeni.

Coreea de Nord a devenit celebră în întreaga lume prin dictatura comunistă practicată de liderii săi, dar acest bastion socialist se apucă să înveţe ce este capitalismul. Cel care le predă lecţia cererii şi ofertei, a comerţului şi a consumismului este Andray Abrahamian, un britanic de 36 de ani care a studiat studiat producţia video în Statele Unite ale Americii. El a devenit fascinat de acest stat în timpul studiilor în Seul, capitala ţării vecine. În noua eră a acestei ţări comuniste, costul proprietăţilor din Phenian creşte, restaurantele şi cafenele se înmulţesc şi piaţa liberă îşi ia avânt, notează „The Guardian“.

„Tehnic, toţi sunt angajaţi ai statului, dar sunt unii cetăţeni care pornesc afaceri pe cont propriu sau prospectează această piaţă. Poţi să începi o afacere, dacă ai o legătură cu cineva din minister sau guvern care să te ia în grija sa“, descrie Abrahamian situaţia din Coreea de Nord. Sunt zone gri ale economiei, ale pieţei, după cum le caracterizează britanicul, care i-au permis să îşi deruleze propria afacere în acest stat comunist. „De exemplu, poţi lucra pentru o companie de stat, dar dacă vrei să îţi deschizi un restaurant, îi ceri voie şefului şi contra unei taxe vei putea să fii afacerist. Oamenii de 20 sau 30 de ani acţionează astfel“, susţine Abrahamian.

Împreună cu Geoffrey See, un consultant din Singapore, deţine ONG-ul Choson Exchange prin care intermediază lecţiile din Coreea de Nord. Lecţia de capitalism pe care ei o duc în atenţia nord-coreenilor este compusă din seminarii şi ateliere de lucru. În ultimul an, cei doi au pregătit 267 de viitori afacerişti, cei mai mulţi din clasa de mijloc sau de jos a sistemului nord-coreean. Abrahamian şi See consideră că instruiesc o generaţie de oameni care, atunci când Coreea de Nord se va deschide pieţei globale, vor fi pregătiţi să se adapteze economiei lumii.

Coreea de Nord văzută din spaţiu, un punct întunecat pe hartă.

image

Experţi occidentali pentru coreeni comunişti

Andray Abrahamian şi Geoffrey See organizează totul, dar aduc şi alţi experţi care să le vorbească afaceriştilor Estului. Un exemplu e Michelle Garnaut, din Australia, care i-a învăţat pe nord-coreeni cum să citească un bilanţ cu pierderi şi câştiguri şi ce pot face pentru a avea succes. „Ei cred că există o formulă secretă, că o pot învăţa şi, dintr-o dată, «ştiu afaceri». Mă întreabă: «Cum garantez profitul? Cum garantez costurile? Ce se întâmplă dacă pierd?»“, caracterizează aceasta ideile cursanţilor.

Abrahamian nu este surprins de această atitudine a locuitorilor. „Într-un mediu în care se ajunge atât de greu la informaţie de orice fel, oamenii cred că atunci când o obţin, aceasta transformă totul“, spune el. La fiecare sesiune de pregătire pe care Choson Exchange o derulează se înscriu circa 40 de oameni. Sunt, după cum îi caracterizează „profesorul“ britanic, oameni cu diverse motivaţii, dar care constituie o clasă economică în creştere. Iar guvernul nord-coreean pare deschis să le permită dezvoltarea.

„Noi încercăm să susţinem aceşti oameni care vor avea o abordare mai pragmatică asupra lumii în care trăiesc, să fie pregătiţi pentru schimbare şi atunci când se va întâmpla, vor fi gata să preia frâiele“, mai afirmă Abrahamian. La finalul fiecărei şcoli de afaceri, cei mai buni studenţi câştigă o excursie cu toate costurile acoperite în Singapore, un oraş model pentru guvernele asiatice cu regim autoritar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite