Donald Trump afirmă că dialogul „nu este răspunsul“ în faţa ameninţării nord-coreene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump s-a întors la Washington după ce a vizitat Texasul afectat de inundaţii/ Foto: EPA
Donald Trump s-a întors la Washington după ce a vizitat Texasul afectat de inundaţii/ Foto: EPA

Donald Trump a avertizat că dialogul diplomatic cu Phenianul „nu este răspunsul”, în contextul în care tensiunile dintre cele două ţări escaladează din nou, ca urmare a ultimului test balistic întreprins de Coreea de Nord. James Mattis, secretarul Apărării, insistă însă că Statele Unite nu au epuizat toate opţiunile diplomatice.

„Statele Unite au purtat discuţii cu Phenianul, şi le-au plătit sume obţinute prin extorsiune, în ultimii 25 de ani. Dialogul nu este răspunsul!”, a scris liderul de la Casa Albă pe contul său de Twitter, la doar o zi după ce declarase că „toate opţiunile rămân deschise”.

Aducerea în discuţie a sumelor plătite de SUA reprezintă o referinţă la faptul că în trecut, Statele Unite au oferit ajutor financiar Coreei de Nord drept asistenţă umanitară, în scopul de a îmbunătăţi contactele dintre cele două state. Între Coreea de Nord şi Statele Unite nu există relaţii diplomatice formale, cele două ţări ne-semnând un tratat de pace după Războiul din Peninsula Coreeană, ci doar un armistiţiu în anul 1953.

În ultimele luni, departamentul de stat american a pus presiune asupra altor ţări – în special China, statul cu cea mai mare influenţă asupra Coreei de Nord – pentru intensificarea presiunilor diplomatice şi economice asupra Phenianului, în speranţa că acestea vor forţa Coreea de Nord să înceapă un dialog diplomatic asupra programelor sale militare.

Declaraţiile postate de Donald Trump par a submina această politică. La scurt timp după acest tweet, Jim Mattis, secretarul apărării, ce este perceput ca o influenţă de stabilitate în cadrul acestei administraţii, a declarat că Statele Unite „nu au epuizat soluţiile diplomatice”. Fostul general de infanterie marină, ce în trecut a avertizat că un război în Peninsula Coreeană ar fi „catastrofal”, a făcut aceste declaraţii în cadrul unei întruniri cu omologul său sud-coreean, Song Young Moo.

„Declaraţiile lui Trump îl fac să pară detaşat de principalul său consilier militar şi de realitatea strategică a acestei situaţii”, a declarat Evan Medeiros, fost consilier în administraţia Obama. „Acesta îşi subminează singur credibilitatea în Asia”, a adăugat acesta, citat de cotidianul Financial Times.

Aliaţii Statelor Unite par însă să nu fie deranjaţi de aceste mesaje aparent contradictorii din partea oficialilor americani. „Aceste mesaje nu se contrazic. Sancţiunile reprezintă acţiuni. Suntem foarte mulţumiţi de sprijinul şi susţinerea oferită de către Statele Unite”, a declarat pentru CNN ambasadorul Japoniei la ONU, Koro Bessho.

Ministerul rus de Externe a declarat că Sergei Lavrov a purtat o discuţie telefonică cu Rex Tillerson şi a îndemnat Statele Unite să se abţină de la orice acţiune militară în Peninsula Coreeană care, în opinia acestuia, ar fi „plină de consecinţe impredictibile”, a informat Reuters.

Conform aceluiaşi comunicat, poziţia Rusiei în această criză este că „orice nou set de sancţiuni împotriva Coreei de Nord în acest moment ar fi contra-productive”.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică ce a zburat pe deasupra Japoniei marţi dimineaţă, un act extrem de provocator ce a venit la doar câteva zile după ce liderul de la Casa Albă declarase că liderul nord-coreean „începe să arate respect faţă de Statele Unite”. După aceste declaraţii, în afară de testul balistic de marţi, Coreea de Nord lansase alte trei rachete cu rază scurtă de acţiune, într-un alt act sfidător la adresa Statelor Unite.

„Între testul cu rachete cu rază scurtă de acţiune de sâmbăta trecută şi cel de marţea aceasta, Phenianul trimite un mesaj că Seul-ul şi Tokyo-ul îi sunt ostateci”, a declarat Yang Wook, specialist în securitate sud-coreean.

„Prin lansarea acestei rachete într-un unghi normal, Coreea de Nord arată că acesta nu este doar un simplu test, ci o lansare reală... Phenianul demonstrează, într-un mod indirect, că ar putea ataca Guam-ul cu rachetele sale. Judecând după această lansare, în acest moment par a avea această capacitate”, a subliniat Yang Wook.

Coreea de Nord are o lungă istorie de ameninţări dramatice, însă actualul context este mult mai tensionat, în parte datorită faptului că Phenianul se apropie de capacitatea de a lovi teritoriul Statelor Unite cu o rachetă nucleară. Estimările anterioare ale serviciilor de informaţii ale Statelor Unite sugerau că Phenianul mai are 4, 5 ani de zile până să atingă această capacitate, însă noile temeri, după ultimele teste balistice, sunt că aceste estimări au fost optimiste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite